Přečtěte si: Rodičům došla s plnými školkami trpělivost, začali podávat žaloby

Thursday, September 5, 2013 ·

Téměř šedesát tisíc dětí nebylo v loňském školním roce přijato do mateřské školy. Nejhorší je situace v Praze a ve Středočeském kraji, kde školky odmítly až dvanáct tisíc žádostí. Některým rodičům už proto došla trpělivost a školky začali žalovat. Jen v Praze evidují za poslední roky sedm žalob. Čtyři soud zamítl, další dvě ještě vyřešené nejsou - v některých případech navíc soud rozhodne až v době, kdy už dítě začíná chodit do školy.


Z článku ver v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Žalobu na kraj podal i Michal Trkan. Ředitelka mu odmítla vzít dceru do školky a se stížností neuspěl ani u Jihomoravského kraje. "Bylo uplatněno kritérium zaměstnanosti matky, to znamená, že bylo přihlédnuto, že je maminka dítěte s mladším synem na rodičovské dovolené," řekl ČT. Případem se zabýval už i Nejvyšší správní soud, zatím ale konečný verdikt nepadl. Dívka sice od září do státní školky chodí, Trkan ale žalobu nestáhne. Chce, aby bylo v nepřijímání dětí jasno: "Kritérium zaměstnanosti matky nemůže být uplatňováno, je diskriminační a netýká se práv dětí, ale práv rodičů." Odmítání dětí kritizuje i zástupce ombudsmana. Školky by podle něj měly přijmout všechny děti a pak řešit, jak pro ně zajistit místa.

7 comments:

Zen said...
September 6, 2013 at 9:44 PM  

"Odmítání dětí kritizuje i zástupce ombudsmana. Školky by podle něj měly přijmout všechny děti a pak řešit, jak pro ně zajistit místa."

Chtel bych videt, jak zastupce ombudsmana diskutuje s hygieniky a pod., a hlavne, jak hradi pokuty ci nahrazuje skody po zavreni skolky, ktera by se zachovala podle jeho doporuceni.

Pytlik Blaha said...
September 6, 2013 at 10:34 PM  

Hygiena sem, hygiena tam. Už se dělají výjimky.
Málokdy přijdou všechny přihlášené děti a málokdy se všem chce na záchod najednou. Nakonec, ať si dětičky zvykají. Drobný nácvik sociálního znevýhodnění se může hodit, až budou mít rodiče našlápnuto k sociálnímu vyloučení. Zatím si můžeme začít považovat tekoucí vody. Všichni.
Až se toho chopí nová, nenapakovaná garnitura, začnou se dít věci.

Anonymous said...
September 7, 2013 at 12:50 PM  

Žalovat si můžou kolik chtějí. U nás právo dítěte na místo ve školce uzákoněno není a basta. Navíc pána moc nechápu, pokud je manželka doma, tak ať se o dítě stará a hotovo. Fakt nevím v čem spočívá jeho problém. Problém mají matky, které by chtěly jít do práce, ale místo ve školce pro dítě nemohou sehnat, protože je zabírají děti právě takových matek, jako je pánova manželka.

Anonymous said...
September 7, 2013 at 4:48 PM  

7. září 2013 12:50

Pán se může zeptat pana Nečase, Kalouska, Dobeše a Fialy,...
Je přece logické, že město nepostaví novou školku. Opět klesá počet narozených dětí a školka bude za 5 let zase prázdná. To je špatný ekonomický počin.

Anonymous said...
September 7, 2013 at 7:29 PM  

Moje mami s námi byla doma, dokud jsme všechny děti nevychodily základní školu. Táta nás uživil z platu soustružníka, od babiček jsme dostávali ovoce ze sadu a domácí vejce. Dnešní mladí rodiče jsou zvyklí, že písknou a stát se stará. Pleny nemusejí vyvařovat, dětskou výživu kupují hotovou, oblečení nemusí sami šít ani přešívat... Někdy mám dojem, že nejvíc času potřebují maminky na telefonování, ani s děckem si tolik nepovídají jako s mobilem.

Když chci jít do práce, musím počítat s tím, jaká je momentálně situace s umístěním do školek a rozhodnout se, jestli se mi vyplatí paní na hlídání, nebo zůstat ještě nějaký čas doma.

Anonymous said...
September 8, 2013 at 7:51 AM  

Nárok na MŠ není, nevím o čem se dotyční rodiče chtějí soudit.

Janek Wagner said...
September 8, 2013 at 8:15 AM  

Soudit se mohou pro nepřípustná kritéria při výběru, případně pro jejich nedodržení. V této věci je již stanovisko ombudsmana vizhttp://www.ceskaskola.cz/2013/05/verejny-ochrance-prav-dite-lze-prijmout.html.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.