ČŠI: Ve školách se uskutečnilo mezinárodní šetření počítačové a informační gramotnosti ICILS

úterý 2. dubna 2013 ·

V období od 4. do 27. března 2013 se ve 170 školách České republiky uskutečnil hlavní sběr dat v rámci mezinárodního šetření počítačové a informační gramotnosti ICILS (International Computer and Information Literacy Study), jehož garantem a realizátorem je Česká školní inspekce. Jde o mezinárodní komparativní studii sledující připravenost žáků na život v informační společnosti a spolu s Českou republikou je do ní zapojeno dalších 18 zemí. Testovanou skupinu šetření ICILS představují žáci osmého ročníku základní školy a v České republice i odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.


ICILS si klade za cíl zmapovat rozdíly v dosažené úrovni počítačové a informační gramotnosti nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale i v rámci těchto zemí (např. mezi jednotlivými kraji, druhy škol, mezi chlapci a dívkami). Důležitá je dále snaha vysvětlit získané výsledky s ohledem na dostupné vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií a využívání těchto technologií ve výuce. Sledováno je technologické zázemí škol, zkušenosti a vzdělávání pedagogů v oblasti ICT či třeba podpora zavádění ICT do výuky ze strany vedení školy. Výsledky žáků budou interpretovány také s ohledem na rodinné zázemí, které představuje neméně důležitý aspekt. Veškerá zjištění z ICILS budou, stejně jako ve všech ostatních mezinárodních šetřeních, zpracovávána souhrnně. Samozřejmé je tedy anonymní a důvěrné zacházení s informacemi poskytnutými jednotlivými žáky, učiteli, řediteli či koordinátory ICT.

Pro žáky byly připraveny dva třicetiminutové testové moduly s úlohami zasazenými do simulovaného počítačového prostředí. Kromě toho žáci odpovídali na otázky žákovského dotazníku. Testové moduly ověřovaly znalosti a dovednosti žáků v nejrůznějších oblastech: vyhledávání informací, sdílení informací, práce s dokumenty a editory (text, tabulka, obrázek, prezentace) nebo třeba bezpečnostní aspekty práce v internetovém prostředí.

Velmi důležitou součástí šetření bylo také zapojení ředitelů škol, učitelů testovaných žáků a koordinátorů ICT. Pro ně byly připraveny online dotazníky sledující např. dostupnost vybavení ICT ve škole, využívání ICT při výuce či vzdělávání učitelů v oblasti ICT. Celkem se do ICILS v České republice zapojilo 3200 žáků, 2100 učitelů a 170 ředitelů a koordinátorů ICT.

Po dokončení sběru dat ve všech zúčastněných zemích budou získaná data zpracována mezinárodním konsorciem šetření ICILS a poté uvolněna ke zpracování národním centrům v jednotlivých zemích. Očekávanými výstupy šetření ICILS jsou mezinárodní zpráva s výsledky všech zapojených zemí, dále národní zpráva (v každé zemi vypracuje národní centrum) a školní zprávy (zpětná vazba pro školy zapojené do šetření). Ke zveřejnění mezinárodní a národní zprávy, stejně jako české verze koncepčního rámce šetření, dojde podle mezinárodních pravidel v roce 2014.

Zjištění z šetření ICILS poskytují velmi cenné srovnání výsledků českých žáků se stejně starými žáky z 18 dalších zemí. Kromě toho bude možné využít získané poznatky například při přípravě národních školských politik v oblasti ICT, při přípravě eventuálních revizí RVP pro základní vzdělávání z hlediska předmětů, ve kterých se žáci seznamují s problematikou počítačové a informační gramotnosti (minimální hodinová dotace, učivo), a také z pohledu praktického využívání obou gramotností v jiných předmětech, nebo třeba při přípravě metodik České školní inspekce pro inspekční hodnocení ICT gramotnosti.

Šetření ICILS je jedním z projektů Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků ve vzdělávání (www.iea.nl), stejně jako např. šetření matematické a přírodovědné gramotnosti TIMSS či šetření čtenářské gramotnosti PIRLS. Více informací o šetření ICILS 2013 naleznete na webových stránkách projektu www.icils.cz a icils2013.acer.edu.au.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.