Přečtěte si: Učitelé volají po revoluční změně, chtějí zrušit pololetní vysvědčení

sobota 30. března 2013 ·

Zrušte pololetní vysvědčení na základních školách, vyzývají učitelé, kteří radí ministerstvu školství. Podle nich vysvědčení na konci ledna nic nepřináší a vede jen k tomu, že se žáci od Nového roku stresují samými písemkami a zkoušením. Ministerstvo školství nyní připouští, že se návrhem začne zabývat.


Z článku Kateřiny Frouzové v iDNES.cz vybíráme:

Ředitel Zdeněk Brož, který ministerstvu změnu navrhl, je přesvědčen, že místo vysvědčení v lednu mají rodiče a děti dostávat informace o prospěchu méně oficiálním způsobem. Třeba jeho kolegové ve škole se pravidelně scházejí s rodiči a žákem, aby si povídali o tom, co dítěti jde dobře a v čem pokulhává.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 10:46  

- pololetní vysvědčení je informace pro žáka a rodiče o stavu za půl roku
- o pololetí dávají školy vesměs VÝPISY a vysvědčení až na konci roku, jedinou investicí je tady toner
- je tady tradice, proč přejímat cizí vzory
- stres žáků při pololetním vysvědčení? A co takhle stres na konci roku?
- o žádných dvou táborech učitelů nevím, zastánce nevydávání pololetního vysvědčení z řad učitelů odhaduji tak maximálně na 5%
- neznámkovat, nedávat pololetní vysvědčení, na vysvědčení dávat slovní hodnocení,...? Jsem zvědavý jak takto "vzdělaní" jedinci zvládnou zaměstnání s každodenním stresem.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 14:22  

Zajímalo by mě, kteří učitelé volají po této revoluční změně. Není to náhodou zase pan Feřtek, opravdu největší odborník, který už toho napáchal dost?

Pytlik Blaha řekl(a)...
30. března 2013 v 14:30  

Ano, ano, ano, ano, ano, ano, ANO!!!
A i na střední škole, prosííím. Rodiče dostávají informace o dílčích výsledcích průběžně, každé čtvrtletí jsou rodičovské schůzky. A od zrušení pololetního vysvědčení je už výrazně blíže k zrušení i toho celoročního.
Prosím, prosím, prosííím.
Směle k ideálu žádná klasifikace a nakonec i žádná povinná školní docházka. Ať se vzdělává jen ten, kdo se vzdělávat doopravdy chce a v jaké oblasti chce. To by byla krása.
Trvám na tom, že by žáci i jejich rodiče v hluboké úctě za učiteli chodili. I drobný naturálek by přinesli.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 15:10  

Jen tak přemýšlím, co to SCIO sleduje a co bude dál. Nejdřív šteffl rozhodí na různých serverech haldy článků, že škola dnešní podoby je přežitek, že se dá učit přes počítače doma. Atd., vzory z celého světa, že učitelů netřeba, stejně neumí učit, tak co s nimi, chudáci děti, atd. - Zdá se, že se ta jejich strategie úspěšně chytá - už je jen krok ke zrušení školství, tedy toho státního - nebo se mi to zdá?

Takže nastal čas položit si otázku, co bude potom. Vážně má scio plán, jak zprivatizovat veškeré školství u nás? No, to bude tóčo.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 16:41  

Nenechám se vyprovokovat! Co tam máte dalšího?

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 20:04  

Když jsem to dnes četla v MF Dnes, říkám si, to je dílo eduinu a feřteka a taky že ano na další stránce v článku paní frouzové se to potvrdilo. Kampaň česko mluví o vzdělávání má opravdu jeden nápad lepší než druhý.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 21:17  

Kecy o tom, jak učitelé stresují žáky písemkami před pololetím mi přijdou zcesté, protože:

1. ty pololetní písemky se budou psát, ať už pololetní vysvědčení bude či nebude
2. děti spíše kvůli známkám stresují nesoudní rodiče se avými nesoudnými požadavky
3. děti stresují samy sebe, protože se domnívají, že za 14 dní před pololetím jde napravit to, na co 4 měsíce kašlaly
4. mám pocit, že spíše už je kvůli známkám tlak na učitele, než na děti, protože mnozí rodiče chodí do škol učitelům nepokrytě nadávat, když důsledně po jejich miláčcích něco chtějí


Jinak novinářce Frouzové gratuluji, protože se jí vždy cestou problematiky školství podaří z MF dnes udělat bulvár, kde se řeší hovadiny typu návrhů 0,0000000001 % učitelů.

Ale nicméně proti tomu, že zachránářům odmítají nemocnice přijmout pacienty na hranici mezi životem a smrtí, je to naprostá hovadina.

Anonymní řekl(a)...
31. března 2013 v 10:48  

Učitelé volají??
Kteří učitelé volají?
Jak silně volají?
Proč tak silně volají a proč volají?
Volají nebo už kdysi volali?
P
roč když volají , nejsou vyslyšeni?
Jiří

poste.restante řekl(a)...
31. března 2013 v 12:10  

No, když volají "učitelé", tak budeme předpokládat, že jsou alespoň dva. A pokud jsou dva, tak že nejde o učitelky. :-)

Teď vážně. Některým "novinářům" by prospělo, kdyby se naučili používat slova jako: někteří, většina, málokteří, určití, ...

kamínek řekl(a)...
1. dubna 2013 v 8:01  

Jestli pan ředitel Brož kupuje ve škole 2x ročně blankety vysvědčení, tak je opradvu špatný hospodář a měl by to zaplatit ze svého. Některé školy tisknou do blanketu v 1. pololetí a pak ve druhém pololetí dostisknou na tentýž blanket 2. pololetí, jiné zase vytisknou výpisy a na blanket vytisknout obě pololetí najednou v červnu. Zajímalo by mne, který jiný ředitel mimo pana Brože kupuje blankety 2x ...

A co se týká horečného psaní v\svěedčení v lednu. Mám za sebou skoro 25 let praxe a většinou mívám pololetní známky již před Vánocemi uzavřené ... a myslím, že těch pár nerozhodných mne k žádnému horečnému psaní prověrek nedonutí ... A podobně je na tom určitě drtivá většina českých učitelů ...

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2013 v 11:39  

... A podobně je na tom určitě drtivá většina českých učitelů ...

No tak to bohužel není. Na naší škole to dělám podobně jako Vy snad jen já. Ostatní blbnou z přezkušováním žáků v kabinetě den před klasifikačkou až do večera.

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2013 v 12:25  

Ono se totiz porad jeste nevi, jestli se klasifikuje cely proces zkompetentnovani nebo az jeho vysledek.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2013 v 9:21  

Ja teda nevolam.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.