Vývoj vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v ČR a v krajích ČR a postavení mladých lidí na trhu práce v Evropské unii - 2012/13

Wednesday, April 10, 2013 ·

Publikace informuje o vývoji základní struktury středního a vyššího vzdělávání (vývoj počtu a podílů žáků 1. ročníků středního vzdělávání, u víceletých gymnázií v ročnících odpovídajících 1. ročníku SŠ a vývoji počtu a podílů studentů 1. ročníků nástavbového studia a vyššího vzdělávání), a to i v členění dle krajů. Publikace poskytuje rovněž informace o vývoji struktury středního a vyššího vzdělávání podle skupin oborů, včetně grafů a tabulek pro roky 2007 až 2012.


Ve druhé části se zabývá postavením mladých na trhu práce v ČR a EU a to zejména ve vztahu ke vzdělanosti a nezaměstnanosti mladých lidí. Analyzuje nezaměstnanost mladých v evropských zemích s porovnání s celkovou nezaměstnaností i podle dosaženého vzdělání. V závěru se zabývá pohledem na mladé bez zaměstnání, kteří práci nehledají, a vztahem předčasných odchodů a nezaměstnanosti.

6 comments:

Anonymous said...
April 10, 2013 at 7:39 AM  

Opět, tradičně, velmi užitečná analytická studie a zdroj kvalitních a reálných informací. Stojí za přečtení i prostudování. A také jako vodítko a zrcadlo pro školy pro posouzení a korekce způsobů vzdělávání.

poste.restante said...
April 10, 2013 at 8:56 AM  

Takže na krajích ani na MŠMT to nikdo číst nebude.
Když přečte, nepochopí.
Když pochopí, neuplatní a nenavrhne.
Když navrhne, neprosadí...

Jan Hučín said...
April 10, 2013 at 11:12 AM  

Ale já a předpokládám i další mí kolegové z firmy si ji rádi přečteme. Děkujeme!

Pytlik Blaha said...
April 10, 2013 at 1:48 PM  

Až si to někdo celé přečtete, mohli byste nám, prosím, sdělit, jestli jsou ty informace povzbudivé nebo realitě odpovídající.

Jan Hučín said...
April 10, 2013 at 2:08 PM  

Pár povzbudivých informací tam je. Např. ČR má z celé EU nejnižší podíl lidí, kteří by mohli pracovat, ale práci si nehledají. Také míru nezaměstnanosti mladých do 24 let máme pod průměrem EU. Pravda, nezaměstnanost mladých do 24 let se základním vzděláním je u nás naopak nad průměrem EU, to bude nějaký raSýzmus.
Loni se zvýšil počet vstupující do 1. ročníku gymnázií (resp. na vyšší gymnázium), a to přes celkově klesající populační křivku. Tím se podíl gymnázií mezi všemi žáky SŠ v 1. ročníku zvýšil skokově nad 22 %.
Fakt si to přečtěte celé.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 3:57 PM  

Takze specializace az na akademicke pude?
Jen abychom se jeste nedozili nejake vseobecně vzdelavaci vysoke skoly.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.