Přečtěte si: Školství je největší selhání české hospodářské politiky

Sunday, May 25, 2014 ·

Bilionové náklady zanedbávaného školství jsou zcela realistické a s největší pravděpodobností je to odhad extrémně konzervativní.


Z článku Jaroslava Borovičky v iHNed.cz vybíráme:

Platy ve školství jsou samozřejmě jedním z klíčových faktorů. Nejde ani tak o to, zda si učitelé zaslouží vyšší platy nebo ne. Jde o to, že při jejich současné nízké úrovni prostě stát do školství nenaláká dostatečné množství kvalitních lidí, a tak se tomu děje již po dvě desetiletí. Původně jsem chtěl použít grafy od Daniela Münicha, který se problematikou vzdělávacího sektoru dlouhodobě zabývá, ale Jan Libich to již udělal. V žádné zemi na světě nejsou učitelé nějakou bohatou privilegovanou skupinou s obřími příjmy, ale situace v České republice je mimořádně špatná.

1 comments:

Nicka Pytlik said...
May 25, 2014 at 9:56 PM  

větší příjmovou diferenciaci učitelů na základě jejich kvality i náročnosti vyučovaných předmětů

Kvalita učitele je jasná věc pro každého ředitele, přeceee. Ale jak lze příjmově diferencovat náročnost vyučovacích předmětů, tak to bych si docela rád poslechl. Tak namátkou třeba hudební výchova, zeměpis a chemie.
Třetím aspektem ovšem zůstává nevyřčeno, že k odpovědnosti je nezbytné vést každého za to, co v zodpovědnosti má, a za co je placen.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.