Přečtěte si: Hra o školství

středa 4. září 2013 ·

Jedním ze základních indikátorů stavu společnosti je kromě úrovně sociálního a zdravotnického systému kvalita systému vzdělávacího.


Z článku Marka Řezanky v BritskéListy.cz vybíráme:

Připomeneme-li si II. ročník Festivalu za demisi vlády, vybaví se nám možná hraná scénka, která dokumentovala příklon vzdělávacího systému ke komerci. Společnost potřebuje kromě relativně dobře placených specialistů i odborníky v oborech méně lukrativních. Toto ovšem málokdo zdůrazňuje – a nedočkali jsme se toho ani v projevu pana prezidenta Miloše Zemana v první školní den roku 2013. Stačí se přitom podívat na různé až sexistické reklamy, které mají za cíl nábor studentů na vysoké školy. Bylo by smutné, kdyby hlavním motorem vysokoškolského vzdělání byly místo hledání, poznávání a schopnosti kritického myšlení tři „B“ – a to ještě určené pouze mužské části populace. Těmi třemi „B“ jsou myšleny „barák, bourák a blondýna“.

A tak místo Komenského modelu „škola hrou“, jsme stále svědky poměrně zásadní hry o školství.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. září 2013 v 19:57  

Z článku: Tak jako Josef II. vešel do dějin svým posudkem na dílo A. Mozarta (že je v něm „příliš mnoho not“), vejde do nich Dobeš s tvrzením, že máme příliš mnoho vysokoškoláků.

„Když to přeženu, tak mentálně retardovaný měl ve starém systému možnost dosáhnout na titul bakalář," sdělil občanům dne 18. 11. 2011 Dobeš v rozhovoru pro iDNES.cz.
- See more at: http://www.blisty.cz/art/69943.html#sthash.1KBuyOA0.WTaYDrSd.dpuf


V tom měl ale Dobeš naprostou pravdu. "V roce 2001 měly české vysoké školy 203 tisíc studentů, v roce 2010 to bylo bezmála 390 tisíc. Razantní zvýšení počtu vysokoškoláků v posledních deseti letech má na svědomí kvalitativní úpadek celého vysokého školství. Na vysoké škole dnes může studovat takřka každý, kdo má maturitu. Na některé vysoké školy se dostanete přes triviální přijímací řízení, někde docela bez něj, někde zas stačí zaplatit tučné školné a cestu za titulem máte takřka volnou. Nároky na studenty se v mnoha případech podstatně snižují.

Počet přijatých i (ne)vyhozených studentů úzce souvisí se způsobem financování vysokých škol, které dostávají peníze podle počtu studentů."

Zdroj: http://www.penize.cz/ekonomika/216474-ocima-expertu-snizit-pocet-vysokoskolaku-ci-vysokych-skol

Anonymní řekl(a)...
4. září 2013 v 20:47  

studovat takřka každý, kdo má maturitu.

Doplnil bych ještě "... získanou jakýmkoli způsobem a s libovolnými známkami"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.