Tisková konference k nové maturitě

pondělí 25. března 2013 ·

Heslem letošních maturit je otevřenost.


Bezprostředně po skončení velikonočních svátků, v úterý 2. dubna, začíná podle maturitního kalendáře třetí ročník reformované podoby maturitní zkoušky obdobím vyhrazeným pro profilovou část maturit. Celkem se letos pokusí u zkoušky z dospělosti uspět 99 933 žáků.

Maturitní zkouška se bude v roce 2013 konat v 1309 zkušebních místech na celkem 1190 školách. Ke zkouškám společné části se na podzim přihlásilo 98 082 žáků.

„Podařilo se nám prosadit legislativní změny v procesu maturit, které navrhla skupina odborníků a o kterých jsme přesvědčeni, že pomohou splnit cíle deklarované ministerstvem. Především se jedná o zjednodušení a zlidštění maturit,“ uvedl náměstek ministra pro vzdělávání Jindřich Fryč.

Podle ředitele CERMATu Jiřího Zíky bylo snahou organizace, která má přípravu maturitní zkoušky na starosti, podpořit úspěšný průběh maturit transparentností celého procesu. Pro letošní rok je proto připraveno několik novinek, jejichž cílem je zlepšit povědomí laické i odborné veřejnosti o maturitě.

„Chceme jít cestou maximální otevřenosti. Abychom předešli dohadům o kvalitě testů a jednotlivých úloh, zveřejníme v letošním roce po skončení maturit nejen zadání a klíče správných řešení, ale také závěry a složení validační komise, která bude testy posuzovat po skončení zkoušky s využitím detailních analytických údajů. Nově CERMAT připravuje také strukturu agregovaných anonymizovaných výsledků a anonymizovaných dílčích výsledků, které zpřístupníme veřejnosti po jejich schválení ministerstvem školství,“ upozornil Jiří Zíka.

Smyslem těchto opatření je podle jeho slov nabídnout veřejnosti ucelený přehled o výsledcích a eliminovat neprofesionální snahy o prezentaci výsledků škol u maturit bez znalosti kontextu.

CERMAT se podle ředitele v období příprav maturity 2013 zaměřil na zlepšení komunikace se školami i budoucími maturanty. „Snažili jsme se žákům nabídnout jednoduchou formou informace o průběhu maturity i praktické rady, na co se u zkoušek zaměřit. Webové stránky www.novamaturita.cz, kde je k dispozici řada informací ve formě publikací zdarma ke stažení, navštíví každý měsíc zhruba 70 tisíc unikátních návštěvníků, facebookový profil Udělám maturitu má více než 37 tisíc fanoušků a obě čísla se stále zvyšují,“ uvedl Jiří Zíka.

Také v letošním roce připravil CERMAT pro maturanty cvičné ilustrační testy. Ty byly už 18. března zpřístupněny školám prostřednictvím informačního systému CERTIS. „Školám jsme tak nabídli možnost poskytnout maturantům zdarma finální tréning s garancí odborných pedagogů škol,“ argumentuje Jiří Zíka. Testy jsou od pondělka 25. března jsou k dispozici na stránkách www.novamaturita.cz.“

8 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. března 2013 v 14:32  

Heslem letošních maturit je otevřenost.

Příšti rok to bude bezchybnost, pak objektivita, pak použitelnost, pak levnost, pak náročnost, pak...
Kdy se dopracujeme k smysluplnosti?

Simona CARCY řekl(a)...
25. března 2013 v 18:08  

Vždy zpozorním, když se oponent začne pochvalně vyjadřovat k mé práci (nebo kolegyně začne chválit mé šaty). Už to by mohlo být varováním pro Cermat, když pan Slejška, výkonný ředitel eduinu shledal jen tři dílčí nedostatky a ocenil posun, k němuž Cermat dospěl. Aniž bych rozebírala hlouběji jednotlivé připomínky, zastavím se u požadavku zveřejnit kromě správných řešení též zdůvodnění, proč je to tak správně.
To mi přijde pikantní třeba v matematice, kde správná odpověď na otázku jaká je plocha čtverce o straně 1,41421 metru zní 2 čtvereční metry. Je třeba tuto skutečnost znovu zdůvodňovat?
Proč? Pro někoho, kdo toto nechápe?
Školský zákon takovou povinnost neukládá. Pokud má být maturita nejen lidštější, ale také levnější, nezatěžujme její realizaci důkazy, že kruh je kulatý a (s pomocí reklamy jednoho gymnázia, které shání nové frekventanty) Wolker není název skotské.....

Anonymní řekl(a)...
25. března 2013 v 18:44  

Transparentností, až směšnou a nadbytečnou, chce zřejmě ministr a cermaťáci předejít minulým hysterickým štvanicím na tvůrce, opravovatele, zadavatele, vykladatele, řešitele stížností a mnohé další nešťastníky, kteří se k hodnocení maturitních výsledků nějak připletli a pak proklínali den, kdy s tím zavčasu nepraštili.

Anonymní řekl(a)...
27. března 2013 v 0:32  

Transparentností, až směšnou a nadbytečnou

Pokud jsi zvyklý ze své stranické buňky všechno utajovat a rozhodnutí nezdůvodňovat, budeš se muset smířit s tím, že sice často hodně blbě, ale přece jen jsme se od stalinismu posunuli dál.

Zen řekl(a)...
28. března 2013 v 0:03  

27. března 2013 0:32

Co je zas tohle za vykastrovaneho samce tura domaciho?

Anonymní řekl(a)...
28. března 2013 v 11:04  

Zene, díky, onen tur nepochopil, že transparentnost obhajuju.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. března 2013 v 14:44  

Počítejte s tím, že pokud dnes nenaroubujete do textu alespoň pět smajlíků, nebudete pochopen. :-)
Při verbálním projevu pak musíte rukama alespoň naznačovat uvozovky. :-(
Pozor ale, dbejte na to, aby levá ruka byla níž než pravá, tedy „takto“. :-)
Jinak z toho budete mít ty naše ajtý emerický "palce". :-( :-(

Anonymní řekl(a)...
28. března 2013 v 17:36  

Pravdu díte, pane Blaho. S komunikací to dnes není tak snadné, jak to vypadá. Stačí splést jeden znak a je zle. To jsem tuhle psala mému, že má v lednici tlačenku, a ozval se mi cizí pán až z Bělehradu.
A.S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.