Přečtěte si: Obojí je správné. Jazykovědci povolují šrouby českého pravopisu

Thursday, September 12, 2013 ·

Vědci z Ústavu pro jazyk český chystají novou příručku, ve které zavádí některé novinky v pravopise. Vysvětlují také jevy, které nyní Pravidla opomíjejí. Český jazyk se stane benevolentnější a bude uznávat více variant.


Z článku Ivana Karásková v iDNES.cz vybíráme:

"Příručka nemění Pravidla českého pravopisu. Jen je doplňujeme o pohled na některé jazykové jevy, které se dříve do pravidel a mluvnic vůbec nedostaly. A připojujeme doporučení, kterým podobám či tvarům dávat přednost. Případně které dosud nezachycené v kodifikačních příručkách lze už ve spisovném projevu přijímat za správné," vysvětluje Pravdová s tím, že příručka má být jakýmsi předskokanem nových pravidel.

2 comments:

Anonymous said...
September 12, 2013 at 10:08 AM  

...zavádí některé novinky v pravopise...

V pravopisu nebo pravopise? Pravidla českého pravopisu povolují už dnes obé (podle vzoru hrad i les).

U podobného slova "rukopis" je ve větě "Poznal ho podle rukopisu" varianta v rukopise ve spojení "poznal ho podle rukopise" zjevně nemožná.

Ale nic není nemožné.
Například ve zdravotnictví se už dávno používá předložka na ve spojení "na pokoji číslo 4.." nebo zkráceně "na čtyřce". Doma říkáme, že je někdo nebo něco "v pokoji".

Běžně se říká "na chodbě" (žáci se shromáždili na chodbě) i když podobný prostor má tunel a tam nikdo neřekne že se prošel na tunelu, ale v tunelu.

Jak se nemá odstupovat od pravidel, když správně nemluví ani hlasatelé v televizi, zvlášť při skloňování nebo formulaci číslovek. Toto jsou pouze malé ilustrativní příklady změn v používání jazka (nebo jazyku?)

Pytlik Blaha said...
September 12, 2013 at 10:21 AM  

Například ve zdravotnictví

V některých, praxi odpovídajích situacích mají poněkud nezvyklá slovní spojení svůj význam a logiku. V tomto případě (nebo případu?) jde o to, že zdravotnický personál ponechal pacienta zřejmě "na pokoji", tedy svému osudu, takže se mu podařilo uzdravit. Vycházím z nedávno, už nevím kde, připomenutému zjištění, že, když kdesi lékaři stávkovali, se výrazně snížila úmrtnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.