Kateřina Koudelová: Vizionář Asimov

pondělí 17. března 2014 ·

Zpráva o jasnozřivé předpovědi budoucího vývoje vzdělávacích technologií Isaaca Asimova z roku 1988.

Isaac Asimov (1920-1992) byl profesorem biochemie na lékařské fakultě Bostonské univerzity. Známý je především jako autor sci-fi literatury, pro níž definoval tzv. „zákony robotiky“. Za svůj život napsal téměř 500 knih, například Já, robot, podle které je natočen stejnojmenný film. V roce 1988 vystoupil v televizním pořadu The World of Ideas, kde popsal svou vizi technologiemi ovlivňovaného využívání technologií ve výuce. Je neuvěřitelné, nakolik se předpověď naplnila. Mnoho z něho je aktuální dodnes.




Vystoupení začíná jeho představou o tom, jak bude každá domácnost vlastnit počítač a pomocí “počítačové zásuvky” bude možné získat velké množství informací. (Ani jeho tenkrát, jak vidno, nenapadlo, že budeme připojeni převážně všude a bezdrátově.) Bude jen na lidech, jak, kdy, kde a nakolik se budou pomocí těchto informačních zdrojů vzdělávat. Asimov předpokládá, že tyto nové možnosti přivedou lidi k zájmu o poznání.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

6 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. března 2014 v 1:10  

tyto nové možnosti přivedou lidi k zájmu o poznání

Jen jestli se v tomto pan profesor poněkud nesekl.

BoBr řekl(a)...
17. března 2014 v 7:47  

Minimálně snad můžeme připustit, že ti, kteří zájem mají, dostávají větší šanci. Jinak, Pytlíku, souhlasím. Dokonce má člověk občas pocit, že těm, kteří zájem nemají, to, že ti, kteří mají, na sobě pracují, vadí a pokoušejí se jim v tom bránit. Skoro to začíná vypadat, že krásné ideály západní civilizace včetně sdílení informací (a životní úrovně) bude nutné bránit silou. Jenže to vůbec nejde dohromady. Přesto setrvávám v naději!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. března 2014 v 9:19  

O ideály západní civilizace bude dobře postaráno, nebojte se.

http://zpravy.idnes.cz/muslimove-chteji-ucit-na-skolach-i-oddavat-fiv-/domaci.aspx?c=A140311_155018_domaci_jj

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. března 2014 v 10:42  

kteří zájem mají, dostávají větší šanci

Jakkoli je lepší, jsou-li pro poznání podmínky, nelíčený zájem si cestu vždycky najde. Otázkou zůstává, kde je hranice prospěšnosti mezi kultivujícím samobádáním a katalizujícím informačním servisem.
Ale o tom ta Asimovova vize zřejmě není.
'Nové možnosti přivedou lidi k zájmu.'
To jako, že lepší džípíeska přivede víc lidí k pěší turistice, nebo kamera na přilbu k zvýšené bezpečnosti lyžařů a cyklistů? Nejsem si jist.
Už se provádí šetření, do jaké míry zvýší třeba trend byod zájem o vzdělávání dětí a mládeže? Nejvyšší čas.
Jak se do poznávacího zájmu promítlo používání takových meotarů nebo dataprojektorů? Zvyšuje výpočetní technika se svými možnostmi zájem o techniku obecně? Co CADy?
Kolikrát jsem jen od začátku tohoto školního roku řekl: 'Tak si to najděte, když už u toho počítače sedíte!'

Ondřej Neumajer řekl(a)...
17. března 2014 v 12:44  

Meotary ani dataprojekty zájem žáků patrně nezvýší, protože s nimi nepracují oni, ale učitel!

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. března 2014 v 13:07  

s nimi nepracují oni, ale učitel

U nás na okrese pracují běžně i žáci, pane Neumajere. Jen se mi před lety nepodařilo prosadit, aby každý žák měl svůj vlastní.
Vzpomínám si, že jediný, koho ta myšlenka zujala, byl můj psychiatr.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.