OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost je již v dobré kondici

Wednesday, November 6, 2013 ·

Ministerstvo školství uspořádalo před nedávnem pravidelnou Výroční konferenci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Smyslem akce bylo kromě informování o aktuálním stavu implementace programu a plánovaném využití zbývajících finančních prostředků i představení strategie podpory českého školství ze strukturálních fondů EU v budoucím kohezním období.


Ministerstvo pro místní rozvoj, jako hlavní garant čerpání eurodotací v ČR, pochválilo zástupce MŠMT za výrazný pokrok v řešení potíží, které v uplynulých letech OP VK provázely. „Představitelé ministerstva školství výrazně pokročili v řešení problémů spojených s čerpáním dotací v OP VK. Současný stav tohoto operačního programu tak hodnotím pozitivně,“ uvedl 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Ministerstvo školství zveřejnilo data o aktuálním stavu čerpání v OP VK (k datu 30. 9. 2013):

  • vyhlášeno ve výzvách: 50,3 mld. Kč (94,7 %)
  • schváleno v projektech: 49,6 mld. Kč (93,4 %)
  • proplaceno příjemcům: 35,2 mld. Kč (66,2 %)
  • autorizováno MF: 22,2 mld. Kč (42,3 %)
  • certifikováno: 19,7 mld. Kč (37,7 %)

Pověřená vrchní ředitelka sekce Řízení OP VK Petra Bartáková následně představila výhled čerpání pro letošní a příští rok z hlediska výše certifikovaných výdajů. „Letos ministerstvo školství odhaduje certifikaci ve výši 860 milionů EUR, což představuje 85% podíl na limitu požadovaném Evropskou unií. V příštím roce bude situace mnohem lepší – certifikováno bude minimálně 1,2 miliardy EUR, to je 105 % z limitu stanoveného Komisí,“ prohlásila Bartáková.

Diskuse se rovněž věnovala i stavu příprav nového Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pro roky 2014 - 2020. Součástí Výroční konference byla navíc i praktická část pro příjemce se zaměřením na ukončování projektů a způsoby využití vytvořených výstupů.

3 comments:

Eva Adamová said...
November 6, 2013 at 8:22 PM  

OP VK je v tak výborné kondici, že je to jeden průšvih za druhým. Po "trapasu" mnoha škol, které předkládaly z internetu stáhnuté materiály v šablonách a vydávaly je za své vlastní, následují projekty krajů na rozvoj přírodovědného a technického vzdělání. Např. papaláše ve Zlínském kraji ani nenapadlo pustit nějaký peníz z tohoto projektu základním školám na nějaké ty neinvestice a nasměrovali všechny prachy na střední školy na investice. Po ZŠ pak jenom chtějí, aby SŠ dělaly z odpuštěním blbečky a absolvovaly u nich se svými dětmi povinnou výuku. Divím se každé jedné ZŠ, že se jim na to za těchto podmínek nevykašle.

Nicka Pytlik said...
November 6, 2013 at 9:20 PM  

aby... dělaly z odpuštěním blbečky

Na to už před nedávnem na ČŠ někdo upozorňoval.
Ale asi to tu ředitelé základních škol nečtou.

Eva Adamová said...
November 7, 2013 at 9:50 AM  

A vy máte ředitele, který se zajímá, co kde frkne? My bohužel takového nemáme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.