Přečtěte si: Školní inspekce: Chceme ověřit školní programy, testování je pouze nástroj

středa 15. května 2013 ·

Odstartovala druhá generálka plošného testování žáků 5. a 9. tříd. Měla by přinést možnost srovnání dnešních výsledků s výsledky minulého testování. Podle ústřední školní inspektorky Olgy Hofmannové se tak bude lépe vymezovat takzvaný referenční bod na uzlových bodech dráhy žáka ve zmíněných třídách. Zaměří se i na identifikaci úspěšných škol. Více než tisícovka rodičů ale proti testování protestuje. Ministerstvo školství i školní inspekce trvají na tom, že testy jsou povinné, i tak se jich ale zhruba tisícovka žáků zřejmě nezúčastní. Testovat se má více než 3,5 tisíce škol, registrováno je přes 170 tisíc žáků.


Z článku had, aha v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Olga Hofmannová, ústřední školní inspektorka
"Cílem dnešní akce je ověřit skladbu a nastavení školního kurikula školního vzdělávacího programu a jeho soulad s požadavky rámcových vzdělávacích programů pro základní vzdělávání. To je hlavní účel, testování je pouze nástroj. Ověřujeme technické možnosti elektronického testování na úlohách nového typu. Ověřuje se také nastavení podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami."

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 14:09  

Ověrujte si s pánem bohem, co chcete, ale na tvorbu testů si zaměstnávejte lidi, kteří dané problematice rozumí. Nemohlo by pak dojít k tomu, že postup do vyšší obtížnosti je u matematiky a českého jazyka nastaven na stejném procentu úspěšnosti. Takže zatímco v česštině se do vyšší obtížnosti na většině škol dostala většina žáků, tak v matamatice se tam nedostal téměř nikdo. kdo alespoň trochu rozumí rozdílnostem v hodnocení v matematice a v češtině by takovou pitomost nemohl v životě udělat. Prostě to svědčí o nekompetentnosti tvůrců celého NIQES testování.

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 16:24  

Vzdělávací systém řízený školními inspektory (když ministr se svými boys and girls nic neřídí a jen "uvážlivě" kecá, zatímco inspektoři jsou bohužel natolik mimo mísu, že se jako jediní řízení toho chlíva troufli chopit) dopadne přesně stejně, jako by dopadla ekonomika řízená berními úředníky.

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 17:37  

Také by stálo za to, překontrolovat zadání testů, aby se v nich neobjevily chyby. Přece jenom...za ty peníze...

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 0:32  

Jaké chyby například?

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 7:21  

V testu z matematiky nalejeme vodu cm čtverečních!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 8:50  

Bylo by dobré synchronizovat poslech se zadáním testu anglického jazyka. Ztratili jsem 15 minut tím, že jsme zjišťovali kde je chyba. :-(

obyčejná učitelka řekl(a)...
19. května 2013 v 18:27  

možnost srovnání dnešních výsledků s výsledky minulého testování
Jaképak srovnání? Vzpomínáte si, když inspekce vloni ubezpečovala, že jde pouze o technickou zkoušku a obsah není relevantní, tudíž z něj žádné závěry činit nelze? (Hledat se mi to nechce.)

ověřit skladbu a nastavení školního kurikula školního vzdělávacího programu a jeho soulad s požadavky rámcových vzdělávacích programů
To ale přece žádný test neověří?! Navíc se právě na to zaměřuje podstatná část pozornosti inspsektorů při inspekci na školách...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.