Přečtěte si: Ředitel školy musí opustit krajské zastupitelstvo, porušuje zákon

úterý 2. dubna 2013 ·

Ředitel Vyšší odborné školy a Střední školy ve Varnsdorfu Petr Jakubec z ČSSD bude muset skončit v krajském zastupitelstvu. Zákon o volbách do krajských zastupitelstev totiž kvůli možnému střetu zájmů zakazuje vykonávat zároveň funkce krajského zastupitele a statutárního zástupce krajské organizace. Jakubec zákon porušuje už čtyři měsíce.


Z článku Jana Horáka v iDNES.cz vybířáme:

Jakubec měl z postu zastupitele správně odejít hned po svém zvolení. "Je pravda, že jsme to měli řešit dřív, ale pro mě byl zákon překvapením," uvedl krajský radní Fišera.

Jakubec je přitom ředitelem školy dlouhá léta. V minulém volebním období pracoval jako krajský radní pro školství. Během té doby byl z postu ředitele uvolněn, ale úředně ředitelem zůstával.

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 14:53  

No bodejť by tu dotaci škole, kde byl původně ředitelem a kde mu drželi místo, neodsouhlasil. To by byl asi nahlavu padlý, když mu to v tomto případě jak je vidět zákon umožňuje. Ono je také dost sporné už to, že krajští zastupitelé schvalují dotace pro SŠ, když je kraj jejich zřizovatelem. A že je to pořádně poznat. Naprostou většibu projektů doslaty přikleplé SŠ a ZŠ jen paběrkovaly. A ať mi tady někdo proboha netvrdí, že ředitelé základek si neumí narozdíl od těch na SŠ projekty připravit. Možná, že jsou ti středškolští o trošku pružnější, ale že by o tolik, tak to se mi nechce věřit.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 14:59  

Krajsti zastupitele nejsou Limonadovi Joeove, aby s nimi prichazel zakon, Dougu Badmane!
Sedych

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 16:12  

Že jsou základky všude doslované ořezané na kost, o tom svědčí mnoho věcí. Co vše chybí pro výuku, o tom by dříve inspektorské komise psaly romány - dnes už jim to ani nepřijde. Není náplň do tiskárny? učebnice jiné než zcelarozpadlé? ani jedny přenosné varhánky pro 1. stupeň? papíry, barvy, sešity? Prostě normálka. Učitelko, chceš plnit švp? tak si to kup ze svého, klidně.
Zato na sousedním G je při (často) půlené výuce 7 žáků ve třídě, každé 3 roky nakupují počítače a SW. Že by to bylo jen z grantů, tomu nevěřím. A fakt to není jen závist, co ze mě mluví.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 16:25  

Některé učebnice za ZŠ jsou staré 19 let. Dávno neodpovídají realitě. Každou hodinu ve třídě od 27 do 32 žáků. Na malé školičce 2 km odtud je v celé škole 22 žáků a 4 postupné ročníky. Na těchto 22 žáků jsou 2 učitelky, jedna vychovatelka, jedna uklizečka a jedna kuchařka. Super.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 16:29  

No a přístup MŠMT v tom novém projektu, který se má týkat přírodovědného a technického vzdělávání, tomu všemu nasadil korunu.

Peníze na pořádné vybavení a dokonce i na investice, z něho dostanou jen SŠ, na ZŠ už zůstanou jen drobky ve formě neinvestic, a to ještě kdoví jestli, protože projekty podávají zase kraje, které je sepíšou tak, aby toho šlo co nejvíc na SŠ a žáky a učitele ZŠ pak budou pouze nahánět provádět výuku do učeben na střední školu. No, kdo toto vymyslel, musel být opravdu génius.

A jsem opravdu žádostiv, jak to celé dopadne, jenom, aby neměly SŠ problém ty hlupáky na ZŠ najít.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 16:33  

Myslím, že je. I to G je financováno normativně. Normativ pro ZŠ a nižší gymnázium bývá stejný. O penězích na provoz ZŠ kraj nerozhoduje.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. dubna 2013 v 21:06  

Že zastupitel porušuje zákon, na to jsme si už zvykli. No jo, politik, řekne si občan.
Že porušuje zákon ředitel školy, to je problém. Ale není první ani poslední, po světě takových běhá... Ani nemá smyslu se zabývat otázkou, kdo jej jmenoval do funkce s takovými kvalitami?
Ovšem, jestli by to měl být bývalý učitel, který dnes a denně působil na děti a mládež, tak to by teda byl ercchlív.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 22:24  

Soustava ukazatelů Jihomoravský kraj 2012 - nižží st.gymnázia/II.st. ZŠ 300-350 žáků. NIV 36487/31431 Kč a 26710/22965 Kč na žáka. Takže pro naši školu je to rozdíl okolo 800.000,- !

Datel řekl(a)...
3. dubna 2013 v 9:54  

Asi se vám to nebude líbit, ale co by porušoval, stačí když nebude hlasovat(rozhodovat) o věcech, které se týkají jeho školy.Je- li pouhý zastupitel.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. dubna 2013 v 10:06  

Standardní kotlina:
vy odhlasujete mně, já odhlasuji vám.
Umíte v to, pane Datle, jak se patří, choditi.
Vrána k vráně sedá, ruka ruku meje...

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 10:27  

"Soustava ukazatelů Jihomoravský kraj 2012 - nižží st.gymnázia/II.st. ZŠ 300-350 žáků. NIV 36487/31431 Kč a 26710/22965 Kč na žáka. Takže pro naši školu je to rozdíl okolo 800.000,- !"

Tak, tak. A podobně je to ve všech krajích. Základky jsou osekané na kost.

Datel řekl(a)...
3. dubna 2013 v 10:34  

Vážený pane Pytlíku, chodit v tom neumím a k vránám zásadně nesedám a ruce si meju zásadně sám.Není mi jasné jak můžete takto hodnotit člověka, kterého neznáte.Mějte se.Jdu učit a co vy?

Datel řekl(a)...
3. dubna 2013 v 10:36  

pro P.B.
Ještě mě napadlo, že by to bylo podle sebe soudím tebe?

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. dubna 2013 v 11:43  

podle sebe soudím tebe

No jistěěě!
S vranami sedám denně a rukou si tu samu prostě neumyju.
Krajský zastupitel a ředitel střední školy porušuje zákon. Po-ho-da. Dneska stačí říct, že to je otázka jiného právního názoru. Dokud o tom nerozhodne soud a policie jej za asistence reportérů jako jediné televize neodvleče v poutech, nic se dít nebude. Tak si to zopakujme ještě jednou.
Krajský zastupitel a ředitel střední školy porušuje zákon.
Něco jako dobré mravy v naší společnosti není. Krajský zastupitel a ředitel střední školy porušuje zákon. Do pytla, já už to dnesky z té palice svojí nedostanu.
Představte si třeba, že vám seberou nadtarif, zpětně a bez slůvka vysvětlení, natož písemně. Nic víc se nestalo, než že ředitel školy porušil zákon. Konstatuje to inspektorát práce i zřizovatel. Nic víc, nic míň. Pohoda.

Datel řekl(a)...
3. dubna 2013 v 13:22  

pro P.B:
.....možný střet zájmů.Jak to sakra vysvětlit to slovíčko možný

poste.restante řekl(a)...
3. dubna 2013 v 19:22  

Když pana doktora zvolí do obecního zastupitelstva, je to většinou proto, že pana doktora si každý váží, anebo si říká, že ho bude někdy potřebovat. Pan doktor může vesele v zastupitelstvu hlasovat, ale pokud by se mělo rozhodovat o prodeji obecního zdravotního střediska soukromému subjektu, jehož je pan doktor jednatelem, pak by měl vyhlásit, že v dané věci je ve střetu zájmů a o příslušném návrhu nehlasovat.
Stejně tak může být ředitel základní školy krajským zastupitelem a rozhodovat o dotaci kraje na koupi nové stříkačky hasičskému sboru v Horní dolní. Ale neměl by se účastnit hlasování o dotaci "své" škole.
Kraj je zřizovatelem středních škol a schvaluje dotace na jejich provoz a projekty. Kromě toho může schvalovat dotace na projekty, které předkládají obce a města, jako zřizovatelé základních škol. To jsou totiž primárně subjekty, které se mají o základní školy starat a nikoliv kraj, jak se někteří kolegové poněkud mylně domnívají. Že na to nemají prostředky, protože pro vládu je školství "prioritou" jen na papíru, to je bohužel jiná debata. Takže se stesky na pomůcky a náplně do tiskáren je třeba se obracet na MŠMT a jeho politiku vůči tzv. ONIV.
Neslučitelnost funkce ředitele krajem zřizované školy a krajského zastupitele plyne ze zákona a pan ředitel nemá co řešit svůj postoj, ale na jednu z funkcí neprodleně rezignovat. (Souběh funkcí v předchozím volebním období je trochu jiná věc, protože v zákonu o volbách do zastupitelstev krajů a v zákonu o střetu zájmů došlo v uplynulých letech k novelizacím. Ale nejsem právník a mohu se v tomto bodě mýlit.)

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 23:12  

"Kraj je zřizovatelem středních škol a schvaluje dotace na jejich provoz a projekty."

No a v tom je právě skrytý dost velký průser, protože to nejsou jen projekty z kasičky určené jen pro střední školy, ale z té samé kasičky by měly dostávat i základní. No a bohužel moc nedostávají. Chcete příklad?

Zlínský kraj před časem z výzvy 3.1 vyřadil základky, protože prý by se jim projekty kryly se šablonami, když pak byly zavedeny šablony pro SŠ, tak ty už v další výzvě ze 3.1 nevyřadil. Podle mne normální prasarna vůči základkám.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. dubna 2013 v 23:33  

prasarna vůči základkám

Copak mají ve Zlíně proti základkám? Nějak se v tom ztrácím, ale původně jsem si myslel, že na to jdou "evropské" peníze a že je naopak problém s jejich nečerpáním.

Anonymní řekl(a)...
4. dubna 2013 v 11:17  

ony nejsou problémy s penězi, které šly přes kraje, ty už jsou dávno rozdělené a čerpají se.

problémy jsou s individuálními projekty OP VK, které rozděluje přímo ministerstvo. Tady se předpokládalo čerpání obrovského balíku, na který MŠMT pak nedokázalo navázat vhodné projekty. Psalo se o tom cca už před rokem. MŠMT vymýšlelo naprosté fantasmagorie, které jim Evropská komise neodklepla a problém byl na světě. Jenže ty fantasmagorie byly vytvořeny už před mnoha lety a vytvořit teď solidní celorepublikový projekt, aby to nebyla s odpuštěním taková hovadina, jako ta poslední, která předpokládá, že žáci ZŠ se budou hromadně jezdit vzdělávat na SŠ, protože MŠMT si myslí, že přírodovědné a technické vzdělávání je možné realizovat v podstatě až na SŠ, je fakt problém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.