Pivovarské muzeum v Plzni

čtvrtek 11. července 2013 ·

Kde jinde než v Plzni se lze nejlépe seznámit s výrobou piva? Pivovarské muzeum sídlí velmi příhodně centru města v právovárečném domě z 15. století. Představí vám vývoj výroby piva od středověku po současnost i historii plzeňských pivovarů, prohlédnete si Tázlerovu pivnici z počátku minulého století, humna sladovny, hvozd, valečku, laboratoř, sbírku pivních lahví, nádoby na pivo, sklepy a dvůr s expozicí věnovanou dopravě chmelového nápoje. Na zhruba hodinovou prohlídku se můžete vydat sami či s průvodcem (skupiny od deseti osob). Provázet vás bude tištěný text nebo si lze za poplatek vypůjčit zvukového průvodce. Máte-li o výrobu piva hlubší zájem, lze také absolvovat exkurze v pivovarech Gambrinus a Pilsner Urquell.

Plzeňské historické podzemí
Ze stejné budovy, v jaké sídlí Pivovarské muzeum, můžete vstoupit do podzemí města. Přibližně 800m trasa vás provede částí labyrintu, budovaného od 14. století. Zhlédnete chodby, sklepy, studny, vodárenskou věž i vystavené archeologické nálezy dokumentující bohatou historii Plzně. Kromě skladování potravin sloužilo podzemí i pro odvodnění a přívod vody v 16. století, kdy ve městě vyschly studny. Plzeňský labyrint podzemních prostor měří necelých 18 km.

Technická zajímavost
Na místě brodu přes řeku Radbuzu v Dobřanech na staré obchodní stezce stojí kamenný tříobloukový most s gotickým jádrem, poprvé zmiňovaný v 16. století. Prošel dvěma přestavbami a v současnosti už slouží pouze pro pěší. Novodobě byl doplněn sochou svatého Jana Nepomuckého, neboť původní socha byla zničena za druhé světové války. Dobřany najdete asi 8 km jihozápadně od Plzně.

Náš tip
V lese nad Boleveckými rybníky za Plzní stojí nejzachovalejší kolomazná pec u nás. Najdete ji na sedmikilometrové Sigmondově naučné stezce, začínající na tramvajové konečné na Košutce. Kolomazných neboli dehtářských pecí stálo v těchto místech v minulosti několik. Využívaly okolní borové lesy, respektive borové dříví bohaté na pryskyřici. Suchou destilací (nedokonalým spalováním) se postupně získávala řada produktů – dehet, terpentýn, kalafuna, smola a dřevěné uhlí. Pec u Boleveckých rybníků pochází z poloviny 18. století a zachovala se jako jediná. Postavena byla ve svahu, tak aby ji bylo možné z horní části zásobovat přiváženým dřevem. Po skloněné podlaze spodní části pak mohla do prohlubně před pecí vytékat kolomaz. Na naučné stezce stojí za pozornost i Bolevecké rybníky, odkud byly plzeňské pivovary v minulosti zásobovány ledem na chlazení.

Z knihy Kam za technickými památkami: Čechy na knihy.cpress.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.