Přečtěte si: Džungle před tabulí, alias škola základ života?

úterý 4. února 2014 ·

Škola hrou, jedno z děl Jana Ámose Komenského, ale lépe řečeno a škola šikanou, to je ale dnešní realita, ne však pro žáky, ale pro jejich učitele. A tak tomu v mnohých případech našeho školství silně vyznávající principy demokracie opravdu často je.


Z článku v BritskéListy.cz vybíráme:

Výsledkem je, že požadavky na žáky klesají v závislosti na skutečnosti, že by si snad rodiče mohli zase stěžovat už jen na to, že se ne ně učitel jen křivě podíval, nebo že změnil tón hlasu ve třídě, nebo že by snad na nich přece jen něco chtěl. A to přece moc nemůže, učitel má velmi úzké mantinely, kde se může pohybovat, ale jen velmi málo z obav o to, aby, pokud chce vůbec ještě být zaměstnán, aby vyhověl a zavděčil se všem stranám, a to žákům, rodičům a vedení, tedy nemůže dělat vlastně vůbec nic. Z uvedeného plyne zřetelně jeden závěr, a dovolím si říci, že je dost viditelný, neboť za ta léta ve školství mám možnost srovnání, učitel prostě musí přežít.

9 komentářů:

BoBr řekl(a)...
4. února 2014 v 10:18  

"autorka, jejíž jméno je redakci známo, ale utajíme je, protože se obává, že by se dostala do existenčních problémů"
To je konec. Naše problémy se ale nevyřeší jinak, než když budou učitelé natolik sebevědomí, že dokážou přesvědčit své okolí o tom, že je jejich kvalifikace opravňuje místo učitele zastávat. Musí to ale být sebevědomí oprávněné. Takové, které stačí i na to, nebát se ztráty práce ve špatné škole. Je mi jasné, jak je tato idea vzdálena skutečnosti. Takto ale budeme příkladem vychovávat jen další generaci "otroků"!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. února 2014 v 11:00  

Autorka přesně popisuje stav, který je mi také znám, možná ne vše zcela přesně, ale podstata sedí.

Strach z rodiče, strach o "pověst" školy, strach z inspekce poštvané rodičem, strach ze soudu vyvolaného rodičem, strach z čehokoliv, co zavání řešením problému...

Výše popsaným strachem často disponuje vedení školy více než samotní učitelé.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. února 2014 v 11:11  

nebát se ztráty práce ve špatné škole

Otázkou ovšem zůstává, jestli se v okruhu tří set kilometrů najde nějaká lepší škola. Vůbec se nedivím, že pokud se už učitel odhodlá k nějaké výpovědi, chce zůstat v anonymitě. Každý rok se mění úvazky, jejich skladba, rozvrh předmětů, dozorů, třídnictví a tak. Každá stovka v nadtarifu dobrá.
A kdo se 'natolik sebevědomého' učitýlka zastane? Zřizovatel? Inšpektor? A lámpárny už byly dávno zrušeny. Jenom blázen si nadrobuje ještě víc problémů, než doposud má. Nakonec i já se radši schovávám za Pytlika.
Ale každá mince má dvě strany. Nikdy jsem třeba nedržel žádnou s petic žáků proti mojí osobě a mým vzdělávácím postupům, abych si ji mohl sám přečíst, protože se mne žáci, signatáři těch petic, údajně báli. Ani jsem jejich obsah nemohl prodiskutovat s rodiči těch žáků, protože se mne tito báli taky. Ten strach byl tak velký, že nakonec vyšlo najevo, že snad ani žádné petice nejsou archivovány.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. února 2014 v 11:13  

Ono to není jenom před tabulí:
http://hokej.idnes.cz/trener-klasterec-nad-ohri-rozhovor-video-fph-/hok_1liga.aspx?c=A140204_103043_hok_1liga_cig

krtek řekl(a)...
4. února 2014 v 14:33  

"Nikdy jsem nedržel žádnou s petic"
Trochu ve mne zatrhnulo - že byste podpořil petici proti vlastní osobě? Ale nakonec, proč ne. Kdo jiný by měl znát chyby sama sebe než já sám!
---
Ad článek - ono se to všechno vrátí jako bumerang. Nechápe-li rodič, proč žák dostává horší známku, než na jakou se cení, má právo přezkoušení a to - obvykle - by mělo známku potvrdit. Pokud ne, asi někde opravdu byla chyba. Zajímavá situace, pokud pak dojde ještě ke zhoršení.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. února 2014 v 16:27  

byste podpořil petici

Nadměrná zkratkovitost bývá i ke škodě srozumitelnosti. Tedy 'nikdy jsem v ruce nedržel a na vlastní oči nečetl'. A nakonec, proč bych nepodpořil. Jsou v dějinách světové pomatenosti prokázány případy, kdy třeba strážník pokutoval sám sebe za špatné parkování.
Jen jěště i v souvislosti se zmíněným hokejovým videem. Co bych býval za to dal, kdyby někoho z petentů při dnešních možnostech napadlo pořídit záznam mého dlouhodobého předmětného konání a doložil jej k petici. Hned by bylo jasněji. Takhle mne provází neodbytný pocit, že mám co do činění s šibaly a pleticháři. Ani se neodvažuji domyslet, že by mohlo jít i o naplnění nějaké skutkové podstaty...
Což takhle kromě bezpečnostní kamer a rámů začít do škol instalovat i detektory pravdy. To by se to čerpalo ojříků, panečku.

Jenyk řekl(a)...
4. února 2014 v 17:54  

Dlouho jsem věřil, že to je z naší školy. Kterápak kolegyně to asi psala? Ale my přece nemáme francouzštinu, takže to od nás přece jen nebude. (Nebo to je jen záměrná falešná stopa?)
Jít na lepší školu? V době nedostatku žáků na SŠ? Kam asi, na pracák?

krtek řekl(a)...
4. února 2014 v 20:29  

Já se omlouvám za polopatičnost:
nedržet žadou z petic - nedržet v ruce některou petici
nedržet žádnou s petic - nepodpořit žádnou petici
To aby ten krásný dvojsmysl nezanikl ;-)

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. února 2014 v 22:21  

No jo, vlastně. Co to zase ze mě vypadlo. A to jsem si už fakt myslel, že jsem schopen ty dva zpropadené pády od sebe odlišit.
V každém případě by ale nemělo v byť možná krásných dvojmyslech zaniknout, že člověk, který vykonává svoji profesi v duchu platné legislativy, se dostává do problémů, neboť se o něj kdekdo beztrestně otře, aniž by cokoli doložil, jakkoli by bez problémů, kdyby na to přišlo, doložiti mohl.
Díky, pane Krtku, že mne pozorně čtete. Tedy výborně, znamenám si.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.