Mladý chemik zná jména celostátních finalistů

čtvrtek 6. března 2014 ·

Celostátní finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, které pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR, zná jména postupujících. Čtyřicet nejúspěšnějších žáků ze všech zúčastněných regionů změří své síly v boji o titul mistra republiky.


Soutěž je určena žákům devátých tříd základních škol a její oblastní kola probíhala od října loňského roku v osmi pořadatelských centrech. Skládala se z testování teoretických znalostí a z vypracování praktické úlohy v laboratoři. Míra účasti v druhém kole, jež pořádaly střední odborné školy v příslušných regionech, rozhodla o počtu postupujících do celostátního finále. Nejvíce finalistů získala SPŠCH Pardubice, kterou bude reprezentovat sedm soutěžících. Po pěti finalistech připadlo MSŠCH Praha, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SPŠCH Brno a SOŠG Ostrava. Čtyři zástupce vyšle SŠLCH Olomouc a ISŠ-COP Valašské Meziříčí. „V letošním roce jsme navýšili počet celostátních finalistů z původních třiceti na čtyřicet žáků. Jednak z toho důvodu, abychom umožnili menším regionům početnější zastoupení ve finále, a jednak proto, že soutěž nabírá na popularitě a účast v základních kolech rapidně stoupla,“ vysvětluje Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále.

Vrcholné klání mladých chemiků se uskuteční 4. června 2014 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Stejně jako v loňském roce bude i letos sestávat z teoretického testu a praktické části v laboratoři. „Při tvorbě soutěžních úloh bereme v potaz rámcový učební plán základních škol, takže finalisté by neměli být otázkami zaskočeni. Všem učitelům navíc rozešleme tematické okruhy, aby se žáci na finále mohli připravit,“ přibližuje Petr Kalenda, proděkan pro pedagogiku pořádající FChT Univerzity Pardubice. Účastníci celostátního finále však nebudou jen soutěžit. Čeká je den jako vystřižený ze života běžného vysokoškoláka. „Soutěžící si budou moci nejen prohlédnout fakultu, ale i poobědvat v menze nebo přespat na kolejích. Na jeden den se stanou našimi studenty se vším, co k tomu patří. Někteří z nich si navíc jako cenu odnesou i příslib stipendia v případě, že se k nám po maturitě vrátí,“ doplňuje profesor Kalenda.
Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne v rámci finálového dne přímo na fakultě. „Již během oblastních kol si žáci odnesli velmi nadstandardní ceny, za což patří poděkování firmám a společnostem, které soutěž v regionech podporují. Ve stejném duchu chceme pokračovat i v celostátním finále. Kromě notebooku, iPadu nebo dotykových telefonů máme připraveny i další atraktivní ceny,“ prozrazuje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání organizuje.
Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR je největším oborovým projektem svého druhu. V letošním roce se jí zúčastnilo téměř 8 000 žáků devátých tříd. „S potěšením musím konstatovat, že zájem o chemii u mladé generace stoupá. Chemie tak opět získává renomé perspektivního oboru, který je schopen nabídnout nejen kvalitní vzdělání, ale také jistotu dobrého pracovního uplatnění,“ uzavírá ředitel SCHP ČR Ladislav Novák.
Více informací na www.mladychemikcr.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.