Kontrola NKÚ: MŠMT se kontinuálně zlepšuje, další kontrola nejdříve za 2 roky

pondělí 2. září 2013 ·

V květnu byla ukončena kontrola NKÚ, která neshledala žádné závažné pochybení ani porušení rozpočtové kázně, ze kterého by vyplývala jakákoliv sankce vůči MŠMT.


Vyčíslená chyba ve výši 90 mil. Kč v účetnictví za rok 2012 byla způsobena pouze nesprávným zařazením účetních položek. Vzhledem ke stanovené hladině významnosti byla chybovost velmi malá. Převážná část zjištěných pochybení ve výši 66 mil. Kč byla opravena počátkem roku 2013. Ke zbývajícím pochybením byla přijata taková preventivní opatření, která minimalizují riziko jejich opakování.

Nejvyšší kontrolní úřad také zmiňuje účetní případy ve výši přesahující 49 mld. Kč, které nemohl zkontrolovat, respektive se k nim nemohl vyjádřit. Ne však proto, že MŠMT tyto případy nezaúčtovalo, ale proto, že bez chybějících jednoznačných právních předpisů, zejména účetních standardů, nemůže být ze strany NKÚ učiněn výrok o správnosti použitých účetních postupů. Existence takovýchto případů není dávána k tíži MŠMT, naopak MŠMT má vypracovánu celou řadu interních předpisů a postupů pro oblasti legislativou neupravené.

Zmiňované nejasnosti a nedostatky v právních předpisech mohou způsobit potíže také u jiných rezortů státní správy a proto se MŠMT pokusí vyvolat s MF diskusi k nutnému dopracování právních předpisů v oblasti účetnictví tak, aby všechny organizace veřejné správy mohly účtovat ve vzájemné shodě.

Kladně byl ze strany NKÚ hodnocen aktivní přístup MŠMT k celé kontrolní akci, zejména pak k průběžně prováděným opravám a přijímaným opatřením.

Vzhledem k velice nízké chybovosti NKÚ neplánuje provést kontrolu pro rok 2013.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. září 2013 v 19:36  

No, jelikož úroveň MŠMT je mizerná, tak by bylo potřeba skokové zlepšení, a to pořádné.

Zen řekl(a)...
2. září 2013 v 21:25  

Anonym z 2. září 2013 19:36

Prominte, Vy mate nejaky problem s chapanim psaneho textu? Nechtel/a byste navstivit lekare?

Anonymní řekl(a)...
2. září 2013 v 21:45  

Jedním ze synonym slova kontinuálně je slovo spojitě, skokové zlepšení však spojité není (něco jako když nabuzený elektron vyskočí na vyšší energetickou dráhu), takže problémy s chápáním psaného textu a zejména s pochopením určité nadsázky a vtipu má Zen budhista.

Anonymní řekl(a)...
2. září 2013 v 21:48  

Navíc, pokud by chtěl NKÚ hovořit o kontinuálním zlepšování, musel by MŠMT rovněž kontrolovat kontinuálně, když už bychom tedy chtěli jít do důsledků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.