18. 1.: Taneční centrum Praha uvede baletní představení Kouzelná flétna

středa 15. ledna 2014 ·

Studenti Tanečního centra Praha (TCP) opět vtáhnou malé i velké diváky do fascinujícího příběhu prince Tamina a princezny Paminy. Taneční soubor Balet Praha Junior vystoupí v sobotu 18. ledna od 19 ve Stavovském divadle.


Autor scénáře, režie a choreografie Attila Egerházi citlivě oživil poslední operu W. A. Mozarta prostřednictvím tanečního divadla. Celovečerní rodinný balet o dvou jednáních v podání špičkového juniorského souboru Balet Praha Junior je dosud největším projektem Tanečního centra Praha. „Kouzelná flétna je pro balet – resp. pro taneční divadlo mimořádně náročné téma po stránce obsahové i inscenační. Představení je tak ukázkou usilovné práce našich mladých profesionálů a jejích vynikajících výsledků,“ říká Antonín Schneider z vedení TCP.

Tento umělecký program uvádí TCP ve spolupráci s Baletem Národního divadla od dubna 2013 nejen na prknech Stavovského divadla, ale i na významných regionálních scénách.

Pohádkový příběh lásky prince Tamina a princezny Paminy v sobě nese ideové poselství o moudrosti, síle a hodnotě vzájemné lásky. Zednářskou symboliku a mystický konflikt Královny Noci a Sarastra posunul autor do problematiky současných rodinných vztahů, kde konflikty dospělých zraňují křehké mladé duše, které i v dnešní době touží po moudrosti, štěstí a lásce. Strhující výkony mladých tanečních umělců ve spojení s vynikajícím hudebním dílem si snadno získají všechny věkové kategorie diváků.

O TCP:

Taneční centrum Praha je první vzdělávací a umělecká instituce, která přinesla do české kultury moderní a jazzové taneční techniky a důsledně je propojuje s výukou klasického tance a dalšími oblastmi „současného tanečního divadla“.

Centrum zahrnuje osmiletou konzervatoř, umělecké soubory „Balet Praha Junior“ a „Baby Balet Praha“ a agenturu „Mezinárodní centrum tance“, která zajišťuje studium taneční pedagogiky, import tvůrců, pedagogů a souborů. Školní umělecká agentura studenty konfrontuje s požadavky kulturního managementu, propagace a marketingu i moderního jevištních a mediálních technologií. Osmiletá střední škola poskytující střední a vyšší vzdělání – maturitu a současně absolutorium je zařazena do sítě škol MŠMT. V roce 2014 slaví 20 let od zrodu konzervatoře a oficiálního vstupu do českého vzdělávacího systému.

V centru je kladen velký důraz na kvalitu vzdělání a škálu dalšího uplatnění. Výuka všeobecně vzdělávacích předmětů vychází z koncepce osmiletého humanitního gymnázia. Cílem centra je podpora všeobecné a odborné vzdělanosti tanečníků, jejich sebevědomé a kvalitní zapojení do řízení uměleckých a společenských organizací a rozvoje české kultury. TCP se snaží v praxi dokázat, že pojem „kvalitně vzdělaný umělec“ není ani zbytečným, ani nesplnitelným cílem, ale zcela nezbytným předpokladem zdravého rozvoje kultury ve 21. století.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.