Jiří Tůma: Sebekontrolní zařízení

pátek 20. června 2014 ·

Článek popisuje nový fenomén na trhu osobních digitálních přístrojů, a sice zařízení schopné kontrolovat pohyb i životní funkce jedince. Je mu předpovídána velká budoucnost v tělovýchově i při osobním tréningu nejen u sportovců.

V současné době je čím dál tím více kladen důraz na zdravý životní styl. Vzniká stále více sportovních klubů, fitness center a organizací. Lidé si začínají uvědomovat, že je důležité se o své tělo starat, a nepřehlížet zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění s tím, že se jich to netýká, a že se jim přece nemůže nic stát.

Zde přichází otázka, jak by bylo možné sledovat zdravotní stav nebo trénovanost či zda při cíleném tréninku tělo funguje tak, jak má, nebo zda by daný člověk měl něco změnit, aby dosáhl vytouženého výsledku.

V dnešní době digitálních technologií, kdy skoro každý má chytrý telefon s přístupem na internet a GPS, je spousta aplikací které umožňují změřit ušlou vzdálenost nebo počet kroků, avšak informace týkající se životních funkcí zůstávaly dlouhou dobu přehlíženy. Jenže to už, jak se zdá, přestává být pravdou. V letošním Horizon Reportu (též viz 10 let Horizon Reportů) se jako novinka objevila nová technologie, která bude ovlivňovat školství za 4-5 let Anglicky se nazývá Quantified Self, česky Sebekontrolní zařízení.

Jedná se typicky o takzvané chytré náramky či hodinky, které monitorují životní funkce člověka, jako např. tepová frekvence, teplota či spálené kalorie. Uživatel si při první konfiguraci nastaví svoje tělesné údaje (výška, váha, trénovanost) a zařízení mu potom samo kontroluje tělesný stav. Přístroj se dá většinou synchronizovat s aplikacemi v počítači nebo v telefonu, takže uživatel má neustálý přehled o tom, co se v jeho těle děje a může sledovat svůj aktuální fyzický stav či kontrolovat dosahování vytyčených cílů. Nejedná se již o nevzhlednou krabičku se spoustou drátků, ale většinu těchto náramků nebo hodinek lze považovat za doplněk, který je možno klidně nosit i na ozdobu.

Na rozdíl od starších aplikací, současné chytré náramky a hodinky zaznamenávají nejen sportovní aktivitu, ale také tělesné funkce, a to nepřetržitě. Po synchronizaci (nejčastěji pomocí USB kabelu) si může majitel lehce zkontrolovat například, jak spal, kolik spálil kalorií nebo jak rychle běžel. Většina těchto zařízení umožňuje dnes třeba také velmi moderní „chytré buzení“, během něhož zařízení monitoruje fáze spánku a vzbudí uživatele v nejvhodnější dobu, aby to pro něj bylo co nejpříjemnější.
Další výhoda chytrých náramků nebo hodinek spočítá v tom, že pokud by se osobě, která takovýto náramek nosí, něco stalo, mohou hodnoty zaznamenané náramkem pomoci při diagnostice zdravotního problému.

Asi největší předností těchto zařízení je, že se uživatel může na své parametry vložené do grafu podívat zpětně, a zkontrolovat si tak růst výkonnosti nebo porovnat dosažené výkony a výsledky s ostatními. Trénink či výuka tělocviku se tak stává více „šitou na míru“.

Použití chytrých náramků a hodinek ve školství

Použití chytrých náramků ve školství skýtá obrovský potenciál především v tělesné výchově. Osobně jsem se jako učitel tělocviku nejednou setkal s tvrzením žáka, že je unaven a už nemůže. Pokud by měl na sobě takovýto chytrý náramek, učitel by jedním pohledem do aplikace mohl zkontrolovat, zda si žák nevymýšlí nebo se „nefláká“. Dalším velkým přínosem těchto zařízení je vedení žáků k sebekontrole a zájmu o pohyb. Není lepší motivace než vidět, že výkonnost stoupá. Díky podobným aplikacím mohou žáci sledovat své výkony a porovnávat je s těmi, jichž dosáhli minulý měsíc či rok.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.