Africká kuchařka

Tuesday, November 5, 2013 ·

Rádi vaříte a ochutnáváte exotická jídla? Chcete poznat chuť Afriky?

Máme pro vás jedinečnou publikaci, ve které najdete 50 receptů z různých koutů afrického kontinentu. Autorka, rodačka z Mali žijící 9 let v České republice, adaptovala původní africké recepty na české podmínky, všechny ingredience tedy seženete na našem trhu a můžete se tak bez obav pustit do přípravy delikátních pokrmů. Jelikož africká kuchyně se kromě chuťové jedinečnosti vyznačuje také jednoduchostí, zvládnou jednotlivé recepty i méně pokročilí kuchaři a kuchařky. Těšit se můžete například na etiopské palačinky, knedlíky ze Sahary či arašídový guláš. A na své si přijdou i vegetariáni.

Africká kuchyně jde ruku v ruce s pohostinností a dělením se s ostatními – tento aspekt můžete vnímat v celé Africe bez výjimky. Kontinent je nesmírně bohatý na rozmanité druhy koření, což samozřejmě dodává zdejší gastronomii pestrost a širokou škálu chutí.

Všeobecně lze říci, že v africké kuchyni přidává dotyčná kuchařka ingredience podle toho, jak to „cítí“, spíše než počítáním gramů či objemu jídla. Jídlo tedy může být tučnější, více kořeněné, bohatší na zeleninu či maso. Každý recept má svou historii a existují i jídla určená speciálně na svatby,  narozeniny, pohřby a také při příležitosti malijské tradice, díky které se lidé vyvarovávají střetů a konflfl iktů a místo nich nabízí „znepřátelené straně“ určitý pokrm, kterým si z ní dělají legraci.

Dle malijské etikety se jí vždy rukama, přičemž na stole je k dispozici nezbytná miska s vodou pro umytí rukou. Jí se třikrát denně, snídají se různé druhy obilných kaší, kukuřičná kaše či rýžová kaše. Cereální kaše se připravují jak slazené, tak neslazené, vařené v mléce či ve vodě. Typický oběd je rýže s omáčkou, kterých v malijské kuchyni existuje velké množství. Večeří se opět kaše – kukuřičná či rýžová, případně kuskus.

Malijská kuchyně je velmi podobná kuchyni Guiney, Pobřeží slonoviny, Burkina Fasa či Senegalu. Kuře je tradičně určeno lidem vyššího postavení, tudíž se ve většině malijských jídel vyskytuje hovězí či skopové maso. Mezi přílohy řadíme rýži, kukuřici, sladké brambory, obiloviny a brambory. V malijských a obecně v afrických rodinách lze vidět obraz matky, která sedí u plotny a je obklopena svými dcerami, které loupou či krájejí zeleninu nebo připravují koření. Tyto chvíle jsou nejen  prostředkem učení nebo také předávání zkušeností v kuchyni, ale také intimními chvilkami mezi matkou a dcerou, prostor kuchyně je totiž určen výhradně ženám. V Africe se neučíme vařit pomocí kuchařek, dovednosti v kuchyni se neučí psanou formou, ale prostřednictvím neustálé praxe, a to už od dětství. Důvodem, proč se těmto dovednostem učí dívky již od útlého věku, by mohlo být slavné malijské přísloví, které praví: „Žena je středem a také strážkyní domácího krbu.“

Ukázky stran:






Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.