V Národním památníku na Vítkově budou u příležitosti inaugurace prezidenta České republiky vystaveny prezidentské diplomy T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Emila Háchy

pátek 8. března 2013 ·

Národní muzeum ve spolupráci s Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR vystavuje unikátní pergamenové listiny umožňující nahlédnout do historie prezidentské volby! Originální diplomy, oznamující T. G. Masarykovi, Edvardu Benešovi a Emilu Háchovi jejich zvolení prezidentem, budou vystaveny o víkendu 9. až 10. března 2013 v Národním památníku na Vítkově v prostorách běžně nepřístupného prezidentského salonku. Listina T. G. Masaryka z roku 1934 a listina Edvarda Beneše z roku 1935 budou v rámci inaugurace nového prezidenta prezentovány nejvyšším ústavním činitelům a z Pražského hradu budou následně přemístěny přímo do prostor Národního památníku na Vítkově.


Dosud nikdy nevystavené slavnostní pergamenové listiny opatřené státní pečetí Československé republiky, kterými se novému prezidentovi oficiálně oznamovalo jeho zvolení, budou návštěvníkům představeny symbolicky v prostorách prezidentského salonku v Národním památníku na Vítkově. Vystavené dokumenty i veřejnosti běžně nepřístupný reprezentativní prostor s jedinečnou uměleckou výzdobou budou o víkendu návštěvníkům Národního památníku na Vítkově zpřístupněny zdarma.

Pergamenové listiny umožňují nahlédnout do minulosti prezidentské volby

Nejstarší vystavená listina vznikla v roce 1934 při příležitosti poslední volby Tomáše Garriqua Masaryka. K vidění budou také dva diplomy Edvarda Beneše – první z roku 1935, kdy byl Beneš zvolen prezidentem po abdikaci T. G. Masaryka, druhý z roku 1946, kdy byl Beneš zvolen prvním prezidentem poválečného Československa. Vystaven bude i diplom z roku 1938, kterým Národní shromáždění Československé republiky oznamuje zvolení prezidentem Emilu Háchovi. Diplomy jsou opatřeny statní pečetí a doplněny o původní slavnostní pouzdra.

Národní muzeum během víkendu zpřístupní i reprezentativní prezidentský salonek

Národní památník na Vítkově byl jako Památník Národního osvobození postaven za první republiky k poctě československých legionářů. Po skončení 2. světové války byl doplňován a upravován kvůli nutnosti připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal sloužit státní ideologii a k propagaci režimu, byli zde pohřbeni významní představitelé Komunistické strany Československa a v roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda. Národní muzeum získalo Památník do své správy v roce 2001, opravilo jej a roku 2009 zpřístupnilo veřejnosti. Nyní je v Památníku expozice Křižovatky české a československé státnosti a jsou zde pořádány krátkodobé výstavy. Památník slouží i jako místo slavnostních státních aktů.

Prezidentský salonek je jedním z nejzajímavějších prostor Památníku a v případě přítomnosti prezidenta republiky v Národním památníku na Vítkově slouží k reprezentativním účelům. Unikátní je umělecká výzdoba prezidentského salonku. Parketová podlaha je vyložena dubem a ořechem. Stěny jsou obloženy původní hedvábnou brokátovou tapetou s byzantským vzorem vytvořeným podle útržku látky nalezeného ve svatovítské katedrále v hrobce českých králů. Křesla a oválný stůl v salónku byly zhotoveny podle návrhu Jana Zázvorky.

Informace k vystaveným diplomům

Při příležitosti inaugurace prezidenta České republiky budou vystaveny čtyři pergamenové listiny. Nejstarší vystavený diplom z poslední volby T. G. Masaryka v roce 1934 je součástí fondu T. G. Masaryk v Archivu Ústavu TGM. Další jsou uloženy v Archivu Národního muzea.

Listina z roku 1934

Národní shromáždění ČSR oznamuje T. G. Masarykovi, že byl zvolen prezidentem Československé republiky, Praha, 24. 5. 1934.

Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i., Archiv ÚTGM, T. G. Masaryk, sign. R, karton 381, originál, pergamen, v původním koženém pouzdře; přivěšena velká státní pečeť ČSR v kovové krabičce.

Listina z roku 1935

Národní shromáždění ČSR oznamuje Dr. Edvardu Benešovi, že byl zvolen prezidentem Československé republiky, Praha, 18. 12. 1935.

Archiv NM, Edvard Beneš, inv. č. 13, originál, pergamen, v původním koženém pouzdře; přivěšena velká státní pečeť ČSR v kovové krabičce

Listina z roku 1938

Národní shromáždění ČSR oznamuje Dr. Emilu Háchovi, že byl zvolen prezidentem Československé republiky, Praha, 30. 11. 1938.

Archiv NM, Emil Hácha, inv. č. 1, originál, pergamen; přivěšena velká státní pečeť ČSR v dřevěné krabičce

Listina z roku 1946

Ústavodárné národní shromáždění republiky Československé oznamuje Dr. Edvardu Benešovi, že byl zvolen prezidentem Československé republiky, Praha, 19. 6. 1946.

Archiv NM, Edvard Beneš, inv. č. 13, originál, pergamen, v původní ocelové schránce; přivěšena velká státní pečeť ČSR v kovové krabičce

Prezidentský salonek i slavnostní pergamenové listiny budou o víkendu 9. – 10. března 2013 zpřístupněny zdarma od 10 do 18 hodin. Ostatní prostory a expozice budou zpřístupněny v rámci běžného vstupného do Národního památníku na Vítkově. Více na www.nm.cz

www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Partner Národního muzea: ŠkodaAuto a.s.
Mediální partneři Národního muzea: ČESKÁ TELEVIZE, ČESKÝ ROZHLAS

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.