Středoškoláci chtějí jednat s Českou televizí o dabingu a duálním vysílání

Friday, October 11, 2013 ·

Studenti sdružení v České středoškolské unii dnes v Praze zveřejnili další informace o své kampani za omezení dabingu v televizním vysílání. Ve spolupráci s ministrem školství chtějí podpořit duální vysílání, rádi by o něm jednali s Českou televizí.

"S ministrem jsme se shodli, že duální vysílání je cesta, jak postupně dabing omezit, zároveň však nikoho příliš neomezit. Nepodporuje nás však pouze ministr, ale i další partneři," dodává Zdeněk Machala, koordinátor iniciativy.

Středoškoláky v poslední době podpořili pedagogové, politici či žurnalisté. "Vysílání vybraných zahraničních filmů v původním znění s titulky může pomoci zlepšit jazykovou znalost a proměňuje přístup k cizím jazykům celkově. Ve Skandinávii to vědí už dávno." říká Anna Putnová z TOP 09.

Další politik a zároveň i pedagog stavící se kladně k omezení dabingu je Jiří Zlatuška z hnutí ANO. Za akademickou sféru vyjádřila podporu iniciativě ČSU Katedra anglického jazyka a literatury Pedagogické fakulty UK. Studenty také podpořil i Ondřej Šteffl, ředitel společnosti Scio.

S osobnostmi i ministrem za zády chtějí středoškoláci jednat s Českou televizí. “Podařilo se nám je oslovit a hledáme termín pro schůzku. Chceme se dohodnout, dosáhnout přijetí určitého jízdního řádu pro omezení dabingu, ve kterém by se ČT zavázala ke konkrétním krokům právě třeba ve vztahu k duálnímu vysílání,” říká Jan Papajanovský, předseda ČSU.

7 comments:

Charlie said...
October 11, 2013 at 1:36 PM  

Netuším, jak omezení dabingu souvisí s duálním vysíláním, to dabing zachovává spolu s původním zněním. Ale jako koncesionář ČT trvám na zachování dabingu ve všech zahraničních pořadech, v opačném případě by se Česká televize okamžitě měla přejmenovat. Jedna věc je totiž možnost vidět artový film s titulky jako určitou alternativu, druhá je nutit lidem (za jejich koncesionářské poplatky) něco, co standardně nechtějí.

poste.restante said...
October 11, 2013 at 2:14 PM  

Charlie
Naprostý souhlas. Už jsem o tom psal zde:
http://www.ceskaskola.cz/2013/09/pet-argumentu-proti-dabingu.html

Pokud chtějí středoškoláci a pak také ti, kdo chtějí levně získat jejich hlasy mluvit o ALTERNATIVNÍM vysílání, tedy o možnosti shlédnout tentýž film či pořad v originále, anebo s dabingem, pak mají mou podporu.

Pokud chtějí mluvit o OMEZENÍ DABINGU, pak ať se připraví, že tvrdě narazí. Zákon o České televizi mluví jasně. Budu první, kdo bude psát stížnost Radě ČT a RRTV.

Simona CARCY said...
October 11, 2013 at 2:48 PM  

Navíc nekoukají na televizi jen studenti, jejichž blaho leží všem, co míchají tohle polívku, na srdci.
Taky je tu rostoucí populace důchodců, kteří nepotřebují studovat cizí jazyk, nestíhají číst titulky a celý život prožili v češtině, což jim jistě nelze vyčítat. Třeba by se angličtina mohla ke studentům dostat tak, že by měli učebnice češtiny v angličtině a bylo by to, ne? Vždyť je to trapárna, jenom Štys se nechává manipulovat kvůli mediálnímu obrazu. Komické....

Nicka Pytlik said...
October 11, 2013 at 4:04 PM  

blaho leží

Nechte blaho blahem. Lepší, než kdy blaha poletují luftem, snažíce se ujmout proti vůli oblažovaných. O blahách přeci jenom něco vím.
Mládež se po dlouhém čase vzedmula k akci, tak jim těch pár minut slávy dopřejte. Myslím, že je to časem přejde. Ledaže... ledaže by v tom byl nějaký skrytý oumysl. Nějaké fondíky či co. Kdo ví.

Unknown said...
October 11, 2013 at 6:49 PM  

Jsem Čech a Čechem budu.

Unknown said...
October 11, 2013 at 6:50 PM  

Jsem Čech a Čechem budu.

Nicka Pytlik said...
October 11, 2013 at 7:16 PM  

Čechem budu

Jste si jist, pane Procházko?
To byste také významnou částí svého okolí na základě domnělých indikátorů (antropologických, kulturních nebo sociálních) mohl být považován třeba za Čejena. I se souhlasem ombudsmana.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.