Vladimír Beran: Testování pomocí Moodle

středa 6. března 2013 ·

Upoutávka na práci, kterou student UK Praha PedF za účelem pomoci učitelům vytvářet testy v rámci systému výuky Moodle.


Není to tak dávno, kdy jsem se při zpracování diplomové práce tématicky se zabývající "návrhem systému určeného k analýze získaných znalostí u žáků druhého stupně základních škol" zaobíral myšlenkou popsat možnosti testování v rámci systému na podporu presenční a distanční výuky Moodle. Spouštěcím mechanismem se nakonec stal kolega, vyučující na střední škole, který se rozhodl začít využívat tento systém v rámci vlastního profesního rozvoje a začleňování informačních a komunikačních technologií do života školy. Byl jsem požádán o přátelskou formu mentoringu. Problematickou partií Moodlu se stal modul Testování.
Při vkládání některých typů úloh není možno mluvit o intuici, transparentnosti či jednoduchosti použití.

Nastavení parametrů jednotlivých typů úloh sice kolega pochopil, měl však obavy, že bude-li se k tvorbě testů vracet v budoucnu, budou jeho nabyté znalosti a dovednosti týkající se testování v Moodle potřebovat oprášit. Rozhodl jsem se proto vytvořit jakýsi manuál popisující možnosti zařazení softwarového balíku Moodle do systémů zabývajících se ověřováním a analýzou získaných znalostí a dovedností v jednotlivých stádiích edukačního procesu, který by shrnoval možnosti testování systému Moodle verze 2.4. Dokument může být použit jako podpora ke školení nebo při samostudiu. Závěr je věnován výhodám a nevýhodám tohoto řešení a zamyšlením se nad použitelností v praxi.

Snad se bude hodit i vám.

Dokument ke stažení


Převzato ze spomocnik.rvp.cz

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 8:55  

Užitečný manuálek (i když podobných a dobrých manuálů je víc).
Jen škoda, že ho nelze jednoduše stáhnout (nějak komplikovaně přes Slideshare a registraci?).
Je zajímavé, že tento článek nemá žádné komentáře, buď už všichni učitelé Moodle mají a běžné používají nebo se mu vyhýbají.

poste.restante řekl(a)...
7. března 2013 v 10:20  

Anebo většina vyučujících základních a středních škol testuje "on-line", lépe "face-to-face" přímo ve škole, nemyslíte?

Janek Wagner řekl(a)...
7. března 2013 v 17:32  

Doplnili jsme do článku odkaz pro přímé stažení (http://goo.gl/z3XUk).

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 20:05  

Díky, to je ono.

BoBr řekl(a)...
9. března 2013 v 7:49  

Vzhledem k tomu, že Slideshare dnes umožňuje se přihlásit i prostřednictvím různých soc. sítí, zase takový problém to není. Velice by mě potěšilo, kdyby si uživatelé laskavě povšimli i toho, jak ta práce vznikla. Předem děkuji.

Anonymní řekl(a)...
9. března 2013 v 18:27  

Uz davno nikoho netestuji a to zadnym zpusobem. Musel bych vymyslet zadani, overovat je, musel bych ty testy opravovat, optimalizovat vysledky, vse archivovat cele klasifikacni obdobi a pak bych musel zakum davat nehezke znamky, cimz bych si privodil nemale problemy.
Jako mudl neumim carovat a nejsem blazen.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.