Vzdělávání praxí v Česku funguje. První absolventi stáží získali kromě nových dovedností také certifikát Europass.

úterý 5. března 2013 ·

Od začátku února se projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace MPSV, může pochlubit prvními ukončenými stážemi. Po čtvrt roce od zahájení stáží si již 33 stážistů odneslo certifikát dokládající jejich praktické dovednosti. Projekt podpořený z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost umožňuje od listopadu 2012 stovkám zájemců o vzdělávání ověřit si teoretické znalosti ve firemní praxi, a to na stáži v délce 1–6 měsíců. Tato inovativní forma seberozvoje je v Česku unikátní a klade si za cíl zakotvit systém vzdělávání formou stáží do české legislativy.


Projekt Stáže ve firmách po třech měsících intenzivního vzdělávání účastníků eviduje první ukončené stáže. Certifikátem „Europass – doklad o stáži“, který slouží jako doklad o získaných odborných dovednostech, se může pochlubit již 33 stážistů. Ti teď mají na trhu práce co nabídnout. Kromě formálního vzdělání disponují absolventi stáže také praktickými zkušenostmi z daného oboru a jsou seznámeni s firemním prostředím. Takové znalosti a zkušenosti jsou přitom v dnešní době pro zaměstnavatele stěžejní. „Z hlediska firem se jedná o důležitý faktor, který často znamená značné výdaje. Absolventi stáže jsou v tomto ohledu ve výhodě. Nabídnou zkušenosti a nemusí se měsíce zaučovat,“ uvádí Ing. Radek Rinn, hlavní manažer projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí. Upozorňuje také na fakt, že projekt nabízí stovky stáží po celé republice napříč různými obory, což umožňuje zapojit se všem absolventům bez praxe, nezaměstnaným, rodičům na rodičovské dovolené a zájemcům o další vzdělávání.

Stáže jsou pro uchazeče i poskytovatele stáží koncipovány tak, aby znamenaly přínos pro obě strany. Stážisté se učí, získávají praktické zkušenosti a navazují důležitý kontakt s realitou v oboru, kterému se věnovali například během studia. Naproti tomu má firma v roli poskytovatele stáže možnost „vychovat si“ stážistu a zaučit ho. Jejím hlavním úkolem je poskytnout stážistovi praktické vzdělání, ale vítaným vedlejším přínosem projektu je situace, kdy se po skončení stáže v rámci projektu stážista s firmou dohodne na uzavření pracovního poměru.

Aktuální statistiky hovoří o velkém zájmu o vzdělávání formou stáží ve firmách, a to ze strany stážistů i poskytovatelů stáží. Dosud bylo zahájeno celkem 747 stáží u 338 poskytovatelů, z nichž 33 stáží bylo již řádně ukončeno. „Samozřejmě nás takový ohlas těší. Chceme docílit ukotvení stáží v české legislativě jako uznávané formy vzdělávání. To je motivace, která udává směr naší práci,“ doplňuje Radek Rinn.

O projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí

Projekt je realizován Fondem dalšího vzdělávání, příspěvkovou organizací MPSV, v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK). Projekt běží od června 2012 do října 2014. Jde o systémový projekt, jehož hlavním cílem je ukotvení stáží v české legislativě. Uchazeči o stáž nesmí být OSVČ a nesmí mít status studenta či trvalé bydliště v hl. městě Praha. To je dáno podmínkami OPVK. Více informací naleznete na www.stazevefirmach.cz, kde je možné se registrovat do projektu. Registrace je bezplatná a nezávazná. K dispozici je též bezplatná infolinka 800 779 977 v pracovní dny od 9 do 16 hodin. Projekt má svůj facebookový profil www.facebook.com/stazevefirmach.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 7:59  

Stáže by mohly být velmi užitečné i pro všechny učitele odborných škol, kteří už jsou byť i jen částečně, nebo už i dlouhodobě odtržení od praxe v oboru, který vyučují a nemají možnost zase ve svém oboru třeba i jen krátkodobě pracovat v nějakém druhu pracovního poměru.

Velmi užitečné pro všechny vyučující. Například i učitelé jazyků by se mohli mnohé naučit při stáži ve firmách s nejrůznějším zaměřením (výroba, servis, obchod). Atd.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2013 v 17:01  

Já bych se zase přimlouval za stáže pracovníků z průmyslu ve školství. Možná by některým začaly některé souvislosti více docházet.

Ze stáží učitelů odborných škol v průmyslu bych měl trochu strach. Aby se pak nerozhodli získané know-how uplatnit raději někde mimo školství. I když představa učitele, o kterého se přetahují dva ředitelé a zkoušejí ho přeplatit, nevypadá zas tak špatně...
:-)

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. března 2013 v 20:04  

uplatnit raději někde mimo

To znám. Před mnoha lety mi praxemi žáků vznikl týden bez přímé vyučovací povinnosti. Jako správně aktivní pako jsem si domluvil stáž u soukromé firmy a už jsem tam na pár let zůstal.
Do školství jsem se vrátil, protože jsem měl tehdá pocit, že povolání učitele má vyšší kredit než technik školitel.
Vždyť říkám, blbec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.