Milujte své nepřátele – DVD o Přemyslu Pittrovi – vhodná pomůcka k výuce poválečných dějin v Československu

středa 10. dubna 2013 ·

Sbor Českobratrské církve evangelické v Praze – Dejvicích vydal ve spolupráci s asociací Film&Sociologie DVD s filmovým dokumentem Tomáše Škrdlanta o Přemyslu Pittrovi příznačně nazvaným „Milujte své nepřátele“. Záměrem vydavatele je seznámit širší veřejnost včetně učitelů ve školách s pozoruhodnou osobností Přemysla Pittra, která je svým významem srovnatelná s Nicholasem Wintonem a Oskarem Schindlerem.


V dokumentu se divák seznámí prostřednictvím současných autentických výpovědí s příběhy židovských i německých dětí, které se po 2. světové válce v roce 1945 dostaly do péče dětských ozdravoven zřízených Přemyslem Pittrem a jeho spolupracovníky na zámcích ve Štiříně, Kamenici, Olešovicích a Lojovicích.

Pittrovi se podařilo shromáždit více než 800 dětí z Terezína a ze sběrných táborů pro sudetské Němce v Praze. Tím jim zachránil život. Pozoruhoným pedagogickým přístupem a zdůrazňováním nutnosti odpuštění se mu podařilo dosáhnout toho, že bývalí absolventi Hitlerjugend či děti SA manů byli schopni společně žít se svými židovskými vrstevníky, i když se to bez konfliktů neobešlo.

Podařilo se mu ve spolupráci s Československým a německým Červeným křížem najít rodiče dětí. Pokud byli sirotky, tak náhradní domovy. V dokumentu vzpomínají bývalí svěřenci - nyní již lidé s prošedivělými vlasy - na pobyt na zámcích a na péči „strýčka Přemysla.“. Neopakovatelným dojmem působí, když současný občan Německa přejde z němčiny do zpěvu české písně.

Dokument popisuje v životopisné zkratce celý život Přemysla Pittra , jeho spolupráci se Švýcarkou Olgou Fierzovou, která za ním přijela v době 1. Československé republiky do Prahy a pomáhala mu rozvíjet činnost v péči o děti v Milíčově domě v Praze na Žižkově. Je zachycena Pittrova podpora odpíračům vojenské služby, za kterou je v 30. letech odsouzen do vězení. Tehdy v jeho prospěch napsal dopis prezidentu Masarykovi Albert Einstein.

Po nuceném odchodu do emigrace v roce 1951 se Pitter věnuje uprchlíkům v táboře Valka u Norimberka, závěr života strávil spolu s Olgou Fierzovou ve Švýcarsku nedaleko Curychu.

V roce 1964 byl oceněn izraelskou vládou a byl mu zasazen strom v Jad Vašem a byl prohlášen za Spravedlivého mezi národy.

Úvodní text k filmu, který je na DVD k dispozici i v německé a anglické verzi a je tedy volně prostupný do zahraničí, napsal publicista a přední odborník na moderní československé a české dějiny Pavel Kosatík. Podle jeho názoru je osobnost Přemysla Pittra u nás stále nedoceněná.

DVD s filmem o působení Přemysla Pittra „Milujte své nepřátele“ lze objednat za cenu 100,- Kč za kus na adrese vydatele – evangelického sboru v Praze Dejvicích:

SBOR ČCE PRAHA 6 - DEJVICE – BUBENEČ
Dr.Z.Wintra 15/746
160 00 Praha 6
tel: 224 314 897
e-mail: dejvice@evangnet.cz

http://dejvice.evangnet.cz/

Odkaz na web asociace Film&Sociologie - Film&Sociologie: www.filmasociologie.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.