Čeho si u sebe považují osobnosti? Flexibility a schopnosti komunikace.

Wednesday, April 3, 2013 ·

Podívejte se na video, v němž osobnosti z firemního, neziskového i akademického světa odpovídají na otázku, co jim nejvíce pomohlo v kariéře.


V rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání nabízí EDUin ke zhlédnutí pětiminutové video, v němž odpovídá na padesát osobností ze světa byznysu, státních úřadů, vysokých škol a neziskových organizací na otázku, co považují za příčinu svého profesního a osobního úspěchu. Mezi několika desítkami odpovědí je jako nedůležitější schopnost jmenována flexibilita a schopnost komunikovat a jednat s lidmi.

Otázka zněla: Jaká schopnost, znalost či dovednost vám nejvíce pomohla k úspěchu v práci a osobním životě? Odpovídalo 46 respondentů, někteří uváděli více schopností či dovedností, které považují ve vzdělání za klíčové.

Odpovědi zněly (v závorce četnost každé z voleb): adaptabilita, flexibilita (13), komunikace a jednání s lidmi (10), schopnost učit se (6), tvořivost (4), myšlení (3), odvaha (3), umění dobře psát (2). Po jedné volbě získaly například: inovace, kritické myšlení, schopnost orientace, improvizace, sebeřízení, trpělivost, soustředěnost, upřímnost, cizí jazyky či samostatnost.

Celé video v délce pěti minut zhlédněte ZDE, debatu o tom, co mají umět deváťáci, čtěte ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Podobnou anketu je třeba brát vždy trochu jako hru. Ale pokud se takové množství oslovených shodne na tom, že pro moderní kariéru je klíčová schopnost přizpůsobit se měnícím se okolnostem a umět jednat s lidmi, za pozornost to stojí. A samozřejmě za otázku, co dělají české školy pro to, aby jejich absolventi byli podobnými kompetencemi vybaveni. Asi není náhoda, že právě na nedostatky v oblasti těchto ´měkkých kompetencí´ si zaměstnavatelé stěžují nejčastěji. Debata Česko mluví o vzdělávání je tu od toho, abychom se dohodli, zda to chceme změnit.“

1 comments:

Pytlik Blaha said...
April 3, 2013 at 1:01 PM  

Štěpná anketa je tu zmíněna. Prý:
"Více než znát jména psů babičky Boženy Němcové by děti na konci deváté třídy měly:"

No dobře, ale kdo je ta Božena? Já znám akorát misku Petru a Pavlínu ze stárdencu.
Jo, vlastně, Franta od nás z baráku, co umí na prsty zahvízdat marsejézu, říkal tuhle, že je ještě nějaká Mirka v senátu. Ale ta prý ani na prezidenta nechtěla...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.