Přečtěte si: Školáků, kteří neobědvají, přibývá. Matky nemají peníze

Tuesday, September 10, 2013 ·

Rodiče dětí školou povinných stále častěji nemají peníze na školní obědy. Z průzkumu několika pražských škol vyplynulo, že až deset procent dětí neobědvá. Podobné případy se množí po celé zemi. Nejrizikovější skupinou jsou matky samoživitelky, kterým bývalí partneři neplatí alimenty. S dětmi se totiž často potácí na hranici bídy.


Z článku adu v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Místostarosta Prahy 7 Daniel Štěpán (ČSSD) v reakci na výsledky ankety přišel s nápadem zřízení tzv. obědového konta. Návrh projedná rada sedmé městské části. Na konto by přispívali firmy nebo soukromí dárci a hradily by se z něj právě obědy pro děti z chudých rodin. Pokud rada návrh schválí, první žádosti rodičů o příspěvek na školní obědy by se prý mohly vyřizovat na konci září. Štěpán chce na transparentní účet sám přispět, na konto by podle něj mohli poslat peníze i další radní. Doufá také, že se podobný nápad ujme v dalších městských částech.



9 comments:

Anonymous said...
September 10, 2013 at 11:13 AM  

U nás jsme měli případ, kdy matka takzvaně neměla na obědy ve školní jídelně, ale denně dávala svému synovi peníze, aby si něco koupil ve školním bufetu, což samozřejmě vyšlo dvakrát až třikrát dráž...
Dokázala by si nějaká taková matka odpustit třeba útratu za mobil?

Anonymous said...
September 10, 2013 at 11:48 AM  

Obědy ve školních jídelnách jsou přece dotované, rodiče platí pouze za potraviny. Na kouření mají rodiče zpravidla vždycky.

Anonymous said...
September 10, 2013 at 12:44 PM  

Jsou to ještě obědy nebo ohřívané polotovary? Stačí ohřát a zamíchát. Je to ještě vůbec k jídlu? Glutamáty, éčka, přesolené, ....

Pytlik Blaha said...
September 10, 2013 at 2:05 PM  

To jestli děti obědvají nebo ne, na co mají jejich rodiče peníze a na co už ne, jaké pleti jsou případně ty děti, jestli se to či ono jídlo dá jíst nebo ne, je sice zajímavé do diskuse, ale nesmíme zapomenout na skutečnost, jaksi na pozadí, že se najdou učitelky, které nosí dětem do školy jídlo z domova. To je síla.

Anonymous said...
September 10, 2013 at 2:49 PM  

Vyřešila by to cílená sociální dávka - poukázka na školní oběd zdarma.

Anonymous said...
September 10, 2013 at 4:54 PM  

Mám zkušenost s tím, že někteří žáci řeknou, že nemají na oběd ve škol. jídelně, ale pak si chodí kupovat předražené hamburgery, hranolky, koly, pizzy do stánku místo oběda. Někdy také rodiče tvrdí, že nemají na obědy, ale na krabičku cigaret denně si peníze najdou vždycky.
Jídlo v naší šk. jídelně je čerstvě vařené, vyvážené /je zastoupena zelenina, ovoce, ryby, atd. atd., výběr ze tří jídel, kontroluje je stravovací komise složená ze zástupců jídelny, zřizovatele, učitelů, rodičů.
Některé děti jsou dost rozmazlené a každé jídlo nejedí nebo vůbec neznají , protože doma mají polotovary, jídla z pytlíku ...

Anonymous said...
September 10, 2013 at 6:46 PM  

Jsem učitel se silným sociálním cítěním a mnohaletýma zkušenostma. Článek není moc pro českou školu vhodný, to je sociální otázka a samotného provozu školy se vlastně netýká ! Učitel.

Anonymous said...
September 10, 2013 at 10:53 PM  

10. září 2013 16:54

Nevím, nevím, zdá se, že jste škola "zdravý životní styl". Takový pangasius, mleté všemaso na špagetách,tučná klobása na hrachové kaši, bramborová kaše ze sáčku,..., to jsou opravdové lahůdky. Ony za to kuchařky ani nemůžou, vedoucí jídelny je rád, že se vleze do rozpočtu. Jste kouzelníci, blahopřeji. Záleží zřejmě také na množství strávníků.

Viktor Šedivý said...
September 10, 2013 at 11:56 PM  

Proč by tohle měla řešit škola?

Nestěžujte si na přetíženost, když se mícháte do věcí, které nemají se vzděláváním nic společného.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.