Přečtěte si: Americký učitel: Mé povolání už neexistuje

Thursday, April 11, 2013 ·

Poté, co jsem všechno tohle napsal, uvědomil jsem si, že neopouštím svoji profesi, ale ve skutečnosti ona opustila mě. Už neexistuje. Cítím se, jako bych byl v polovině čtvrté čtvrtiny nějaké hry, byl vyhlášeno oddychový čas a ruce mých spoluhráčů byly svázány, branky byly přemístěny, všechny předchozí body a zásluhy vymazány a všechna pravidla změněna.


Z rezignačního dopisu Geralda J. Conti, zveřejněného v překladu v OutsiderMedia.cz a v originále v Scribd.com vybíráme:

K tomuto nešťastnému rozcestí vedla dlouhá řada selhání. Naši zákonodárci, ve svém úsilí po dolarech z federálních daní, selhali a umožnili prodávat děti do soukromých podniků typu Pearson Education. Učitelské odbory ve státě New York zklamali své členy tím, že se jim nepodařilo rozvinout mnohem účinnější a energičtější kampaň proti tomuto nákladnému a nebezpečnému debaklu. A nakonec musím s jistou smutnou nechutí říci, že naše vlastní vedení bylo nekomunikativní a a netečné k obavám a potřebám našich zaměstnanců i studentů ze současného testovacího a hodnotícího systému, který se pohybuje v rozmezí mezi byzantským a drakonickým stylem. Tato situace byla ještě umocněna dalšími akcemi tohoto vedení, které buď odmítalo výzvy k otevřeným debatám, v nichž by se probraly tyto naléhavé problémy, nebo pro ně nastavilo tak omezující časové lhůty, že by na nich nemohlo být projednáno nic než předání základních informací. Tato absence vůdčích schopností na každé úrovni slouží pouze k vytváření zmatku, ztrátě důvěry i dramatickému a rychlému rozkladu morálky. Následky těchto mnou zmiňovaných nezdravých strategií se projeví na úkor vzdělání v následujících letech. Je to podobné, jako bychom stavěli letadlo za letu, což by jistě vyvolalo hrůzu v srdci každého, pokud by to mělo být aplikováno na skutečný let, léčení nemoci nebo dokonce i na opravu domu.

4 comments:

Anonymous said...
April 11, 2013 at 6:36 AM  

"všechny předchozí body a zásluhy vymazány a všechna pravidla změněna"

Nechová se takto náhodou MŠMT? Za Bobeše denní realita, dnes je tato činnost pozvolná a méně medializovaná.

Anonymous said...
April 11, 2013 at 9:50 AM  

Šuby-duby Amerika...

Anonymous said...
April 11, 2013 at 10:17 AM  

Vezmeme si ponaučení?!

Anonymous said...
April 11, 2013 at 1:31 PM  

Ale jo, vezmeme, za 20 - 30 let...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.