Přečtěte si: Diskuse o školství opět v bludném kruhu?

středa 15. května 2013 ·

Zdá se, jakoby se diskuse o koncepci a budoucnosti českého školství vracela do bludného kruhu. Jakoby se i za nového ministra školství Petra Fialy připomínaly všechny hrozby minulých let, na něž upozorňovali odborníci i na stránkách Literárních novin: nemáme ujasněné dlouhodobé cíle, chybí nám vize, nejsme schopni věcně diskutovat, s často a rychle se střídajícími ministry se střídají i koncepce a názory úředníků...


Z článku MIK v Literárky.cz vybíráme:

Výhrady odborné veřejnosti spočívají především v tom, že standardy byly připraveny velmi rychle, bez debaty, k čemu nám mají sloužit, a především proto, aby posloužily přípravě plošných testů na základních školách iniciovaných ministrem Dobešem. Nepopisují komplexní výkon žáka, ale z větší části jen testovatelné znalosti na minimální úrovni. Učitelská veřejnost popis minima pravděpodobně uvítá, ale měli bychom dál vést debatu, v jaké podobě a jakým způsobem mohou být standardy užitečné.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 10:46  

Bludný kruh je ve skutečnosti v tom, že kam jde o polovinu peněz méně, než by mělo (resp. než vynakládá konkurence), tam nejdou schopní lidi, a ti co už tam jsou fungují systémem "za málo peněz jen nezbytné minimum práce".

A k tomu máme ještě "lokálne specifikum", že podstatná část těch peněz, které tam jdou, se utrácí za naprosté blbosti "zásluhou" nevelké množiny přisátých šibalů, kteří ovládají právě jen ono "čerpání" všemi možnými styly (a obecný prospěch je to, co jim visí u p... zdaleka nejvíc).

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 14:11  

jak nemá být diskuze o školství v bludném kruhu, když je v bludném kruhu celé naše školství!!!

Anonymní řekl(a)...
15. května 2013 v 15:56  

Bludny kruh by byla jeste ta lepsi varianta, ktera by mohla zanemenat, ze mame nadeji se po case vratit do vychozi pozice.
Trajektorii vyvoje naseho skolstvi se v letecke terminologii rika vyvrtka.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.