Přečtěte si: Poučení ze tří ministrů školství

neděle 8. září 2013 ·

Kdo usedne do ministerského křesla po Daliboru Štysovi, se zatím nedá vzhledem k turbulentnímu vývoji na politické scéně ani odhadnout, ale je tu vysoká pravděpodobnost, že to bude dáma či pán z levicového trojlístku ČSSD, SPOZ, KSČM. Vzhledem k tomu, že ministr Petr Fiala de facto reprezentoval ODS a šlo o pravicovou vládu, nebylo by nic divného, kdyby se jeho levicový nástupce rozhodl pro zásadní změnu kurzu. Bylo by to zcela jistě to nejhorší, co by mohl udělat.


Z článku Tomáše Feřteka v Literárky.cz vybíráme:

Příklad posledních třech ministrů školství je pro jejich případné nástupce mimořádně instruktivní. Ministr Josef Dobeš byl chaotický extrovert, který kormidlem točil podle momentální nálady, a jeho respekt k tomu, co udělali ti před ním, byl mimořádně nízký. Koráb opustil úprkem, který nápadně připomínal kapitána Schettina z Costy Concordie, která pořád leží na boku u břehů Toskánska. České školství k tomu nemělo pod Dobešovým velením daleko.

Ministr Fiala vystupoval na kapitánský můstek spíš výjimečně a většinu práce během čtrnácti měsíců ve funkci odvedl v podpalubí. Jako přesvědčený konzervativec víc mlčel a poslouchal a pracoval nenápadně. Jeho oborem bylo zprostředkovat komunikaci a dohodu i mezi těmi, co si jinak nemohli po léta přijít na jméno. Měl z toho i politický prospěch. Jeho liberálně konzervativní koncept sklízel pochvalu i od lidí, kteří by si jinak o příslušné politické strany ani neopřeli kolo. Přinejmenším ukázal, že úspěšný politik nemusí být kašpárek, který je hlavně hodně vidět a slyšet.

Prozatímní nepolitický ministr Dalibor Štys prokázal v tomto směru také pozoruhodné odhodlání. Říkat v zemanovské vládě „uhlí a oceli“, že pokračuje v krocích Petra Fialy, vyžaduje zdravou míru neomalenosti. Pochvalu zaslouží i za personální politiku. Tým ministerstva školství nechal pracovat na tom, co bylo rozděláno, na některých místech uvnitř ministerstva ale provedl změny, na něž si jeho politický předchůdce vázaný dohodami netroufl.

Kdyby si z té trojice vzali příští ministři a ministryně poučení, bylo by to skvělé. Je jednoduché a zní: Držet kurz, vědět přesně, kam jedu a proč, chápat, že kormidlo není na hraní, mluvit s posádkou a nefrajeřit. U tak velkých korábů, jako je Costa Concordia a zdejší školství, to jinak hrozí ztroskotáním.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. září 2013 v 15:50  

Lze mu jen přát, aby se ohlížel na zdravý rozum, a ne na stranickou knížku.

Anonymní řekl(a)...
8. září 2013 v 18:40  

Zdravý rozum nemůže na mšmt zvítězit...

Anonymní řekl(a)...
9. září 2013 v 12:21  

Trocha znalosti problematiky je pro aplikaci zdravého rozumu podmínkou nutnou... na MŠMT bohužel převážně nedodržovanou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.