Přečtěte si: Selhání státu: Školy praskají ve švech, řešení je v nedohlednu

Wednesday, September 4, 2013 ·

Problémy s přeplněnými školkami se přesouvají do škol. Letos bude ve školách na 833 tisíc dětí, tedy o 25 tisíc víc než v předchozím roce. Z toho jen prvňáčků přibylo sedm tisíc. Přestože jsou výjimky, kde ubývá obyvatel i dětí, celková čísla hovoří jasně: silné ročníky právě teď zahajují školní docházku. Jenže i když se tahle realita dala dobře předvídat, města a obce připravené nejsou.


Z článku Ivy Brejlové v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Jenže spočítat narozené děti v krajských porodnicích a přičíst k tomu šest či sedm let podle Svazu měst a obcí prý nestačí. S počty žáků daleko víc hýbe výstavba bytů a domů v dané lokalitě. "A do nich se můžou nastěhovat rodiny s dětmi, bez dětí, ale třeba i starší lidé," říká Marcela Štiková, předsedkyně školské komise Svazu. A ani mladé rodiny, které v nich bydlí, nemusí být ve městě hlášeny celé - děti tak ve statistikách třeba vůbec nejsou.

Důsledkem je, že radnice jsou většinou o krok pozadu. Někde se totiž rozšíření dočkaly teprve mateřské školky. Například radnice Prahy 5 teď otevřela osm nových tříd ve školce. A jinde to vypadá, že přestavby budou muset dělat rovnou nadvakrát. Některé obce totiž mění části základní školy, aby tak posílily prostory pro školky – tedy mateřinku nebo jesle. Tak je to například ve Frýdlantu nebo v Přerově. Kam pak půjdou děti z posledního ročníku mateřské školky, radnice zatím netuší.

3 comments:

Anonymous said...
September 4, 2013 at 8:08 PM  

A kde je neviditelná ruka trhu, která vše vyřeší?
Zase šmátrá, kde nemá.

Anonymous said...
September 4, 2013 at 8:51 PM  

V česku (nebo eu) funguje trh? V tomto korupčním prostředí zamořeném dotacemi a projekty?

Anonymous said...
September 5, 2013 at 1:18 PM  

Co jsme si zvolili, to máme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.