Michal Strnad: Počítačová grafika v Pixlr Editoru

čtvrtek 5. září 2013 ·

Popis vlastností bitmapového grafického online editoru Pixlr a jeho možností nasazení při výuce počítačové grafiky na ZŠ.


Nedávno jsem během své pedagogické praxe na ZŠ řešil problém, jaký bitmapový grafický editor zvolit pro svou výuku základů počítačové grafiky. Paní učitelka měla k dispozici pouze Malování a jediný, kdo mohl instalovat software na školních počítačích byl specializovaný technik, který však nebyl vždy k dispozici. Z pozice studenta vykonávajícího na dané škole praxi nebyly mé prosby ohledně grafického softwaru vyslyšeny, proto mi nezbývalo než s použít Malování. První zkušenosti ukázaly, že tento editor je sice díky své jednoduchosti vhodným nástrojem pro úplné začátečníky a pro nejmenší děti, ale pro potřeby mé výuky nestačil. A tak bylo zapotřebí poohlédnout se po nějaké alternativě ve stylu Photoshopu, kde je možná práce s vrstvami, a vzhledem k situaci nebude nutná instalace. Nakonec jsem se díky zmínce sourozenců Černých v článku Zpracování digitální fotografie online a zkušenostem kolegy Petra Sála (Návrh a realizování projektu propojení výtvarné výchovy a informatiky na základní škole) rozhodl vyzkoušet aplikaci Pixlr, která se později ukázala být přesně tím, co jsem potřeboval.

O co se jedná?

Pixlr je online služba se třemi webovými aplikacemi určenými především k úpravě fotografií – Pixlromatic; Pixlr express; Pixlr editor. Poslední zmíněný je plnohodnotným grafickým editorem na úrovni Gimpu či Photoshopu, a to navíc zadarmo, online a v češtině. Všechny tři aplikace běží ve Flashi a k jejich spuštění stačí pouze kliknout na odkaz na hlavní stránce pixlr.com nebo přejít přímo na příslušnou adresu a bez jakékoliv další registrace můžete začít rovnou pracovat. Pojďme se podrobněji podívat na to, v čem konkrétně tkví výhody těchto nástrojů a jak je lze snadno aplikovat ve výuce počítačové grafiky.

3 editory

Na webové stránce pixlr.com máte na výběr ze tří typů grafických editorů seřazených podle složitosti a univerzálnosti:


1. Pixlromatic
Jedná se o jednoduchý nástroj, pro rychlou a nenáročnou úpravu fotografií a obrázků. Práce v něm probíhá v pěti předem daných krocích (dá se přeskakovat):
      I.   Nahrajete fotku;
      II.  Vyberete určitý efekt;
      III. Vyberete určitý filtr;
     IV.  Fotku či obrázek orámujete;
      V.  Výsledek uložíte do počítače nebo na web.
Jak již tento pětikrokový návod naznačuje, jedná se o velice jednoduchý, intuitivní a efektivní nástroj. Bohužel toho příliš mnoho neumí, a tak se na seriózní práci moc nehodí. Pro výuku počítačové grafiky ho proto také nelze doporučit. Není dostatečně kreativní a  žáci se toho s jeho pomocí moc nenaučí.

2. Pixlr express
Oproti Pixlromatic je tato aplikace již daleko pokročilejší. K funkcím efektů, filtrů a rámečků (Effect, Overlay a Border) přibyly ještě možnosti nastavení, samolepek a textů (Adjustment, Sticker a Text). Poslední dvě zmiňované položky nejsou až zase tak zajímavé, ale záložka Adjustment (nastavení) otvírá před tvůrcem řadu pokročilých grafických funkcí na úpravu fotografií a obrázků včetně kontrastu, jasu, ostrosti, barev a dalších.


Pro seznámení žáků s některými důležitými grafickými nástroji poslouží Pixlr Express poměrně dobře. Aplikace poskytuje autorovi mnoho kreativních nástrojů, a tak lze s její pomocí vytvářet zajímavé práce s možným profesionálním použitím. Jedinou jeho současnou slabinou z pohledu využití na základní škole je absence češtiny. Jsem přesvědčen, že by ale pro průměrného žáka neměl být problém se těch několik slovíček naučit, zvláště když se mu budou hodit pro další studium, nejen počítačové grafiky.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

JardaK řekl(a)...
5. září 2013 v 14:17  

A co třeba Gimp portable?

Anonymní řekl(a)...
5. září 2013 v 14:57  

Gimp portable - na slabsim PC prakticky nepouzitelne (pominuli pouzitelnost GUI jako takoveho).

Petr Lunga řekl(a)...
9. září 2013 v 13:26  

Pixlr ve škole také používáme, myslím, že na úroveň ZŠ úplně postačuje, výhodou je čeština a možnost ukládání na Google Disk, jedeme pod Google Apps.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.