Přečtěte si: Cimrman a školství

Thursday, September 12, 2013 ·

Náš všemi uznávaný největší Čech Jára Cimrman se k problematice školství dostal stejně jako u většiny svých činností náhodou. Když totiž již potřetí navštívil patentový úřad, aby tentokrát přihlásil vynález žárovky, řekl mu patentový úředník: "To máte ale smůlu, Před chvíli tady byl Tomáš Alva…. Edison. Možná, že jste se dokonce potkali na schodech." Cimrman si uvědomil, že jeho vynálezy nejsou přihlášeny včas, a rozhodl se tuto situaci radikálně změnit. Potřeboval k sobě ještě jednoho člověka, který by jeho vynálezy začal okamžitě patentově přihlašovat.


Z fejetonu Jiřího Klibera v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Cimrmanovo snažení pochopitelně neuniklo vysokým státním činitelům. Jistý ministr školství Kokeš, když zjistil úspěšnost tohoto studia, přímo zajásal, Cimrmana okamžitě jmenoval svým zplnomocněncem pro základní, střední i vysoké školství, protože tušil, že pokud Cimrman se svou metodou výuky uspěje, bude moci propustit obrovské množství rebelujících učitelů. (Na ministerstvu tehdy vládl slogan "jak by tu bylo krásně, kdyby nebyli žádní učitelé".) Rovněž ministři ve vládě kvitovali s povděkem tuto Cimrmanovu metodu, poněvadž prostředky takto získané ušetřením ve školství mohly být použity na jiné bohulibé projekty jiných ministerstev, zejména ministerstva životního prostředí, které již v minulosti žádalo větší příděl financí na výstavbu nových a dobudování již stávajících soukromých golfových areálů.

1 comments:

Anonymous said...
September 12, 2013 at 11:32 PM  

Trapné :-( Nemusíte sem dávat každý text, kde je v názvu slovo "škola"...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.