Ministerstvo financí spustilo pilotní verzi rozcestníkového portálu finančního vzdělávání a gramotnosti „Proč se finančně vzdělávat?“

úterý 10. června 2014 ·

Dne 3. června 2014 spustilo Ministerstvo financí po více než měsíci testování pilotní verzi rozcestníkového portálu Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání „Proč se finančně vzdělávat?


Tyto stránky mají za úkol zejména:

  • poskytovat informace o fungování a rizicích ve světě financí,
  • dávat tipy a návody v různých oblastech financí,
  • pomáhat při řešení problémů např. s předlužením či se subjekty finančního trhu,
  • upozorňovat na zajímavé webové stránky s finančními hrami, kalkulačkami a projekty a
  • sdílet informace členů Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání.

Tvůrci budou rádi, pokud pošlete jakékoli připomínky, nápady či dotazy k těmto stránkám či finančnímu vzdělávání a finanční gramotnosti na mailovou adresu financni-vzdelavani(zavináč)mfcr.cz.

Připomínáme, že stránky jsou zveřejněny pod licencí Creative Commons 3.0.



Systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách

O povinném finančním vzdělávání ve školách bylo rozhodnuto vládou při přijetí usnesení o zlepšení podmínek v bankovním sektoru (.PDF, 31 kB). Na základě tohoto usnesení byl v prosinci 2007 vydán dokument Systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách (.PDF, 197 kB), který společně připravily Ministerstvo financí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Počáteční (školní) finanční vzdělávání se stalo jedním z pilířů Národní strategie finančního vzdělávání a pokrývá povinnou výuku na základních a středních školách. Systém budování stanovuje role jednotlivých subjektů na poli počátečního vzdělávání a vymezuje základní kroky v rámci zajištění finančního vzdělávání.

Nedílnou součástí jsou Standardy finanční gramotnosti (.PDF, 103 kB), které stanovují cílovou úroveň finanční gramotnosti pro každý ze stupňů vzdělání. Stupeň finanční gramotnosti stanovený ve Standardech pro poslední ročník střední školy se zároveň považuje za stupeň finanční gramotnosti dospělého spotřebitele.

Standardy finanční gramotnosti byly zapracovány do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a do rámcových vzdělávacích programů všech oborů středního vzdělávání (gymnázia, ostatní střední školy). Od září 2013 tak má Česká republika finanční vzdělávání pro žáky a studenty základních a středních škol povinné.


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. června 2014 v 5:56  

když naučíme děti logicky myslet a spočítat si procenta nepotřebujem žádnou finanční gramotnost ani podobné pidloviny

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.