Hyde Park ČT24: Václav Mertin, dětský psycholog

pondělí 9. září 2013 ·

Dětí s poruchami povážlivě přibývá, slýcháváme stále častěji. V pátrání po příčinách se řada lidí domnívá, že děti jsou z nejrůznějších důvodů zkrátka jiné, než byly dříve. Uznávaný dětský psycholog Václav Mertin s tím ale polemizuje. S dětmi pracuje už více než 40 let a nabízí jiný pohled: za větším procentem dyslektiků či dětí s poruchou soustředění mohou méně striktní kritéria pro diagnostiku. Zjednodušeně řečeno: podle nových norem se dyslektikem často stává dítě, které by do stejné diagnózy dříve nespadalo.



2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
9. září 2013 v 0:43  

podle nových norem se dyslektikem často stává dítě, které by do stejné diagnózy dříve nespadalo

A z velmi podobných důvodů se později stává i certifikovaným vzdělancem.

poste.restante řekl(a)...
11. září 2013 v 17:16  

Spolužák, který měl za mého mlada špatné známky, byl prostě "blbej". A styděl se za to.

Dnešní dítko přinese papír s razítkem, že je dys- a je na to hrdé, protože může požadovat úlevy oproti ostaním spolužákům, kteří podobný papír nemají.
Rodiče pak vehementně vyžadují různá opatření, jejichž realizace je vzhledem k finančním nárokům z oblasti sc-fi. A hlavně pak předpokládají, že jejich robátko musí dostat stejnou známku za poloviční výsledek a minimální úsilí ratolesti a hlavně jejich vlastní.

Ve skutečnosti by tomu mělo být právě naopak. Viz scéna ze seriálu Step by step, kdy J.T. je diagnostikován jako dysgrafik a bratranec Cody mu vysvětlí, že teď už se nemůže vymlouvat, že je hloupý, ale naopak zvýšeným úsilím a za pomoci kompenzačních pomůcek může studovat lépe nežli dosud.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.