Reakce MŠMT na reportáž TV Prima ze dne 9. 4. 2013

Wednesday, April 10, 2013 ·

V otázce odměňování pedagogických pracovníků nedošlo v poslední době k žádné zásadní změně. Netýká se to ani případů, kdy učitelé doprovázejí děti v rámci vyučování na koncerty či výstavy.


Nic na právní úpravě mimoškolních akcí a odměňování pedagogických pracovníků, jež se těchto akcí účastní, nezměnil ani zákon č. 198/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících – zákon o pedagogických pracovnících se touto problematikou nezabývá.

Pedagogičtí pracovníci v pracovní době vykonávají přímou pedagogickou činnost a práce související s přímou pedagogickou činností. Účast na akcích organizovaných školou je výslovně zahrnuta do výčtu prací souvisejících s přímou pedagogickou činností v § 3 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 263/2007 Sb. Jedná se tedy o standardní práci pedagogických pracovníků, za kterou je jim poskytován plat dle platných právních předpisů. Plat se pedagogickým pracovníkům nekrátí ani i v případě, kdy z důvodu účasti na podobné akci nesplní svůj stanovený týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti (např. učitel neodučí jemu stanovený počet hodin, neboť šel s žáky na výlet). Při splnění podmínek uvedených v zákoníku práce mají pedagogičtí pracovníci při účasti na mimoškolních akcích nárok na plat nebo náhradní volno za práci přesčas, příplatek za práci v sobotu a v neděli a příplatek za noční práci.

Jediná změna, která v oblasti odměňování pedagogických pracovníků nastala k 1. 9. 2012, se týká proplácení tzv. přespočetných (nikoliv přesčasových) hodin. Pokud v rámci jednoho týdne pedagogický pracovník vykoná více hodin přímé pedagogické činnosti, než má stanoveno svým rozvrhem, náleží mu za tuto hodinu příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku. Tento příplatek mu nenáleží v případě, kdy část jemu stanoveného týdenního rozsahu nesplnil zejm. z důvodu, že vykonával práce související s přímou pedagogickou činností. Plat za mimoškolní akci se však danému pedagogickému pracovníkovi poskytuje stejným způsobem jako dříve. Nesplněný týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti nelze přesouvat do jiných týdnů.

32 comments:

krtek said...
April 10, 2013 at 12:13 PM  

Skutečně "bit" je jen ten, kdo půjde s žáky na soutěž, výstavu, jinam a v týdnu, kdy takto přišel o nějaké hodiny si tyto hodiny odsupluje.
Takže právnicky řečeno - o nic nepřijde, hlavně o tu práci ne.
Laicky - bude suplovat "zadarmo".
Zkrátka je posun z extrému do extrému - místo dvojnásob zaplacené hodiny přespočetné toto.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 12:21 PM  

Inu... pro učitele zřejmě něco takového jako překážka v práci na straně zaměstnavatele neplatí.
Nechci jít dělat drába nad nevychovanci v divadle, chci učit svůj předmět. Zaměstnavatel mi dává příkazem jít dělat dozor a ještě pak budu suplovat zadarmo jiný den v týdnu, protože nemám splněnou přímou vyučovací povinnost... Co víc si přát... :-)

Anonymous said...
April 10, 2013 at 1:16 PM  

To 12:21

Naprostý souhlas s Vaším příspěvkem. Výstižněji to ani napsat nešlo.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 1:34 PM  

K suplování zadarmo: na mnoha školách se stejně supluje zadarmo, na placení nejsou peníze.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 1:40 PM  

že se někde supluje zadarmo je nemilé, nicméně to nic nemění na tom, že čas, který jsem vynaložil na mimoškolní aktivitu si musím ještě nadpracovat hodinami z přímé vyučovací povinnosti. Prostě na pohodu.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 2:05 PM  

Tedy jen "blbec" se bude hrnout na sportovní soutěže, různé olympiády, dělat křoví starostovi,...

Pytlik Blaha said...
April 10, 2013 at 2:07 PM  

No jo, no. Pracovní doba je osmihodinová, nebo tak nějak. Píchačky nemáme, a kolik času čemu věnujeme mimo přímou vyučovací povinnost, nevykazujeme.
Měří se leccos. Nikoho asi ještě nenapadlo proměřit pracovní zátěž učitelovu. Dá se to zařídit i tak, že člověk mimo nehrábne, co je rok dlouhý (žádné přípravování, žádné opravovéní). A nakonec, v hodinách taky ne. Záleží na pomatenosti učitelově.
Také to může být v krajním případě tak, že někdo má pár přespočetných hodin a rozvrh spíš dopoledne a odpoledne tolik suplování už být nemusí. A tak různě.
Jak říkal jeden zbožný člověk, nehledejme u boha spravedlnost, neboť ani nevíme, co to je. Jak ta spravedlnost, tak i bůh.
V každém případě jsem přesvědčen, že dvěstě procentní přirážka, je mírně řečeno pitomost. Už tak prapodivný systém odměňování ve školství ještě více křiví.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 2:12 PM  

"na mnoha školách se stejně supluje zadarmo"

Práce zdarma v době rozvinutého kapitalismu? To by jeden nevěřil. Kam se nám asi penízky ze státního rozpočtu rozkutálely?

Anonymous said...
April 10, 2013 at 2:43 PM  

8,5 hodin denně, prosím. Ale proč mám učit navíc to, co jsem kvůli nějaké akci neodučil? Quod bonum?

Anonymous said...
April 10, 2013 at 3:52 PM  

Osm a pul hodiny smahem?
A nebyla by tam nejaka prestavecka na obed?
Sedych

poste.restante said...
April 10, 2013 at 4:22 PM  

Božínku. No tak konečně udělejme radost všem těm závistivcům, kteří se neučili tak dobře, jako my, aby mohli dělat učitele. :-)
Zaveďme standardní pracovní dobu od-do. V ní budu mít svých 21 hodin přímé vyučovací a zbytek nepřímé povinnosti. Cokoliv bude mimo tuto dobu, necháme si zaplatit stejně jako každý jiný.
A doma na školní záležitosti ani nesáhnu.
Že bude třeba v zimně svítit a topit v kabinetech déle? Zákoník práce stanoví podmínky na pracovišti.
Že nebudou maturitní písemky opraveny včas? Je mi líto, nejsou peníze na přesčasy.
Že za odborné exkurze, lyžařské kurzy a školy v přírodě vydá škola třikrát tolik na mzdách? Přesčas je holt přesčas.
Zavolají mi rodiče odpoledne? Je mi líto, ale mně už padla.

Když po mně pořád někdo chce, abych se choval jako námezdní dělník, nemám problém se tomu přizpůsobit.
Jen si nejspíš položím otázku, jestli mi to ještě pořád stojí za to?

Anonymous said...
April 10, 2013 at 4:40 PM  

To možná bude pane poste.restante do budoucna ideální stav. Nyní to funguje tak, že jedu na olympiádu ráno v 8.00 a vrátím se v 15.30 hodin. V průběhu olympiády jsem se "flákal". Ten den jsem měl odučit 6 hodin (přímá vyučovací povinnost). Olympiáda proběhla v pondělí. Do konce týdne se ale zadarmo usupluji k smrti, protože jsem neodučil oněch 6 vyučovacích hodin. Škola přece nemůže dopustit, abych za suplování dostal nějaké peníze. Šetřit se prostě "musí". Ignorant

Anonymous said...
April 10, 2013 at 5:21 PM  

Tak jezdete v patek, lepe v sobotu a nejlepe do prdele.
(expresivni vyraz pro nikam)
Sedych

Anonymous said...
April 10, 2013 at 8:09 PM  

Vy byste pořád někam jezdili, já nevytáhnu paty ze školy, mám i tu třídu, kterou bych měla učit, jen mají zrovna tuhle hodinu srovnávací práci z jiného předmětu, takže místo přímé je z toho nepřímá a je to;-). Já bych klidně odučila to svoje, ale...

Anonymous said...
April 10, 2013 at 8:43 PM  

Tak zrovna zítra jedu na soutěž - odjezd v půl osmé, návrat cca v půl čtvrté. A jak už bylo napsáno, protože se budu celou dobu "flákat", musím si ještě v pátek zadáčo odsuplovat mojí zítřejší neodučenou hodinu. No paráda, ať žije školství!!!

Anonymous said...
April 10, 2013 at 8:45 PM  

Jo a mimochodem, vy jste někde v předpisech našli, že o hodinách je možné suplovat zadarmo - tedy dozorovat? Já tedy ne. Všude se hovoří o konání dozoru o přestávkách, o doprovodu žáků na akci, o přechodu do zařízení školního stravování - ale o vyučovací hodině nikde. Že by to snad ani nebylo povolené?

Anonymous said...
April 10, 2013 at 9:38 PM  

No paráda, ať žije školství!!!

Běžte na šachtu, do hutí nebo k policii. Tam je to jednodušší.

Anonymous said...
April 10, 2013 at 10:34 PM  

No, jednoduché to asi není nikde, ale chtěl bych vidět kolik doktorů by chtělo sloužit na pohotovosti, kdyby jim to platili tak, že by jim zaplatili je "přímou doktorskou práci s pacientem".

A policajta, který půlku pracovní doby prostojí u přechodů, bych fakt dělat nechtěl, to bych se asi uplácal nudou. To pro akční lidi, jakými učitelé většinou jsou, není. Taky moc učitelů, kteří by šli k polcii neznám, ale znám pár takových, kteří jsou u policie díky zfalšovanému maturitnímu vysvědčení.

Pytlik Blaha said...
April 10, 2013 at 11:26 PM  

Běžte na šachtu, do hutí nebo k policii.

Ajajaj. Černé zlato a více oceli za světový mír už tákňák nefrčí. Přidržme se státní služby. Nechci být prorokem, ale časem bude práce učitele a pochůzkáře téměř k nerozeznání.
S policisty, hasiči a záchranáři držím basu. Co se s nimi provádí nelze nazvat jinak než prasárnou.
Kdybych býval chtěl být prokuristou nebo starožitníkem asi bych se snažil být prokuristou nebo starožitníkem. Myslel jsem si původně, že bych jako učitel mohl být společnosti prospěšný. No, a nakonec je ze mne starýho vola pitomec. Cha!

Anonymous said...
April 10, 2013 at 11:31 PM  

Platí úředníkům pouze přímý kontakt s občany ve dny úřední?

poste.restante said...
April 11, 2013 at 12:11 AM  

Běžte na šachtu, do hutí nebo k policii.
Také bych se přimlouval, abychom upustili od slaboduchých výzev ke změně profese. Svědčí obvykle o argumentační impotenci toho, kdo je vysloví.
Stejně tak zbytečné srovnávání nesrovnatelných profesí považuji za nesmyslné a uchyluji se k němu pouze v sebeobraně.
V kontextu debaty o přesčasech bych rád připomenul, že lékaři v nemocnicích jich odslouží neurekom a policisté je mají přímo jako součást výkonu profese. (Pochopitelně za peníz, který by některým starším kolegům mohl způsobit srdeční arytmii. O výsluze nemluvě. My holt zase máme prázdniny.)
Kdybych ale chtěl jít dělat pochůzkáře, nebo sfárat do dolů, nejspíš bych si tuto profesi už vybral. Já totiž mohu, kdežto hutník a policista by si nejdřív museli trošku doplnit vzdělání.

Podobně jako kolega Blaha se ale tak nějak domnívám, že nejlepší je, když člověk dělá to, co umí a v čem může být pro společnost větším přínosem. Kdysi jsem si myslel, že by za to měl získat také odpovídající odměnu. Ale práce ve školství mne z tohoto omylu vyléčila. Tak že bych přece jen zkusil ty doly? Třeba v těch Jihomoravských naftových platí velice slušně i bývalým učitelům. :-)

Anonymous said...
April 11, 2013 at 6:32 AM  

Z toho mně plyne jediné, neplacené odsuplované hodiny jsou vlastně "hodiny hlídací". Žák sedí v lavicí a dívá se z okna, na tabletu hraje hry, se sousedem piškvorky, učí se na jinou hodinu, jí, spí, hraje si s mobilem, baví se se spolužáky,popřípadě se jde do učebny PC a brouzdá se po sociálních sítích,....A to že většině učitelů to nedá a ještě učí? Asi je to brzo přestane bavit. Nejraději mám jako němčinář odsuplované hodiny Aj. To skutečně jen hlídám.

Anonymous said...
April 11, 2013 at 6:44 AM  

Běžte na šachtu, do hutí nebo k policii

Klidě, ale nejsou volná pracovní místa pracovní místa.

Anonymous said...
April 11, 2013 at 2:12 PM  

U nás je to přesně tak - nařízením ředitele školy všechny hodiny za nepřítomné učitele pouze vykonáváme dohled. Tak jsme např. vykonávali dohled pět týdnů za nepřítomnou češtinářku. Prostě pohoda.

Anonymous said...
April 11, 2013 at 4:24 PM  

Ve školství je dohled a ne dozor :-)

Pytlik Blaha said...
April 11, 2013 at 6:46 PM  

Pokud jde o pojem „dohled“ (užívaný občanským zákoníkem a zákonem č. 561/2004 Sb.) a pojem „dozor“ (užívaný pracovním řádem), je nutné uvést, že pojem „dohled“ je obecným zákonným pojmem, zatímco pojem „dozor“ je pojmem užívaným pouze v oblasti školství. Z hlediska praktického i právního však v těchto pojmech není žádný rozdíl (Viz právní výklady MŠMT).
Praví metodický pokyn ze dne 22. prosince 2005 Č.j.: 37 014/2005-25 k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků
a studentů ve školách a školských zařízeních.
Pokud se nic nezměnilo, pak dohledem nad pracovníky se rozumívala kontrolní činnost na začátku a konci pracovní aktivity a namátkou v jejím průběhu.

Anonymous said...
April 12, 2013 at 1:00 AM  

Mate v tom chaos

"Dohled" je vzdalenost, na kterou vidim, (definovatelne podobne jako dostrel nebo dopad).

Anonymous said...
April 12, 2013 at 7:37 AM  

Dohled je vzdalenost, na kterou vidim, (definovatelne podobne jako dostrel nebo dopad).

Myslíte, že dohlédnete na místo dostřelu většiny současných palných zbraní a systémů? To jste asi Bystrozraký. Dtto dopad.

Pytlik Blaha said...
April 12, 2013 at 9:31 AM  

Dohled je vzdalenost, na kterou vidim

Ono to nebude až tak jednotuché.
"Dozor" je vzdálenost na kterou zírám, co všechno se ještě může dít.
Logika pak pokulhává v paralele "výhled" a "výzor", který je ovšem blíž pojmu "vzhled", jenž ale ve skutečností znamená "vzhlížení" k někomu či něčemu.
Pak bych se ještě pozastavil u slova "dostřel", které je příkazem k dokončení životnosti ve smyslu "dobij". Tedy ne k dokončení činnosti jako ku příkladu "doper" nebo "doser". Poslední výraz je však používán spíše ve zvulomalebnější vazbě, ve smyslu "ser um" tedy prováděj tvořivou činnost.

Anonymous said...
April 12, 2013 at 11:14 AM  

"Myslíte, že dohlédnete na místo dostřelu většiny současných palných zbraní a systémů? To jste asi Bystrozraký."

Nemyslim, na to jste si jaksi prisel sam, asi budete Malobystry :-)

Kam dostrelim - dostrel
Kam dohlednu - dohled

ovsem ze dohlednu kam dostrelim... :-))

krtek said...
April 13, 2013 at 9:42 AM  

Proč mi to jen připomíná staré české "ty seš blbej, jak daleko vidíš" ;-)

obyčejná učitelka said...
April 13, 2013 at 3:21 PM  

Můžeme zpět k věci?

Plat za mimoškolní akci se však danému pedagogickému pracovníkovi poskytuje stejným způsobem jako dříve.

To znamená neposkytuje! Tedy to, co je navíc proti úvazku; stejně jako suplování, školy v přírodě atd.
Ví se to na ministerstvu, že na to už dávno nejsou peníze?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.