Petice za uznání neformální kvalifikace učitelů s praxí

úterý 17. června 2014 ·

Obracíme se na pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcela Chládka, MBA, aby osobně či prostřednictvím svých výkonných orgánů uskutečnil všechny dostupné kroky pro to, aby učitelům prvního stupně s dlouholetou praxí a dobrým hodnocením mohla být oficiálně udělena výjimka z kvalifikačních požadavků stanovených s účinností od 1. 1. 2015 novelizovaným zákonem o pedagogických pracovnících, která by jim umožnila pokračovat i v příštích letech ve výuce na 1. stupni základních škol.

Petice za uznání neformální kvalifikace učitelů s praxí

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Obracíme se na pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcela Chládka, MBA, aby osobně či prostřednictvím svých výkonných orgánů uskutečnil všechny dostupné kroky pro to, aby učitelům prvního stupně s dlouholetou praxí a dobrým hodnocením mohla být oficiálně udělena výjimka z kvalifikačních požadavků stanovených s účinností od 1.1.2015 novelizovaným zákonem o pedagogických pracovnících, která by jim umožnila pokračovat i v příštích letech ve výuce na 1. stupni základních škol.

Řada z nás rodičů byla na konci tohoto školního roku informována, že učitel, kterého jsme si pro své děti přáli nebo dokonce vybrali (na základě ukázkových hodin nebo dobrých referencí),  nebude v dalším školním roce moci s třídou pokračovat jen kvůli zmiňovanému zákonu, ačkoliv by děti, rodiče, pedagog i vedení školy pokračování vítali. S průběhem výuky  jsme byli maximálně spokojeni, proto jsme byli informací o potřebě změny učitele překvapeni, zejména v kontextu se zprávami z tisku, které indikovaly  úmysl ministerstva svěřit pravomoc o rozhodování v takových situacích do rukou ředitelů škol, což považujeme za vhodné řešení problému.

http://www.denik.cz/z_domova/ministr-o-ucitelich-at-rozhodne-reditel-20140206.html


Řada učitelů sice nemá zákonem požadované vzdělání, ale vzhledem k dlouholeté praxi v oboru jsou  zárukou kvalitního vzdělávání dětí. Na základě našich osobních zkušeností zároveň můžeme potvrdit, že někteří "nekvalifikovaní učitelé" mají osobnostní kvality, které studium na VŠ nedokáže automaticky zaručit, a to konkrétně pedagogický talent, přirozenou autoritu, velké osobní nasazení a lidský přístup k dětem. Děti mají takové učitele velmi rády, díky nim se jím daří vytvořit fungující kolektiv a dosahují výborných školních výsledků. Z těchto všech důvodů považujeme některé pedagogy s dlouholetou praxí za dostatečně kvalifikované ke vzdělávání našich dětí a jsme přesvědčeni, že pokud by děti měly možnost zůstat pod pedagogickým vedením těch z nich, které vedení příslušné školy doporučí, bylo by to pro ně přínosem.

Na základě diskuse s dotčenými učiteli a řediteli víme, že i často používaný argument, že měli deset let na doplnění vzdělání, nebylo pro řadu z nich reálné naplnit, díky tomu, že pedagogické fakulty těmto učitelům nedokázaly nabídnout takový typ studia, který by odpovídal jejich finanční a rodinné situaci a jejich pracovní vytíženosti. Jsme přesvědčeni, že pro potvrzení dostatečné kvalifikace učitele s dlouholetou praxí není potřeba mnohaletý studijní proces. Jeho náhradou by v jejich případě mohla  být kombinace následujících opatření:

  • doložení dlouholeté pedagogické praxe (bez ohledu na věk - 20 let praxe mají i učitelé kolem 40 let)
  • kladné doporučení ze strany vedení příslušné školy
  • hodnocení ukázkových hodin školními inspektory či "přezkumnou komisí"
  • prázdninový pedagogický kurz (pedagogické minimum)

Jménem petičního výboru a našich malých školáků předem děkujeme za pochopení a za konkrétní reakci na naší petici.

Petice byla vytvořena v Praze 8, dne 10.6.2014

s přátelským pozdravem petiční výbor

Marek Velešík, Praha 9 - Vysočany
Martin Lonek, Praha 8 – Ďáblice
Eva Vaňková, Praha 9 - Vysočany
Zuzana Sedláčková, Praha 9 - Vysočany

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)

Zdroj: http://www.petice24.com/praxe_ucitelu

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. června 2014 v 8:58  

ma rodiče jsme si zase vybrali pro učitele našich dětí pana Josefa Vyskočila,je to pedagog dětmi oblíbený,nepřetěžuje je zbytečnými znalostmi a my i děti jsme s ním spokojeni,naše dědi milují jeho roztomilé poskočení,které on na požádání "pepku vyskoč" roztomile kreativně provede....

DaPa řekl(a)...
17. června 2014 v 22:11  

Je možné se někde k petici připojit ?

Janek Wagner řekl(a)...
17. června 2014 v 22:32  

Odkaz pro připojení je na konci.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. června 2014 v 23:24  

pedagogické fakulty těmto učitelům nedokázaly nabídnout takový typ studia, který by odpovídal jejich finanční a rodinné situaci a jejich pracovní vytíženosti

Už jsem si začínal myslet, že mne tohle téma přestává bavit, ale vždycky se najde nějaký skvost. Pro lepší pochopení myšlenkových pochodů autora tohoto zdůvodnění bych potřeboval lehce upřesnit výše uvedenou konstrukci.
I proto, že svoji první pedagogickou doplňovačku jsem absolvoval v době, kdy jsem měl úvazek 28 hodin přímé vyučovací povinnosti, rozpadala se mi rodina a na školné jsem si půjčoval z FKSP.
Fakulty jedny, pitomé!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.