Přečtěte si: Levice: Školy nutí rodiče kupovat pomůcky, porušují zákon

Tuesday, August 27, 2013 ·

Ředitelé škol jsou nuceni požadovat po rodičích žáků, aby jim zakoupili drahé pomůcky, a tak porušují školský zákon, který deklaruje, že vzdělání je v Česku bezplatné. Tvrdí to stínový ministr školství za ČSSD, senátor Marcel Chládek, i komunistka Gabriela Hubáčková. Chládek hodlá prosadit po volbách ve školství změnu, která by měla umožnit ředitelům kupovat žákům víc pomůcek a nezatěžovat rozpočty rodičů.


Z článku Karoliny Brožové v Týden.cz vybíráme:

Tohle je právě systémová změna, kterou chceme prosadit. Z kapitoly ONIV chceme vyjmout placení nemocenské dovolené," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Chládek. Domnívá se, že ředitelům škol to umožní lépe plánovat a nakládat s rozpočtem. Zároveň školám zbyde více peněz na pomůcky a učebnice pro děti. Dál chce Chládek pro školy vyhradit na pomůcky dalších 300 milionů korun. "V současnosti putuje do této kapitoly necelá 1,5 miliardy korun. My to chceme navýšit o dalších 300 milionů," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ. "Prvňáci mají mít učebnice zdarma, ale rodiče na ně často musí doplácet. Ředitelé škol tak vlastně nechtěně porušují zákon, když to po rodičích chtějí," přiblížil současnou situaci.

6 comments:

Pytlik Blaha said...
August 27, 2013 at 4:52 PM  

My to chceme navýšit o dalších 300 milionů

A to bude zvýšením přímých nebo nepřímých daní?

Anonymous said...
August 27, 2013 at 6:10 PM  

Ve školství chybí 50 miliard ročně.

Anonymous said...
August 27, 2013 at 11:44 PM  

Ve školství 50 miliard přebývá. Stačilo by zrušit projekty a pouhou polovinu peněz dát školám ke smysluplnému využití.

Anonymous said...
August 29, 2013 at 7:20 PM  

To je zase Chládkův populistický levičácký blábol. Donutí školy kupovat dětem drahé pomůcky. Kde na to sebere peníze. Zvýší daně. Takže drahé pomůcky budou platit i ti, kteří své děti již vychovali. Ve výsledku tak zatíží rozpočty všech, nejenom rodičů školáku.

Víte, že školy nutí rodiče, aby dětem kupovali šaty. S tím by se také mělo něco dělat.

Pytlik Blaha said...
August 29, 2013 at 9:50 PM  

nutí rodiče, aby dětem kupovali šaty

Tak já si myslím, že by děti, zvláště pak ty dospívající, neměly do školy chodit nahé. Zima na krku...

Anonymous said...
August 30, 2013 at 5:38 PM  

Marceli, ty bys fakt měl radši držet hubu. Já nevím, že si občas nepoložíš takovou prostou a mírně pokornou otázku, proč tuhle banalitu nevyřešil nikdo před tebou. Třeba by ses ve svým populisticko-autistickým rozjímání dozvěděl, že, ty vole, chyběj prachy. Chápeš? Peníze nejsou tam, kde bys je chtěl. A nikdo ti je tam nedá. A víš proč? Protože je, ty osvícenče, chtěj všichni ostatní, ale na něco jinýho. Chyběj všem a všude. Rozumíš tomu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.