Přečtěte si: Fischer navrhl schodek 110 miliard. Seškrtá dopravu a školství

Monday, September 2, 2013 ·

První návrh státního rozpočtu z dílny ministra financí Jana Fischera počítá pro příští rok se schodkem 110 miliard korun. Napsaly to Lidové noviny. Návrh počítá s omezením výdajů pro resort dopravy a školství, více peněz by naopak mělo dostat zemědělství s průmyslem. Návrh rozpočtu bude projednávat úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Výrazně ho může upravit sněmovna a vláda, které vzejdou z říjnových předčasných voleb.


Z článku ČT24, ČTK, LN v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Výdaje na dopravu by se podle návrhu měly proti letošku snížit o deset miliard korun a na školství klesnout o pět miliard korun. Premiér Rusnok přitom řekl poslancům, když žádal o vyslovení důvěry pro svou vládu, že počítá s posílením investic do vzdělání, vědy, výzkumu a dopravní infrastruktury. Naopak rozpočtové výdaje na zemědělství by měly příští rok stoupnout o 5,6 miliardy korun a na průmysl a obchod vzrůst o 3,9 miliardy.

15 comments:

Anonymous said...
September 2, 2013 at 9:55 AM  

Fakt nemusím rozumět všemu. Zemědělství hlásí přebytek 14 miliard a dostane přidáno, školství - léta podfinancovanému -ještě ubereme...

Anonymous said...
September 2, 2013 at 10:19 AM  

To je snad legrace!
Oznámili to prvňáčkům, do jakého školství se těší?

Pytlik Blaha said...
September 2, 2013 at 10:35 AM  

Dopady podfinancované infrastruktury a školství se projeví, jsou-li vůbec měřitelné, až v době, kdy už demisní hoši budou pochlebovat zase někde jinde někomu jinému. Možná tam, kde dnes nějakou tu miliardičku přistrkují.
(pochlebovat = lézt do řitě na vládní úrovni, pozn. Pytlik)

Anonymous said...
September 2, 2013 at 10:40 AM  

Co k tomu říct? Že si z nás, učitelů, už tak několik let, dělaj slušně řečeno legraci. Na začátek školního roku je to docela výmluvná zpráva. Čím blbější volič, tím lepší volič. Jděte se klouzat!
Zdraví Petr M.

Anonymous said...
September 2, 2013 at 11:32 AM  

Konečně nám odporný sliz Fischer zcela jasně vyjevil, co znamená ve vládních prohlášením PRIORITA ŠKOLSTVÍ. Přednost při škrtání státních výdajů.
Koneckonců, skutečně vzdělaný volič je to, co naše vládnoucí svoloč (pravá či levá, to je slizovi jedno, posluhuje klidně oběma) potřebuje ze všeho nejméně.

Anonymous said...
September 2, 2013 at 11:52 AM  

Kdo by čekal, že budeme nostalgicky vzpomínat na vládu s Nečasem, Kalouskem a Fialou, že? A už je to tady!

Anonymous said...
September 2, 2013 at 12:09 PM  

TO "2. září 2013 11:52":
To jako že je lepší bodákem do řiti než drátem do oka?

krtek said...
September 2, 2013 at 12:16 PM  

Parafrázuji Járu Cimrmana:
V zemi J. A. Komenského bych rád učil i zadarmo.
A vida, vláda se mi to pomalu chystá splnit!

Anonymous said...
September 2, 2013 at 12:36 PM  

Zemí J. A. Komenského je ovšem Nizozemí... :-)

Pytlik Blaha said...
September 2, 2013 at 12:49 PM  

Zemí standardně kvalitně pracujícího učitele, ministra řešícího problémy našeho školství a dalších fantasy postviček je ovšem Středozemí.
Nikdo je nikdy neviděl, ale píší se o nich romány.

Simona CARCY said...
September 2, 2013 at 1:07 PM  

Nelamejte hul predcasne. Jednak ji mozna budeme potrebovat k vysvetleni drobnych nazorovych odchylek, druhak je mozne, ze Dalibor se do slizoviteho Želé opravdu obuje a budeme ho (Dalibora) nosit na rukou....
Uz nesmim nic brat.

Anonymous said...
September 2, 2013 at 2:26 PM  

Dovoluji si ocitovat y textu článku:
"Také pětimiliardový schodek v návrhu rozpočtu ministerstva školství pro příští rok je způsoben tím, že na spolufinancování projektů EU půjde méně peněz. Školství letos hospodařilo s celkovou částkou 140 miliard korun, v roce 2014 to má být zhruba 135 miliard.
Navýšení od státu na školství ve výši 1,5 miliardy, o které resort žádal, bylo podle mluvčího ministerstva Marka Zemana zachováno v plné výši. Pokles celkové částky je dán tím, že z programu Výzkum a vývoj pro inovace se nebude čerpat tolik peněz. Všechny projekty ministerstvo dofinancovávalo."
To dává naději, že regionální školství snad postiženo nebude. Ale víme ho..o, co zase Cajzly napadne...

Anonymous said...
September 2, 2013 at 2:43 PM  

Školství potřebuje plus 50 miliard, nikoliv mínus 5 miliard.

Anonymous said...
September 2, 2013 at 3:48 PM  

že na spolufinancování projektů EU půjde méně peněz.

Lepší zprávu jsem už dlouho ve financování neslyšel. No sláva. Porvní dobrý krok demisní vlády.

Anonymous said...
September 2, 2013 at 4:24 PM  

Jde o to, jestli opravdu celých 5 mld. je jen "úspora" z toho, že se nebudou spolufinancovat nějaké "evropské nesmysly".

A stejně je to špatně, správně by bylo, kdyby se za ty peníze, které chcačky nechcačky musíme "filtrovat přes Brusel", opatřovaly rozumné věci.

Protože celkové podfinancování našeho školství je opravdu děsivé a fakt nemáme na to, abychom s (ne)využitím peněz na vzdělávání něco dokazovali úředníkům z Bruselu či sami sobě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.