Přečtěte si: Tablety do škol, mozek ven

pondělí 28. dubna 2014 ·

Opravdu víme, co dělají digitální technologie s naší schopností učit se?


Z článku Tomáše Feřtka v RESPEKT.cz vybíráme:

Je fakt, že pochybnosti o zavádění počítačů a digitální techniky do škol nejsou nic nového. Například waldorfská pedagogika je v tomto směru velmi ostražitá, hodně se soustředí na fyzický pohyb a manuální dovednosti dětí, protože tvrdí, že zvlášť u těch malých se tělo a mysl rozvíjejí v úzké souvislosti.

Počítače do výuky zavádí až na druhém stupni, protože až tam se dostatečně rozvíjí abstraktní myšlení, a je tedy zaručeno, že dítě bude ovládat počítač a ne naopak. Intuitivní přístup k technice, kdy dítě fakticky vykonává její příkazy – tohle přesuň, tomu napiš, toho si přidej do přátel! – opravdu může vést k tomu, že jsme jen výkonnou složkou domácího softwaru. Nebo ne?

7 komentářů:

Pavel PEŠAT řekl(a)...
28. dubna 2014 v 12:37  

Domnívám se, že toho zatím víme příliš málo o skutečném vlivu technologií na funkcionalitu mozku, na naše myšlení a způsoby, kterými se učíme. Vidím zde docela velký prostor pro solidní psychologický a pedagogický výzkum, jehož východiskem by ale neměla být hypotéza, že lidé pracující (od dětství) s digitálními technologiemi neumí to či ono, co umí lidé, kteří se bez digitálních technologií obejdou, a proto digitální technologie vedou lidstvo k úpadku, či v případě jednotlivce k demenci. Musíme se učit s těmi technologiem žít. Nejprve pragmaticky zjistit, v čem nám pomáhají, v čem nám škodí, a podle toho je používat a tak nějak to učit také děti.
Časy se mění..., cit. onen článek v Respektu: "Až do chvíle, kdy se podívám vpravo od obrazovky svého počítače, kde leží blok s poznámkami. Hm… psací písmo už nepoužívám léta, protože bych ho po sobě nepřečetl ani já. Poslední dobou se pravidelně zadrhnu i při podpisu v bance. Že by nějaká systémová a nevratná porucha v neuronové síti? Má na to vliv dvacet let strávených u klávesnice?" Já osobně bych se už taky zadrhl při časování ruských sloves a necítím potřebu systémově nezapomenout Politickou ekonomii od Háby... A nevnímám to jako něco, bez čeho bych nemohl žít a posléze spokojeně umřít.

Eva Adamová řekl(a)...
28. dubna 2014 v 16:49  

K nebezpečnosti digitálních technologií asi tolik: To máte jako s jehlou, někdo se s ní naučí šít a někdo si s ní akorát tak vypíchne oko.

poste.restante řekl(a)...
28. dubna 2014 v 18:40  

Waldorfská pedagogika je antropo-sofická.
Kdo už jiný by se měl mít před pronikáním techniky do života, mozků a duší mít na pozoru.

Je člověk a jeho mozek přizpůsoben používání tabletů a digitálních technologií?
Vzhledem k tomu, že vývoj člověka jako druhu probíhal nějakých 200 000 let, vyjma posledních cca 30 let, bez počítačů, internetu a tabletů, tak asi těžko.
Jak pravil můj vyučující na VŠ: "Kdyby bůh chtěl, aby člověk komunikoval s počítačem, vybavil by ho příslušným interfejsem".
Takže má generace už by se rodila s paralelním portem a mé děti s USB.

Dejme tomu, že tablety jsou opravdu zhouba. Co s tím?
Zakážeme je?
Zakážeme používání tabletů před dvanáctým rokem života?
Zavedeme kontroly v domácnostech a občanské hlídky?
Zavedeme povolenky na používání tabletů pro členy Mensy a pro děti, které se prokáží potvrzením od psychologa, že navzdory nízkému věku je jejich myšlení už dostatečně abstraktní?

Poslední dobou se pravidelně zadrhnu i při podpisu v bance.
Však také progresivním bankám stačí přiložení palce na snímač otisků prstů a ty opravdu nejlepší nechají majitelům účtů zadarmo voperovat bezdrátový čip. :-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. dubna 2014 v 23:52  

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/334814-v-britanii-byla-zavrazdena-ucitelka-primo-pred-zaky-zadrzeli-15leteho-chlapce.html

M.Kalvach řekl(a)...
29. dubna 2014 v 8:28  

Kvůli tabletu? Nebo jste jen nepochopil diskuzní vlákno?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
29. dubna 2014 v 9:54  

Ano, kdyby měla tablet, mohla ho použít jako štít...

Tajný Učitel řekl(a)...
3. května 2014 v 12:01  

Ano, tabletem se dá také dobře házet popřípadě praštit spratka po hlavě odolnou dotekovou plochou značky Gorilla Glass.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.