Marcel Chládek: Máme řešení pro nedostatek mateřských školek – peníze z fondů EU a bezúročné půjčky

středa 3. dubna 2013 ·

Sociální demokracie považuje za neudržitelnou situaci, kdy kvůli neschopnosti vládní koalice není pro téměř 60 tisíc dětí místo ve veřejných mateřských školách. Není možné, aby se ministerstvo školství k rodinám s dětmi obracelo zády a vinu za problém nedostatečné kapacity školek svalovalo na obce a starosty. Ministerstvo a vláda jsou tu od toho, aby problémy řešily, nikoli je zametaly pod koberec!


Sociální demokracie považuje za nutné situaci systémově řešit a navrhuje tato opatření:

  • Využití stávajících peněz z fondů EU: realokaci nevyčerpaných peněz z operačního programu OPVK, kde je podle informací MŠMT k dispozici 5 miliard korun, u kterých hrozí, že o ně ČR přijde. Tyto peníze je nutné realokovat na rozvoj předškolního vzdělávání v ČR – rozšíření kapacity předškolních zařízení.
  • Peníze z fondů EU v novém plánovacím období směřovat do rozvoje předškolního vzdělávání. ČSSD je pro vytvoření nové prioritní osy tak, aby peníze z fondů EU, které jsou určeny pro rozvoj školství, směřovaly v plánovacím období 2014-2020 také do předškolního vzdělávání – rozšíření kapacity předškolních zařízení.
  • Založení fondu bezúročných půjček při ministerstvu financí, které by pro realizaci nových školek využívali starostové.
  • ČSSD vnímá problém v oblasti předškolního vzdělávání jako zásadní, jsme proto připraveni projednat tyto návrhy napříč politickým spektrem tak, abychom situaci co nejdříve řešili.

Sociální demokracie je přesvědčena, že jako rychlé řešení nedostatečné kapacity mateřských školek by mohlo posloužit rozšíření zařízení pomocí například montovaných staveb či dřevostaveb. Výhoda tohoto řešení je především rychlost, kdy taková stavba je vybudována během třech měsíců. Dalším plusem je multifunkčnost těchto staveb, kdy se mohou velice rychle transformovat například ve startovací byty pro rodiny s dětmi.

Zdroj: ČSSD.cz

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 21:57  

Stále politici jaksi zapomínají, že zřizovateli většiny MŠ není M%SMT, ale obce. Zde také volí obyvatelé své zastupitele. A v rpvní řadě je to politická preference kdejaké politické strany, která o této potřebě pouze mluví, ale nikdy pro zřizování MŠ nic neudělala. Je potřeba nejprve znát zákony a potom soudit někoho za něco!

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 22:11  

Řada obcí či městských částí se školek zbavila a přes upozornění ředitelů škol o rostoucí poptávce v posledních 3-4 letech nereagovala. S tím nemá MŠMT nic společného. Kraje taky neudělaly skoro nic, ani Chládek se o to po celé volební období vůbec nezajímal.

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 23:01  

Už, aby ten Chládek šel taky k ledu.

Ono to s těmi fondy není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Rozumí tomu jako koza petrželi.

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 23:04  

Peníze z fondů EU v novém plánovacím období směřovat do rozvoje předškolního vzdělávání?

Než se ty peníze dostanou tam, kam je potřeba, bude už dětí ve školkách zase ubývat, bo silná generace husákových dětí už bude mít odrozeno.

Anonymní řekl(a)...
4. dubna 2013 v 0:02  

Banda zlodějů a diletantů, která řídí tento stát a školství především, patří na šibenice. Vyplachování mozků dnešní mladé generaci tvrdě ztrestá dnešní čtyřicátnice, co se vydávají za učitelský kádr. Do pěti roků mladí poznají, jakou hlínu jste jim valili do hlav. A ke školkám, komunisté postavili jesle a školky pro více jak dvojnásobek současných žáků. Soudruzi demokraté je po roce 1989 zprivatizovali. tak ty soudruhy pochytejte a pozvírejte. Jste banda diletantů

Anonymní řekl(a)...
4. dubna 2013 v 0:05  

soudruzi kapitalisté, vždyť vy jste přeci hned po převratu v 1989 vykřikovali, že končí období terorizování malých dětí, aže kapitalistická matka bude vychovávat doma své kapitalistické děti alespoň do desíti let. To chcete tvrdit, že komunisté měli pravdu?

Nikola Křístek řekl(a)...
4. dubna 2013 v 10:40  

Už se těším, jak bude ČSSD v Bruselu prosazovat myšlenku, že si konkurenceschopnost posílíme hardwarovým edukačním opatřením (výstavbou dalších betonových kostek) a jak bude zadlužený stát bezúročně půjčovat.

Věřím tomu, že předškolní vzdělávání je národní stříbro a zaslouží si podporu, jen mi navržená čtyři opatření nedávají důvod k optimismu.

Možná by stačilo udělat více pružný systém předškolní péče o děti, podpořit lesní školky a jiné, materiálně méně náročné, subjekty. Mysleme na to, že populační vlna zase odezní... už jednou jsme dokázali školky rozprodat, tak ať je nepostavíme a neuděláme to zase.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.