Objevujte Paříž

úterý 17. června 2014 ·

"Kráska nad Seinou" s průvodcem od National Geographic!

Paříž prošla za uplynulých 25 let obrovskými změnami. Zbavila se mnoha svých provinčních vlastností a stala se navýsost moderní, multikulturní a mezinárodní metropolí. Nová Paříž je mnohem přívětivější k návštěvníkům, kteří se do života v tomto historickém rušném velkoměstě 21. století˝, točícím se kolem jejího historického jádra, mohou zapojit čtyřiadvacet hodin denně.

Pokud máte jen týden
Jen minimum návštěvníků, kteří sem přijedou poprvé, nebude vědět, co v Paříži dělat, protože její pamětihodnosti jsou zaslouženě dobře známé: Eiffelova věž, Louvre, Musée d’Orsay, Oranžérie, Vítězný oblouk, Sacré-Coeur, Latinská čtvrť, Champs-Élysée a nábřeží Seiny.
Trvalo by celý život objevit všechny poklady Paříže, ale pokud máte jen týden a ještě nikdy jste tu nebyli, výše uvedená místa by měla být součástí plánu. Na obou březích Seiny je většina  nejvýznamnějších památek poměrně blízko u sebe a k mnoha z nich snadno dojdete pěšky. Ke všem se také dostanete během 30 nebo 40 minut metrem z centra Paříže. Svůj výlet můžete začít plavbou po řece na lodi zvané bateau-mouche (www.bateaux-mouches.fr) anebo okružní jízdou autobusem a získat tak přehled o tom, kde se která památka nachází.

Odpočinek a relaxace
Nedoporučuje se návštěva více než jednoho muzea denně, nemáte-li dostatek energie a nezajímáte se intenzivně o umění, také proto, že u pokladen bývají velmi dlouhé fronty. Naplánujte si časté návštěvy kaváren nebo restaurací, kde byste nabrali síly a netrpěli pocitem, že už jste toho viděli příliš mnoho. Při pěkném počasí je příjemné si odpočinout v Lucemburských nebo Tuilerijských zahradách. Když prší, můžete si zajít na fi lm do jednoho z desítek pařížských biografů (filmy v původním znění s francouzskými titulky se značí „VO“ – version originale). Doporučuje se také zdřímnout si před večeří na hotelu, abyste pookřáli a povzbudili si chuť k jídlu (ve většině restaurací se večeře podává až po osmé hodině večer). Máte-li v plánu zajít si na nejnavštěvovanější výstavy moderního umění, např. v Grand Palais, není od věci si zarezervovat vstupenky dlouho dopředu přes
internet, ještě před odjezdem z domova. Například výstava Moneta v roce 2010 byla dlouho předem vyprodána – i když byl nabízen vstup 24 hodin denně.

Kdy vyrazit
Rozhodování, kdy do Paříže vyrazit, se odvíjí od toho, co hledáte. Někteří lidé považují vánoční osvětlení Champs-Élysée za nesmírně romantické, anebo do Paříže jezdí v zimě proto, že se chtějí vyhnout davům turistů. „Duben v Paříži“ je nádherný, ale může být i deštivý a studený. V květnu a červnu je většinou pěkně. V červenci a srpnu je ve městě relativní klid, protože mnozí jeho obyvatelé jsou na dovolené, a metro je plné turistů; mnoho obchodů a restaurací má v srpnu zavřeno. Září  přináší la rentrée – návrat Pařížanů z dovolených – a s ním se vrací i ruch města. Na podzim je Paříž skutečně překrásná, když zežloutnou kaštany a děti se vrátí do školy.

Ať už se rozhodnete navštívit Paříž v jakoukoli dobu, nezapomeňte si přibalit příručku Paříž Velký průvodce National Geographic

Doporučená cena 490 Kč. Knihu s 25% slevou zakoupíte do 25. 6. v e-shopu knihy.cpress.cz.

Ukázky stran: 









0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.