Přečtěte si: Dochádza k obratu moci.

středa 5. února 2014 ·

Detský psychiater Michael Winterhoff bije vo svojej knihe na poplach: „Rodičia vychovávajú generáciu narcistov a egomanov.“


Z rozhovoru Bettiny Weber s Michaelem Winterhoffem v Waldorf.sk vybíráme:

Nejde o to, že pojmy ako autorita a hierarchia sú dnes vnímané negatívne?
Prirodzene, problém je, že sa všetci vidia v dieťati. A k tomu majú mylnú predstavu, že musia dieťaťu, ako by to bol rovnocenný partner, len dostatočne dlho všetko vysvetľovať a potom už bude konečne spolupracovať. Ale to nefunguje, pretože tým človek požaduje od dieťaťa vlastnosti dospelého človeka. A práve tie, z pohľadu vývinovej psychológie, dieťa vôbec mať nemôže .

Ako majú deti, ktoré vyrastali vo viere, že sa svet točí okolo nich, existovať vo svete, ktorý na nich nečaká?
Presne o to ide! Stávajú sa neschopnými života, neschopnými vzťahov, aj ako dospelí zostávajú sedieť mamičke a ockovi na lone. Už dnes nenachádzajú firmy pre určité vzdelania takmer žiadnych mladých, keďže tí sa nikdy nenaučili zaťať zuby a vyjsť s autoritou alebo kritikou. Tomu musíme nevyhnutne poskytnúť protiváhu. Ak to neurobíme, zaplatíme za to ako spoločnosť veľmi draho.

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. února 2014 v 17:05  

Předpokládám, aniž bych nutně četl rozhovor, bude to o tom, co my normální rodiče víme dávno a co se nám nelíbí na současných "ochranářských" snahách EU a "ochránců" dětí.

JE to také o tom, co se děje ve školách a jak mají lézt učitelé žákům do zadku, aby pak vypadali in.

O tom se tu diskutovalo ještě na starém webu před deseti lety. Nic nového pod Sluncem.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. února 2014 v 17:20  

O tom se tu diskutovalo ještě na starém webu

A že jsem tak smělý, pane Anonymní, kterýpak Vy jste?

dieťaťu, ako by to bol rovnocenný partner

Tady nejspíš dochází k poměrně značnému zmatení. Problémy vznikají právě proto, že se tak k dětem NEchováme. Rovnocenný dialog se odehrává, totiž, v rovině 'taková máš práva, a takovou odpovědnost', 'nejdřív povinnosti, a pak zábava', 'uč se postarat se sám o sebe', 'udělej to pořádně, nebo budeě hlady', 'neštvi mi, nebo ti jednu střelím'...
Možná bycho de měli poučit třeba ve Švédsku. Tam už prý sklízejí ovoce ze svých třicet let neřezaných stromků a neohýbaných Janků.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. února 2014 v 17:43  

To je tajemství :-), ale asi byste uhodl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.