EU peníze školám: Ministerstvo školství zpříjemnilo školám konec školního roku a začátek prázdnin. Jen tak dál!

pátek 27. června 2014 ·

O tom, že za pár dní začínají prázdniny, někteří byrokrati na ministerstvu školství zřejmě netuší. Marcela Tógliová jménem pracovníků bezplatné telefonní linky pro projekty EU peníze školám OP VK zaúkolovala 20. června školy zúčastněné v projektu EU peníze školám "v souladu s částí II, odst. 10 a 15 Rozhodnutí o poskytnutí dotace a na základě platné Licenční smlouvy".

Jeden z čtenářů nám zaslal mail došlý z MŠMT:

From: Evropský sociální fond [mailto:esf@msmt.cz]
Sent: Friday, June 20, 2014 9:13 AM
To: Tógliová Marcela
Subject: Databáze výstupů OP VK

Vážení příjemci projektů EU peníze školám OP VK,

dovolujeme si Vás informovat, že začátkem měsíce července 2014 dojde ke spuštění veřejně přístupné Databáze výstupů projektů OP VK, která má sloužit k volnému šíření inovativních materiálů vytvořených v rámci projektů EU peníze základním/středním školám i dalších výstupů projektů realizovaných v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V souladu s částí II, odst. 10 a 15 Rozhodnutí o poskytnutí dotace a na základě platné Licenční smlouvy si Vás proto dovolujeme požádat o zaslání veškerých schválených výukových materiálů vytvořených v průběhu realizace Vašeho projektu, a to následujícím způsobem:

· jedná se o materiály vytvořené v rámci klíčových aktivit I/2, II/2, III/2, IV/2, V/2, VI/2;

· výukové materiály musí být zaslány v původním formátu (Word, Excel, PowerPoint, Smart Notebook, ActivInspire, aj.);

· na CD vložte vytvořené sady v jednotlivých složkách, kdy 1 složka se rovná 1 vytvořené sadě vzdělávacích materiálů;

· složku označte názvem předmětu, pro který byla daná sada vytvořena. Každá složka pak bude obsahovat vytvořené materiály dané sady + jeden dokument (formát Word), ve kterém uvedete klíčová slova sady a anotaci pro celou sadu;

· dále upozorňujeme, že zasílané materiály musí být opatřeny logolinkem OP VK v souladu s Manuálem vizuální identity OP VK (http://www.op-vk.cz/cs/eu-penize-skolam/eu-penize-strednim-skolam/prijemce/publicita-1-5.html);

· podrobný popis způsobu doložení vytvořených výukových materiálů naleznete v příloze tohoto e-mailu;

· v případě e-learningových materiálů doložte pouze dokument s anotací, ve kterém budou uvedeny funkční přístupové údaje k dané sadě vzdělávacích materiálů. V případě jakýchkoli nejasností kontaktujte svého projektového manažera pro bližší informace.

Sady vzdělávacích materiálů vložte na CD-R a odešlete v nejkratším možném termínu, nejpozději však do 30 kalendářních dnů od obdržení tohoto e-mailu na adresu: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor CERA (46), Karmelitská 7, 118 12 Praha 1. Na obálku a CD uveďte registrační číslo projektu a „DATABÁZE VÝSTUPŮ“. Po domluvě s Vaším projektovým manažerem je také možné sady vzdělávacích materiálů doložit přes internetové úložiště.

Závěrem tohoto e-mailu si Vás dovolujeme upozornit, že s ohledem na zbývající počet projektů v realizaci bude ke dni 30. června 2014 ukončen provoz bezplatné telefonní linky zřízené pro projekty EU peníze školám. V případě dotazů týkajících se Vašeho projektu se po uvedeném datu můžete obracet na Vašeho nynějšího projektového manažera (aktuální seznam projektových manažerů dle registračních čísel projektů je přílohou tohoto e-mailu).

Děkujeme za pochopení a spolupráci.

S pozdravem

pracovníci bezplatné telefonní linky pro projekty EU peníze školám OP VK


O databázi výstupů OP VK se ví od poloviny října 2013, kdy byla vyhlášena veřejná zakázka na její tvorbu za 1,25 milionu Kč. Obslužnou online aplikaci pak nyní s několika zkušebními DUM naleznete na adrese databaze.op-vk.cz. Požadavek školám mohl být určitě zaslán před několika měsíci, o možnosti jiného racionálnějšího řešení samozřejmě nemluvě. Databáze měla totiž nabízet především metadata, nikoli vlastní DUM!

Absurdní je, že navrhovanou povinnost uložit DUM z projektů EU peníze školám na fungující úložiště na Metodickém portálu DUM.RVP.CZ ministerští úředníci před zahájením projektu ignorovali. Takže nyní budeme mít dvě oficiální ministerská úložiště a k tomu řadu dalších soukromých. O evropském úložišti The Learning Resource Exchange for schools ani nemluvě...

Jde tedy o zbytečně vyhozených 1,25 milionu za nepotřebné úložiště. A školy a učitelé ať makají zadara, prázdniny, neprázdniny!

Ostatně, ohledně kvality online aplikace je snad každému jasno již při prvním srovnání databaze.op-vk.cz a The Learning Resource Exchange for schools:



O neumětelství pracovníků MŠMT svědčí i dva detaily z přílohy výše uvedeného mailu. Příloha se vzorem tzv. souhrnné anotace je ve formátu PDF a po školách požadovaná souhrnná anotace ve formátu Word jako kopírovatelný vzor v příloze chybí, přestože ji pracovníci MŠMT vytvořili. V PDF příloze je vzor anotace jen jako obrázek! A je na něm i chyba indikovaná korektorem pravopisu, kterou pracovník MŠMT jaksi nezvládl opravit...



17 komentářů:

BoBr řekl(a)...
27. června 2014 v 6:47  

Do strategických materiálů se opakovaně pokoušíme zařadit jako požadavek nevytváření stále nových portálů. Je to ale marné! Jsem přesvědčen, že zde nejde o nevědomost.
Docela by mě zajímalo, k čemu toto úložiště s názvem Databáze bude tak za 2 roky, nepodaří-li se mu zajistit přísun nových DUMů? Myslím, že na tuto otázku umím odpovědět. Bude úplně k ničemu. A já si bláhově myslel, že odpor proti portálu RVP ze strany ministerstva byla Dobešovina, ale asi ne. Čili máme zde opět investici bez udržitelnosti. Umíme my vůbec něco jiného?

David Hawiger řekl(a)...
27. června 2014 v 9:17  

Do háje už s takovými rozhodnutími. (a to píšu velmi slušně). Zcela sdílím rozhořčení kolegy Brdičky.
Nejsem sice zastánce buřičských výzev, ale v tomto punktu bych se asi na takový pokyn vy...l.

Hlavní motivací mého postoje je skutečnost, že je ignorována práce, která byla spojena s portálem RVP.cz. A v tomto punktu se týká především DUMů.
Mohu tedy prosím vznést veřejný dotaz, na základě jaké analýzy bylo učiněno rozhodnutí, aby materiály byly přenášeny na nějaký neznámý portál? Je to požadavek "z Bruselu"?

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. června 2014 v 11:12  

Nevybavuji si přesně, jak zněla ta otázka. Ale něco v tom smyslu, že v čem spočívají příčiny problémů s realizaci ajtý projektů ve státní správě. Ivan Bartoš tenkrát odpověděl, že je to proto, ža ani zadavatel, a ani zhotovitel tomu nerozumějí.
Tady je třeba se ptát, kdo to zadal, komu to zadal, za čí peníze a kolik těch paněz je. Možná zase vyjde najevo, že je to jen poněkud svérázný způsob, jak dostat alespoň nějaké evropské peníze do českého oběhu.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
27. června 2014 v 11:31  

Taktéž to považuji za hloupost do nebe volající, ale jen nesouhlasím se textem "učitelé a školy nechť makají zadara...." Když porovnám kvalitu některých DUMů tak je považuji za přeplacené. Takže toto zadara není, učitelé již dostali zaplaceno a nyní je holt někdo nutí ještě něco dodělat.
Ale opravdu nerozumím, proč dum.rvp.cz nevyhovoval (možná byl problém s názvěm domény a někdo nemá rád RVP)

Emilka Citrónová řekl(a)...
27. června 2014 v 12:14  

Ukazuje to jediné - na MŠMT úředníci čtou Černé barony - občas se někdo z nich zapomene v některé z rolí lampasáků a pak to takhle dopadne...

libOl řekl(a)...
27. června 2014 v 12:24  

DH: s ohledem na to, že v roce 2014 byl slavnostěn spuštěn portál op-vk.cz (portál k operačnímu programu pro roky 2007-2013). Tak si myslím, že motivace je jasná - utrácení peněz, které jsme "dostali" z Bruselu.
VH: pokud po firmě, která mi udělala fasádu budu chtít fasádu přebarvit a přidat obložení oken kamenem (ať to má stejně hezké jako soused). Tak ji můj názor, že již to dostala zaplaceno, protože si myslím, že se to dalo udělat líp - maximálně rozesměje.
Můj osobní názor je:
- DUMy jsou hodně proměnlivé kvality, ale byly rovněž hodně proměnlivě placeny, takže je hodně těžko mluvit jak byly přeplaceny.
- pokud učitel dostal za jeden DUM 200Kč, tak z principu ten DUM přeplacen nebyl - za ty prachy mohl tak zpracovat již známé informace od požadované formy.
Na začátku jsme se dozvěděli nějaké (zřejmě lživé) požadavky, které máme naplnit. Každé další požadavky, které naplňujeme děláme zdarma (i kdyby byl smysluplné).

Unknown řekl(a)...
27. června 2014 v 15:06  

Původně to vypadalo na velmi podařený hoax.
Zpráva s tak vážným textem pro školy by neměla být takto anonymně podepsána. Dle telefonických informací na pověřeném odboru MŠMT dokonce snad ani samotní řadoví pracovníci neměli tušení o chystané zprávě a byli zavaleni množstvím telefonátů a mnohdy vulgárních nadávek ze stran ředitelů.
V jádru je mi celkem jedno, zda mail přišel na konci, nebo v průběhu školního roku. Pro školu, která má rok uzavřený projekt, neměl přijít vůbec. Rozhodně nesouhlasím s tím, že školy to dostaly zaplaceno, tak ať pracují dále a znovu. Pokud je kvalita DUMů nedostačující, neměl administrátor projektu monitorovací (případně závěrečnou) zprávu schválit.
Rozhodně je tento pokyn do nebe volající nekompetence při řízení projektu. Sami jsme upozorňovali na to, že halda PDF souborů (zvláště v případě, kdy byly Dumy tvořeny interaktivně) je MŠMT k ničemu. Představte si, že bych např. takto ex post školníkovi dával pokyn, že tabuli neměl namontovat vzadu ve třídě, ale přece logicky vepředu, před lavicemi (to, že mě na to upozorňoval, je nedůležité); prostě zůstane (zdarma) přesčas a předělá to. Dodatečně se prostě pravidla neupravují! Ono totiž ani o licenční smlouvě nebylo na začátku projektu řeči – to už jsem se rozčílil tenkrát. Ono, kdyby to bylo jasně dáno vše dopředu, není problém to naplánovat a vše pohlídat, zpětně je to neskutečně otravná práce.
O nesmyslnosti nového portálu netřeba ani uvažovat. Připojuji se ke kolegovi Hawigerovi a doporučuji výzvu bojkotovat :-)
Navíc očekávám vyjádření a vysvětlení kompetentní a odpovědné osoby.

palub313 řekl(a)...
27. června 2014 v 15:22  

Je to ... raději to nenapíšu.
Za prvé v prvních materiálech nebyl dokonce o logolincích ani ťuk, takže kdo se držel první vlny výzvy, mohl to obhájit,
za druhé ten termín není směrodatný, jak jsem se telefonátem na MŠMT ujistil (záleží na domluvě s administrátorem projektu - klidně v září), řekli mi, že termín tam dali proto, aby se ještě dalo dovolat na bezplatnou linku, protože ta končí 30. 6. 2014.

Unknown řekl(a)...
27. června 2014 v 23:00  

27. června 2014 15:22

Je tam napsáno - přeposlat zkopírované DUM v původní podobě WORD,EXCEL,.. na CD, DVD do 30 pracovních dnů. S bojkotem bude asi problém. Díky licenční smlouvě si to MŠMT obhájí. Začal jsem to dělat, naštěstí je dodnes zachováno na naší škole 95% materiálů v původní podobě. V PDF jsou samozřejmě v našem archivu všechny dokumenty. Sousední ZŠ třeba nemá zachováno vůbec nic. Je to otrava a navíc člověk pochybuje i o dalším využití oněch DUM. Připadá mně, že z projektu EU OPVK zbylo ještě pěkných penízků a je třeba jejich vyčerpání nějakou činností na MŠMT doložit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. června 2014 v 0:31  

Hele, nechci být otravný nad únosnou mez, ale zeptám se i tady. Třeba mi někdo z laskavých a znalých kolegů odpoví.
'Musely být ony DUMy odučeny na zařízení, které se pořídilo v rámci projektu?'

Unknown řekl(a)...
28. června 2014 v 0:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Eva Adamová řekl(a)...
28. června 2014 v 13:21  

No tak jestli ředitelé podepsali v licenční smlouvě, že poskytují materiály k použití v původním formátu, tak to na ten bojkot moc nevidím.

Emilka Citrónová řekl(a)...
28. června 2014 v 14:18  

"Je tam napsáno - přeposlat zkopírované DUM v původní podobě WORD,EXCEL,.. na CD, DVD do 30 pracovních dnů. S bojkotem bude asi problém. Díky licenční smlouvě si to MŠMT obhájí."

Člověče, neblázněte, to jste opravdu přišel o rozum? Licenční smlouvu mám před sebou, o žádném datovém formátu zde nic není. Předmětem smlouvy jsou celé sady materiálů (např. VY_32_INOVACE_301, rozsah 78 stran, autor: Krejčí). O odevzdání na CD/DVD se také nic neříká - podle mě stačí mailem poslat odkaz na vlastní úložiště.

Unknown řekl(a)...
28. června 2014 v 18:25  

Jaroslav Krejčí

Požadavek je - přeposlat v původní podobě WORD, Excel,.. do 30 pracovních dnů zkopírované na CD. Tady nejde o technickou záležitost, jde o onen obsah DUM v původní podobě, protože v PDF to tam mají na MŠMT pěkně dlouho. Dělají prostě a jednoduše z učitelů blbce, pač po přečtení příručky není o dokladování ve Word, Excel,.. naprosto nic.Tam se píše - dokladujte vypracované materiály v PDF. Práce dvojitá a proč?

Unknown řekl(a)...
28. června 2014 v 18:30  

28. června 2014 14:18

Jste si ten blábol z Evropského sociálního fondu asi nepřečetl celý.

Emilka Citrónová řekl(a)...
28. června 2014 v 21:46  

Takže ještě jednou - v tom dopise jsou uvedené požadavky, na které nemá MŠMT absolutně žádný nárok (požadavky na změnu datových formátů, přejmenovávání, vyšperkování metodickými listy). Na základě licenční smlouvy se poskytují sady vzdělávacích materiálů - jsou to ty samé sady, které byly dokladovány v monitorovacích zprávách.
Osobně se domnívám, že odevzdáním výstupů dle "požadavků z dopisu" spíše dojde k porušení licenční smlouvy (výstupy nebudou odpovídat těm schváleným z MZ)

Unknown řekl(a)...
29. června 2014 v 0:37  

28. června 2014 21:46

Právě to si taky myslím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.