Pravda o rozpočtu MŠMT

Tuesday, September 3, 2013 ·

Reakce MŠMT na článek publikovaný v Lidových novinách dne 2. září 2013 s názvem „Fischerův nečekaný řez. Škrtá v dopravě.“


V článku se objevuje informace v tom smyslu, že návrh státního rozpočtu na rok 2014 „z dílny Rusnokova ministra financí Jana Fischera“ počítá s tím, že má resort dopravy přijít oproti letošku o deset miliard korun, a resort školství o pět miliard korun. Žádné bližší informace v této věci však článek neobsahuje.

Z číselných údajů, které jsou uvedeny na konci článku, je zřejmé, že autor pouze srovnal celková čísla výdajů jednotlivých resortů na rok 2013 a 2014, aniž by je jakkoliv dále analyzoval.

Celková čísla výdajů jednotlivých resortů totiž již obsahují také podíl EU a FM (Evropské unie a finančních mechanismů) na spolufinancované programy. Podle metodiky Ministerstva financí je však tento rozpočtovaný podíl výdajů EU a FM krytý příjmy každý rok jiný s ohledem na aktuální predikce čerpání v jednotlivých operačních programech.

Pro porovnání rozpočtů kapitoly 333 - MŠMT v jednotlivých letech je tedy potřeba, „očistit“ celkové výdaje od podílu EU a FM na spolufinancované programy. Tak vytvoříme tzv. „srovnatelnou základnu“, která meziroční porovnávání umožní. Pokud toto hledisko uplatníme, z meziročního srovnání návrhu celkových výdajů kapitoly 333 – MŠMT vyplývá, že pro rok 2014 dochází k poklesu pouze ve výši 32 milionů Kč.

Tato čísla vychází z návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2014, který je předkládán vládě k projednání s tím, že dosud nebylo rozhodnuto o vícepožadavcích, které MŠMT předložilo v rámci přípravy návrhu státního rozpočtu (v celkové výši 1 569 500 tis. Kč). V těchto číslech také dosud není promítnuto navýšení výdajů na výzkum a vývoj, které bylo schváleno vládou usnesením č. 518 ze dne 3. července 2013.

Ukazatel podílu výdajů EU a FM je specifický také v tom, že částku těchto výdajů lze v případě potřeby měnit i v průběhu kalendářního roku na základě žádosti o tzv. souvztažné navýšení příjmů a výdajů na spolufinancované programy s tím, že o této žádosti rozhoduje pouze ministr financí. Pokud tedy v průběhu kalendářního roku dojde k rychlejšímu než predikovanému čerpání finančních prostředků na spolufinancované programy, lze kdykoliv o toto souvztažné navýšení požádat a zvýšit tak celkovou částku výdajů na tento ukazatel.

Z výše uvedeného je zřejmé, že k žádnému skutečnému snížení výdajů v kapitole 333 – MŠMT na rok 2014 ve výši 5 mld. Kč, které by např. postihlo oblast mzdových prostředků, nedochází a nejsou tak ohroženy žádné nezbytné výdaje realizované v rámci této rozpočtové kapitoly.

9 comments:

Pytlik Blaha said...
September 3, 2013 at 1:24 AM  

Tak ještě, prosím, pravdu o Tunguzkém meteoritu a o Lochnesské příšeře.

Anonymous said...
September 3, 2013 at 6:47 AM  

Názor veřejnosti: Učitelské povolání je poslání za které mají být učitelé vděčni a vykonávat ho jako svou zálibu a to zdarma. Ignorant

Anonymous said...
September 3, 2013 at 9:08 AM  

V Česku má učitel učitelů 22 tis. hrubého, ač má nejvyšší tarifní a tabulkové zařazení, dva doktoráty a docenturu. Co ještě dodat...

Anonymous said...
September 3, 2013 at 9:39 AM  

Z projevu pana ministra Štyse k zahájení školního roku 2013/14: ... je známo mnoho příkladů, kdy manuálně pracující člověk byl ekonomicky mnohem úspěšnější než jeho vrstevník, který dlouhá léta studoval... A já dodávám: stačí se podívat na plat učitele/učitelky :-(

Anonymous said...
September 3, 2013 at 1:03 PM  

Typická tisková zpráva MŠMT.

Slovíčkaření, demagogie.

Jak je všem zúčastněným známo, část peněz z "evropských projektů", někde malá, někde větší, slouží ve výsledku jako přilepšení, resp. zdroj přivýdělku učitelům.

Mzdové prostředky pro učitele se tedy sice ze současné trapně nízké úrovně nominálně nesníží (na ZŠ se "jen" zvýší počet žáků, potažmo objem práce), celkové finanční příjmy učitelů ale nižší budou (byť se to projeví jen u těch, co si nějak přivydělávali při "projektech").

Pytlik Blaha said...
September 3, 2013 at 1:30 PM  

pro rok 2014 dochází k poklesu pouze ve výši 32 milionů Kč

Hele, já jsem v klidu. To si proškrtají v příplatcích a odměnách přímo ma ministerstvu a na školní inspekci. Když nebudou dřít jak koně... Nebo mohou redukovat odbor, který by se jinak staral o těch pět ponížených miliard.
Ovšem "s ohledem na aktuální predikce čerpání"..."na základě žádosti o tzv. souvztažné navýšení příjmů a výdajů" mám intenzivní pocit, že se z toho posereme tak jako tak.

Anonymous said...
September 3, 2013 at 11:19 PM  

za které mají být učitelé vděčni

No, nejsou-li vděčni za to, že mají práci, můžou se živit jakkoli jinak, a třeba i lépe, když budou schopní. Hlavně ve školství totiž přežívají neschopní, kteří by v jiných firmách ani nezačali nebo skončili po zkušební době.

Pytlik Blaha said...
September 3, 2013 at 11:28 PM  

ve školství totiž přežívají neschopní

A už je to tady zase.
1. Jak se ti neschopní poznají, kteří to jsou a kolik jich je?
2. Jak se do školství dostali a kdo je tam dostal?
3. Jak to, že ve školství pořád ještě jsou a kdo je tam drží?
Především o těch kritériích neschopnosti dejte něco do placu. Prosííím, ať už konečně poznáme pravdu o těch, kteří za to můžeme.

Zen said...
September 6, 2013 at 9:50 PM  

Jak se zda, tak se odpovedi opet nedockate.

A me by to take zajimalo ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.