Přečtěte si: Školství podléhá tlaku soukromníků, tvrdí expertka

pondělí 4. března 2013 ·

Soukromé firmy v Česku vytvářejí ve vzdělávání umělou poptávku proto, aby jí následně mohly vyhovět. Tvrdí to předsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Anna Putnová (TOP 09).

Z rozhovoru Jakuba Nováka s Annou Putnovou v Aktuálně.cz vybíráme:

A.cz: Můžete blíže specifikovat, jaké kroky máte na mysli?

Zdá se mi, že když se společnost Eduin vyjadřuje k tomu, jak by se děti měly testovat a co by se mělo všechno zkoušet, tak to je názor jedné soukromé společnosti - neměli by proto tak razantně vstupovat do formování toho obsahu.

Není to totiž jenom otázka zadání - oni současně přinášejí i ty testovací nástroje. Je to jakýsi začarovaný kruh, ze kterého je možné se dostat jedině tím, když budeme vědět, co chceme a potom to zcela demokraticky a pluralitně budeme diskutovat.

Ale ne proto, abychom se nechávali zahnat do kouta.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. března 2013 v 12:23  

Není paní poslankyně náhodou (nikoli poprvé) trochu mimo?

"Ópéeska" Eduin nabízí nebo dokonce prodává nějaké "nástroje"? (Pokud jde o vyjadřování, případně zprostředkování názorů na testování i mnoho jiných věcí, to je samozřejmě pravda - akorát proti tomu těžko co lze mít.)

Neplete si ji náhodou se Sciem?

Anonymní řekl(a)...
4. března 2013 v 13:13  

No a on snad někdo při přechodu na tržní hospodářství očekával něco jiného? Prostě nežijeme v komunismu a lidé v soukromých subjektech, když se chtějí uživit, tak se hold musí trošku obracet.

A je jen na selském rozumu ředitele školy, aby využil to, co k něčemu je, a aby vybral to, co je za rozumný peníz. Pokud ředitel využívá podobné blbosti, jako jsou např. barvy života, tak je to jen a jen jeho problém, který ovšem může vyústit k odvolání z funkce, pokud tedy má zřizovatele, kterému na solidním využívání peněz bazíruje. Ale pokud vím, je to všem šumák a podle toho to také vypadá.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. března 2013 v 13:26  

Já té paní rozumím. Chce jen naše dobro.
Vím o čem mluví ona i já. Sám jsem svého času podlehl tlaku místního pekaře, který uměle vyvolal poptávku po předražených bagetách z bukové kůry. Kupoval jsem si jich denně tolik, že mne to přivedlo téměř až na mizinu.
Teprve po návštěvě psychiatra mi docvaklo, že cena těch baget je vysoká proto, že ministerstvo financí na ně uvalilo osmdesáti procentní spotřební daň, neboť vládní koalice prosadila do zákona o betonových směsích dodatek, že buková kúra má blahodárný vliv na pěstební činnosti v jihovýchodním Porúří.
Na volené experty nedám dopustit, prostěě.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2013 v 13:37  

Inu se Sciem si paní poslankyně Eduin plete. Ale divíte se jí? Já se spíš divím, že nám předsedkyně procitla až teď. Když jí to už dobré dva roky říká kdekdo a ona tomu jde na ruku.
Bárta

Anonymní řekl(a)...
4. března 2013 v 14:48  

Až budou ti, kdo jsou za kvalitu našeho školství zodpovědní (ředitelé škol, ministr...) vědět, za co jsou konkrétně odpovědní a co k tomu potřebují (a až se občané začnou o jejich práci doopravdy zajímat), žádných "tlaků soukromníků" se nebude třeba bát. Školství si od nich prostě bude kupovat co potřebuje a tlačit je jako velký odběratel k tomu, aby mu to prodali co nejlevněji.

Ale to v tomhle státě, kde se skoro všechno, správa věcí obecného zájmu zejména, dělá amatérsky a dokonce se i amatérsky krade, byť víc než kde jinde, opravdu nehrozí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.