Strategie vzdělávání 2020 je klíčový dokument a je třeba o něm diskutovat

čtvrtek 22. května 2014 ·

EDUin vyzývá politické strany a další aktéry vzdělávání, aby se vyjádřili k předložené strategii vzdělávací politiky do roku 2020, kterou ministerstvo školství poslalo do připomínkového řízení.


Ministr školství představil tento týden Strategii vzdělávací politiky České republiky do roku 2020, jak ji schválilo vedení ministerstva, a poslal ji do vnějšího připomínkového řízení. Vláda by ji měla schválit v polovině června. Je to příležitost jak pro politické strany, tak učitelské profesní organizace, praktikující učitele, ale i nevládní organizace, aby podpořili myšlenku kontinuity práce ministerstva a dali najevo, co si o dokumentu myslí a v čem by bylo dobré ho doplnit, aby mohl být respektován i příštími politickými reprezentacemi.

Jde o zásadní dokument, který pojmenovává, kde existují v českém vzdělávání problémy a navrhuje jejich řešení. Je proto třeba, aby se všichni, kdo se v oblasti vzdělávání a školství pohybují, pokusili udělat co nejvíce pro to, aby politická reprezentace a širší veřejnost důležitost této strategie vnímala. Jen to může zvýšit pravděpodobnost, že ji veřejné mínění vezme na vědomí a budou se jí řídit i ministři příštích vlád České republiky. EDUin proto vyzývá polické strany i odborníky, aby využili tuto příležitost, a veřejně komentovali navržený text.

Pracovní verzi textu Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 čtěte ZDE.

Stránky s dalšími informacemi dokumentujícími vznik Strategie najdete ZDE.

Odborné veřejnosti mimo oficiální připomínková místa nabízíme možnost debatovat o tomto textu na stránkách www.eduin.cz.

O textu Strategie 2020 budeme diskutovat i v rámci Kulatého stolu SKAV a EDUin 12. června 2014.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Současný text strategie začal vznikat ještě za ministra Petra Fialy z ODS a fakt, že ho dopracovává ministr Marcel Chládek z ČSSD je jedním z mála pozitivních příkladů, že ve strategických otázkách na sebe mohou navazovat i strany s protichůdnou politickou orientací. Proto bychom považovali za důležité, aby současné opoziční strany jen neshodily tento dokument se stolu, ale komentovaly ho opravdu jako text, který aspiruje být koncepcí i pro další vlády, které přijdou po té současné. EDUin proto vyzývá jak parlamentní a neparlamentní politické strany, ale i zástupce odborné a učitelské veřejnosti, aby dokázali, že jsou schopni konstruktivního přístupu při dlouhodobém uvažování, kudy máme směřovat vzdělávání v České republice.“

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
22. května 2014 v 19:45  

Jenom, abychom o něm nediskutovali až do roku 2020.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.