Martin Rychlík: Klíčový muž pro fondy EU na ministerstvu školství byl nečekaně odvolán

Wednesday, September 11, 2013 ·

Pod vrchního ředitele Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace spadají desítky miliard korun. Ohrozí vyhazov jejich čerpání?

Na ministerstvu školství v pondělí 9. září skončil klíčový muž pro evropské strukturální fondy. Podle informací ČESKÉ POZICE byl odvolán Jan Kříž, vrchní ředitel sekce řízení Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Právě z tohoto programu, který spravuje desítky miliard korun, se platí vybudování špičkových výzkumných center v České republice, jako jsou superlaser ELI, biomedicínský BIOCEV nebo brněnský CEITEC.

Informaci potvrdili jak ředitel Kříž, tak ministerstvo školství. „Důvodem byla opakovaná manažerská selhání, porušování vnitřních směrnic ministerstva a nerespektování písemného pokynu nadřízeného. O tomto kroku byla informována Evropská komise a nebude to mít v žádném případě vliv na realizované programy,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

„Ano, je pravda, že jsem byl odvolán ministrem Daliborem Štysem z funkce vrchního ředitele sekce; odvolání mi bylo doručeno náměstkem pro řízení fondů Michalem Zaorálkem,“ sdělil ČESKÉ POZICI Jan Kříž.

„Neopodstatněné“ či zástupné důvody?


Vážných pochybení si ale dnes již bývalý ředitel není vědom. „Konkrétní písemné důvody mého odvolání jsem zatím nedostal, ústně mi bylo obecně řečeno náměstkem Zaorálkem, že jsem se nechoval dle představ náměstka; mému odvolání předcházel vytýkací dopis z 28. srpna, kde mi byly vytčeny tři věci provozně administrativního charakteru, nikoliv zásadní problémy týkající se strategického řízení programu – za řízení OP VaVpI jsem byl dosud naopak chválen,“ říká Kříž.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

16 comments:

Anonymous said...
September 11, 2013 at 10:55 AM  

A Zaorálek tam snad zůstane na věky...

Anonymous said...
September 11, 2013 at 1:30 PM  

Zaorálek dále upevnil svou pozici vyhozením jednoho z mála zbývajících pracovníků, kteří tam něčemu rozuměli. Patrně dotyčný odmítal splnit některé Zaorálkovy rozkazy, mající za cíl odklánění evropských peněz.

Takže v příštím tzv. programovací lze s jistotou očekávat při používání evropských peněz ještě větší nesmysly, za kterými budou schované ještě větší tunely...
A hlavně to, že nám nakonec ještě víc peněz evropští komisaři seberou, protože jsou vše možné jen ne padlí na hlavu, a že ještě více z těch nesmyslů a z těch odkloněných peněz zatáhne nakonec český daňový poplatník z daní, které zůstaly doma.

Anonymous said...
September 11, 2013 at 1:30 PM  

sorry: ... programovacím období ...

Anonymous said...
September 11, 2013 at 1:57 PM  

Každý rozumný ministr musí odeesáka Zaorálka vyhodit. Možná to udělá za pár dní ještě současný ministr.

Anonymous said...
September 11, 2013 at 5:43 PM  

Mně se to líbí. Já bych rozprášil celou tu evropskou sekci, je to banda neschopných nebo spíš všehoschopných lidí, kteří věcně ničemu nerozumí, jen nastudovali pár příruček a buzerují všechny slušné realizátory projektu, kteří dělají co umí, jen prostě nějsou experty na evropské projekty. Sekce evropských fondů a její osazenstvo včetně kontrolorů paní Zavadilové a včetně oddělení Cera jsou největší ostudou ministerstva.

Zen said...
September 12, 2013 at 1:22 AM  

Aaaaa, tady nekomu hodili na hlavu spatne sepsany projekt ...

Anonymous said...
September 12, 2013 at 10:46 AM  

Zen: O to nejde, ale dělat z nás zloděje za to, že jsme za chlebíček utratili o dvacet haléřů víc než je v nějaké příručce (příklad), to mi prostě v pořádku nejpřijde. Jsme malotřídka, jsme učitelé, kromě svých povinností se snažíme díky projektu zlepšit úroveň znalostí našich dětí. Nejsme profesionální projektoví pracovníci.

Pytlik Blaha said...
September 12, 2013 at 11:53 AM  

Vy, pane Zene, z projektových peněz na zkvalitnění výuky nakupujete chlebíčky? Jako že sytý učitel rovná se moderní výuka?

Pytlik Blaha said...
September 12, 2013 at 11:55 AM  

Promiňte, nějak jsem se nezorientoval. Moje otázka nepatří Vám, pane Zene, samozřejmě.

Anonymous said...
September 12, 2013 at 1:20 PM  

Pytlíku, právě proto, aby mě někdo nechytal za slovo, jsem dal do závorky, že jde jen o příklad :-) Jinak jste vtipný jako vždy.

Anonymous said...
September 12, 2013 at 1:47 PM  

Každý, kdo přijde do kontaktu s panem Zaorálkem, tak by se raději pozvracel. To co musel snášet pan Kříž, nechci vůbec ani tušit. jestli má někdo všech pět pohromadě a jestli někdo chce zachránit tok peněz z EU do vědy a výzkumu (co VaVpI dělá), by měl tohoto slizkého hada co nejrychleji vyhodit... jenže, jak je vidět, pražská ods má v tomto muži poslední možnost, jak někdo ještě něco na poslední chvíli vydělat, co?

Zen said...
September 12, 2013 at 9:11 PM  

Pytlik Blaha: Fakt by to uz chtelo nejake rozumnejsi rozdeleni do vlaken.
Pokud Vam nejaky Buh ci jina dostatecne mocna entita dluzi sluzbicku, tak ted by byla vhodna prilezitost ...

Pytlik Blaha said...
September 12, 2013 at 10:17 PM  

Občas mívám pocit, že nějaká Vyšší Jsoucnost má se mnou mně nezřejmé oumysly, aniž bych se měl a chtěl rouhat. A i přesto, že si Bůh nepřeje, abych v něj věřil, nerad bych se nechal odbýt nitkami na jakémkoli fóru. I vzhledem k tomu, že se necítím být věřitelem jakékoli vyšší moci. Naopak, každý den se pěkně poděkuji, mohlo by to být horší. A třeba o hodnocení mojí práce, Bohu díky, Bůh nerozhoduje. Řekl bych, že má v agendě podstatnější věci a já bych pak musel lehce zapochybovat o jeho funkční způsobilosti.

Toho projektového pána s pohoštěním formou bufetu jsem se nechtěl nikterak dotknout. Přestože se o projekty ani trochu nezajímám, mám takové tušení, že nemálo peněz z fondů z nějakého, mně neznámého důvodu padá na věci nedůležité. Různé propagační pitominky, naprosto zbytečné pohoštění a podobně. Už několikrát jsem se tu zamýšlel nad poměrem účelně užitých a nesmyslně vyhozených peněz při realizaci všech těch různých projektů. Ví to někdo?

Anonymous said...
September 12, 2013 at 10:51 PM  

Získali jsme grant z ESF a v podmínkách přímo stojí, že musí být využit i na propagační předměty označené "hvězdičkami"...

Pytlik Blaha said...
September 13, 2013 at 12:06 AM  

Nevyjadřuji se přesně. Vím, že je to v podmínkách, ale nevím, proč to tam je. Ještě jinak, vím, že je to tam proto, že to tam napsali, ale nevím, proč to tak uvšechvšudy vymysleli. Možná proto, že to jsou pitomci. Pak není ani tak zajímavá otázka, proč jsou pitomci, jako je podstatná otázka, jak se k formulaci pravidel pitomci dostali. Asi je ještě větší pitomci pověřili. Kdo je ale pitomec prvotní, a tedy i ze všech pitomců úplně nejvíc nejpitomější?

poste.restante said...
September 13, 2013 at 12:07 AM  

To je jasné, protože evropská sebechvála nesmrdí.
Ale i propagace projektů se dá dělat různě. Třeba MŠMT může nechat natočit reklamní spot a za pár melounů ho nechat odvysílat, anebo může jako propagační předmět nakoupit kalkulačky s logem ESF a poslat je do škol....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.