Přečtěte si: ČSSD chce školství reformovat po finském vzoru, inspekci zatím neruší

úterý 23. dubna 2013 ·

Stínový ministr školství a senátor za ČSSD Marcel Chládek chce přebrat některé prvky úspěšného finského školského systému do ČR. Přestože Finové ke svému modelu školství dospěli po desítkách let reforem, Chládek by rád některé prvky zavedl ihned. Česká školní inspekce (ČŠI) ale zatím namále podle Chládka nemá, byť ve Finsku inspektoři nejsou.


Z článku jm v Novinky.cz vybíráme:

Taková změna by ale asi vyžadovala víc času. ČR má jeden z nejstarších učitelských sborů v OECD, až 40 procent pedagogů je starších 50 let. Jejich mzdy jsou ve srovnání se zeměmi OECD podprůměrné a vysoké společenské prestiži se také netěší.

Finové to prý mají trochu jinak. „Finové chtějí být učiteli, protože chtějí změnit svět,“ vysvětlil novinářům finský školský expert Mika Risku z Univerzity v Jyväskyle. „K proměně postavení učitele jsme dospěli za 30 let. Máte šanci ji provést stejně rychle jako my,“ dodal Risku.

1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. dubna 2013 v 20:05  

Miluju segedínský guláš. Jako subjektivní vegetarián tam místo masa vrazím řepu. A protože zelí nadýmá, vyměním ho za těstoviny. Cibule ale namále nemá.
Jen aby u toho finského modelu nakonec nevyšlo najevo, že vůbec není finský. Podobně, jako že segedín není maďarské jídlo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.