Přečtěte si: Růst počtu dětí v domácí výuce v USA

čtvrtek 15. května 2014 ·

V USA chodí dnes 2,2 miliónu dětí do „domácí školy“ (homeschooling), to znamená, že učí se doma, a toto číslo stále narůstá. Odhadem jedna třetina těchto dětí by se dala označit jako „unschoolers“ – neškoláci, jejichž učení není určováno školním kurikulem, ale pouze vlastním zájmem s využitím rozličných zdrojů.

Domácí škola má své kladné i záporné stránky: umožňuje větší personalizaci učení, vychází ze zájmů a rytmu dítěte, v některých amerických státech doma školené děti nemusejí procházet celou soustavou zkoušek. V mnoha rodinách však nemůže zůstat jeden z rodičů doma a pracovat jako domácí učitel.

Podle kanadské studie z roku 2011 mají v celkových hodnoceních doma školení žáci v „strukturovaném“ programu, který sleduje školní kurikulum, lepší výsledky než žáci z veřejných škol. Žáci v „nestrukturovaném“ programu – sem by patřili neškoláci – dosáhli horších výsledků než žáci veřejných škol. Příčinou může být i to, že se ve svém učení nezabývali otázkami, které jsou obsahem standardizovaných testů. Do terciárního vzdělávání přenáší myšlenku domácí školy a specificky ne-školy D. Stephens se svým hnutím „UnCollege“. Uvádí, že z první skupiny absolventů programu UnCollege Gap Year přibližně polovina nyní pracuje v oboru, který si zvolili (o UnCollege více zde).

Zdroj: MindShift)

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

3 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
15. května 2014 v 12:14  

Studie nestudie, pedagogický gigant Chládek ví své.
Rodiče přece nemohou správně socializovat a zkompetentňovat. A kdo ví, zda doma nemají děti dokonce nezdravou stravu...
Navíc to nejsou jen jejich děti (tedy rodičů), ale děti NAŠE a jen my (STÁT, ministr, tedy Chládek) víme co je pro ně vhodné.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. května 2014 v 13:33  

Pan ministr patrně viděl film Jedna ruka netleská, a poněkud jej to rozrušilo.
Nechť se každý vzdělává podle svého uvážení, podle toho, co jej baví, oslovuje a posouvá. Ivan Bartoš navrhuje kupříkladu, aby maturitní zkoušky mohli skládat i lidé, kteří žádnou střední školu nenavštěvovali. Nakonec, získávají-li vš tituly i činovníci, kteří se školou jen mihnuli, nebo dokonce takoví, o kterých není žádný záznam, tak proč ne.
Nedávno jsem se ptal žáků letošního prvního ročníku, jestli by mohli pohovořit, pokud by se ohlédli zpátky, o důvodech, které je vedly ke vstupu do naší školy. Dopadlo to stejně, jako kdybych se zeptal, kolik až informace lze zakódovat jedním bajtem. Ticho, ticho... ticho

Unknown řekl(a)...
16. května 2014 v 6:08  

No, zrovna americké školství není oním světlem na konci tunelu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.