Přečtěte si: Zavadil v Plzni: Situace ve školství je tristní, školy vyrábějí nezaměstnané

sobota 30. března 2013 ·

Plzeň tento týden hostila diskusní fórum na téma Spolupráce s místními autoritami a podnikateli. Hovořili mimo jiné jak zástupci odborů, tak úřadů. A nebyla to slova příliš optimistická.

Z článku Václava Fialy v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, který rovněž navštívil plzeňskou konferenci o sociálním dialogu a byl v rozhovorech velmi aktivní, uvedl pro ParlamentniListy.cz, že krajské autority by měly táhnout za jeden provaz. Ve výchově učňů, kde má krajská metropole vzhledem ke Škodovce velké tradice, je podle šéfa odborářů potřeba se dívat do budoucnosti, kdy zanedlouho přijde doba, kdy mladý člověk s výučním listem bude mít veliké možnosti, protože již dnes manuální profese prostě chybí. “Situace ve školství je tristní, školy vlastně vyrábí nezaměstnané!“

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 21:07  

No a protože nezaměstnaných je nejvíce v kateorii nad 50 let, tak se jasné, že školy ty nezaměstnané vyráběly už před třiceti lety.

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2013 v 18:30  

"Ve výchově učňů..."
a) učňové byli zrušeni, jsou z nich žáci
b) učební obory jsou zrušené, jsou z nich obory vzdělávání s výučním listem
c) nejsou závěrečné učňovské zkoušky, ale závěrečná zkouška

Školy nevyrábějí nezaměstnané, ty z nich dělá nemožnost najít vhodné zaměstnání.
Zaměstnavatelé mají zaměstnanců dost, nepotřebují přijímat nové a když ano, tak si je zaškolí nebo si stěžují, že nemají kvalifikované zájemce o práci a přitom žákům oborů s výučním listem i žákům oborů s maturitou neposkytují praxi a čekají až na hotové absolventy. Ale nakonec se to vyřeší tím, že prostě přijmou žáky nebo pracovníky se vzděláním a praxí s takovou úrovní znalostí, dovedností a kvalifikace kterou mají a pak si je zapracují. Pouze se vzdělávání pracovníků přesune z období vzdělávání pod křídly školství pod křídla firem.

Výchova učňů je pokroucená představa autora citovaného textu.
a) škola vzdělává, je to vzdělávací instituce
b) žáci oborů s výučním listem, dříve učňové procházejí komplexním systémem, který má (když to někdo chce kategorizovat) vzájemně provázané složky:
vzdělání, výcvik a výchovu, opakuji
VZDĚLÁNÍ, VÝCVIK, VÝCHOVU.

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2013 v 19:18  

Tak tak, nezaměstnané nám vyrobila krize a neudržitelný rozvoj. Vezměte si třeba situaci, že 25 % staveb, se v posledních deseti letech provádělo za evropské peníze z dotací. Dotace budou menší a menší, jakýpak to asi tak může mít vliv na uměle nahoru vyhoněnou zaměstnanost ve stavebnictví?

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 16:50  

Nevím, za co mohou školy. Je ale jasné, že velkou vinu nese ten, kdo si službu zvanou vzdělávání a škola, objednal. A to je stát. To je hlavní zákazník, ne rodiče či někdo další, ale stát. Pokud stát neví, neplánuje, neřeší a čeká na zázračnou a neviditelnou ruku trhu, tak jsme tam, kde jsme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.